Skärgården

 

Skimrande blå vatten, ödsliga vindpiskade klippor och delikatesser från hamnkiosken. Sibbo har en vidsträckt skärgård, där det finns flera rekreationsområden som vem som helst får besöka. Ät din reskost vid lägerelden, paddla till sandstranden en het sommardag, njut av solen på ett SUP-bräde i strandvattnet eller fiska drömfisken med kastspö. Vintertid kan du uppleva skärgården till exempel genom att delta i en utflykt med snöskor eller åka på safari med motorkälke.

Du tar dig behändigt till skärgården i Sibbo med förbindelsefartyg, hyrd kajak, egen båt eller vattenskoter.

Rekreationsområden i skärgården

Kommunens rekreationsområden

Friluftsområden som kommunen äger i skärgården får fritt användas av alla. Områdena är Furuholmen och Östholmen, Vilstrand på Söderkullalandet och Möholmen samt ett område på Norrkullalandet.

På rekreationsområdena finns möjlighet att grilla, och där finns matgrupper och torrtoaletter.

Andra rekreationsområden

Fagerö med sin friluftspark ligger i Sibbos skärgården. Fagerö erbjuder en skyddad båthamn på östra stranden av ön. På ön finns stugor och roddbåtar som man kan hyra samt en naturstig som gör besökaren bekant med naturen på ön. Dessutom finns det för friluftsidkare fem takskydd för matlagning samt restaurang Fagerö.

Förbindelsebåten m/s Norsö sommartid från Sandskutsstranden i Nordsjö. Resan tar omkring 60 minuter.

Service i skärgården

Inkvartering

Seasong erbjuder inkvartering och möteslokaler på natursköna Norrkullalandet. Villa Seasong, tre mindre stugor och en separat strandbastu med mötesrum.

Kesäkoti Kallioniemi erbjuder inkvartering på ön Katrineholm under sommarsäsongen.

Förbindelsefartyg och beställningstrafik

Förbindelsefartyg

Förbindelsebåten M/S Matilda trafikerar också under sommaren från hamnarna i Gumbostrand och Kalkstrand till ett flertal holmar. Från Kalkstrand går varje dag turer till kommunens rekreationsområde och stugbyn med sommarkafé på Norrkullalandet samt till fyren på Söderskär.

Från Gumbostrand går dagligen en morgontur och en eftermiddagstur via Simsalö, Östra Norrkullalandet och också andra holmar till Kalkstrand samt på söndagar en tur till friluftsöarna Östholmen och Furuholmen.

Ruttidtabeller: Pörtö Line, www.portoline.net, tfn 050 322 1610

Flera av bussförbindelserna från Söderkulla till Kalkstrand har synkroniserats med förbindelsetrafikens tidtabeller.

Beställningstrafik

Granö Sjötransport, Björnsövägen 34, 00890 Helsingfors, tfn 09 877 1095, 040 550 9824, 0400 464 419

Seasong, tfn 010 346 6144. Sightseeing- och beställningskryssningar i Sibbo skärgård.

Hamnar i Sibbo på kartan

Fiske

TR-kalastus & Catering Palvelut erbjuder oförglömliga upplevelser för sportfiskare. South Coast Fishing Adventure ordnar fiskeresor vid sydkusten.

Broschyrer och kartor

Aktiviteter i skärgården