Biblioteket

I Sibbo finns två bibliotek: Huvudbiblioteket i Nickby och Söderkulla bibliotek. Biblioteket är öppet för alla och användningen är gratis. Hundar är också välkomna till biblioteket.

Förutom böcker kan man ur bibliotekets samlingar låna tidningar, filmer, ljudböcker, skivor och noter. På biblioteket kan man också läsa tidningar, studera, använda dator, lyssna på musik, bekanta sig med utställningar, delta i evenemang, delta i sagostunder – eller bara tillbringa tid.

Bibliotekets sommarkampanj tipsar dig om var du kan läsa!

Var läser du? Bibliotekets sommarkampanj tipsar om olika platser att läsa på.

Dela din bild med hashtagen #varläserdu och tagga oss så att andra också ser ditt tips på var man kan läsa!

Bokens form eller innehåll spelar ingen roll, nu är vi intresserade av platsen. Du kan alltså läsa fakta, serier, romaner, tidningar eller nästan vad som helst. Det kan vara en fysisk bok, e-bok, ljudbok eller något annat. Visa oss var du läser på sommaren!

Du kan också skicka in din bild på adressen linda.akerlund@sibbo.fi så publicerar vi den på våra somekanaler under sommaren.

Kampanjens hashtags är #missäluet #varläserdu

Tagga oss med de här:
Facebook: @Sipoon kirjasto & Kulttuuri – Sibbo bibliotek & Kultur
Instagram: @librarysipoo

Sommarens bokbingo

Det finns två versioner, ett för barn och ett för vuxna. Då du samlat ihop alla rutor och fyllt i blanketten kan du lämna in den till vilket Helle-bibliotek som helst senast 24.9. för att vara med i utlottningen av överraskningspriset! Det finns fyra utlottningar allt som allt: Sibbo bibliotek lottar ut ett pris åt ett barn och ett åt en vuxen och Helle-biblioteken lottar ut ett pris åt ett barn och ett åt en vuxen. Du har alltså två chanser att vinna! Hämta bingolappen på biblioteket eller printa ut den via länken.

Bokbingo vuxna (pdf)

Bokbingo barn (pdf)

Bibliotekets ljudteater

För att fira Zacharias Topelius födelsedag spelade Sibbo bibliotek in tredje akten av hans skådespel ”Fågel Blå” som ljudteater. Hoppas du gillar den!
Röstskådespelararna hör till personalen på Sibbo bibliotek: Katja Kononoff, Linda Åkerlund och Paola Dadda.
Du kan också reservera den underbara boken ”Lintu Sininen” av Katri Kirkkopelto, som baserar sig på Topelius pjäs.
Glöm inte att kolla in våra ljudteaterspellista!

Bibliotekens virtuella rundvandring

Sibbo börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare 24.8.2020

Sibbo kommun börjar dela ut munskydd till mindre bemedlade invånare måndagen den 24 augusti 2020. Utdelningen sker vid kommunens kundbetjäningsställen SibboInfo, församlingarnas pastorskanslier och Söderkulla kyrka.  Munskydden är engångsmunskydd. Munskydden är avsedda för invånare som upplever att de på grund av sin ekonomiska situation inte kan skaffa dem själva, och som behöver munskydd i situationer där närkontakter inte kan undvikas. Andra invånare ska själva skaffa och betala sina munskydd.

Från och med måndagen den 24 augusti delas munskydd ut på följande ställen: SibboInfo Nickby (Huvudbiblioteket, Norra Skolvägen 2) och SibboInfo Söderkulla (Söderkulla bibliotek, Amiralsvägen 2) under kundbetjäningsställenas öppettider. Munskydd delas också ut i samarbete med Sibbo svenska församling och Sipoon suomalainen seurakunta, och de kan avhämtas från församlingarnas pastorskanslier (Stora Byvägen 1) under öppettiderna och från Söderkulla kyrka (Fröken Miilis väg 2) onsdagar klockan 9–12.

Munskydd fås också genom att ringa Tjänster för barnfamiljer, vuxensocialarbetet och Tjänster för äldre i Sibbo kommun måndag–fredag kl. 9–12. Vid behov delar även socialvårdsenheterna, sysselsättningsenheten Vägskälet och församlingarnas diakoniarbetare ut masker i samband med hembesök och andra möten.

Åtminstone till en början är munskydden engångsmunskydd, och de delas ut enligt personligt behov dock högst 25 munskydd per person per gång. Det har beräknats att antalet räcker för resor med kollektivtrafik i cirka två veckor.

Vid utdelningen av munskydden frågas inte efter inkomster utan invånarens egen uppfattning om att vara mindre bemedlad räcker. Kommunen påminner om att du ska vara frisk då du hämtar dina munskydd.

THL rekommenderar att du använder munskydd när du

  • använder kollektivtrafik, där det är svårt att undvika närkontakt
  • är på väg för att testa dig för corona, eller av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet
  • återvänder till Finland från ett riskområde och tar dig från inreseplatsen, t.ex. flygplatsen, till karantänen, samt om du under karantänen av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet.

Munskydd kan fortfarande användas även i andra situationer, om det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd.  Rekommendationen om användning av munskydd gäller personer över 15 år. Det är viktigt att du använder munskyddet på rätt sätt. Bekanta dig med THL:s anvisningar och rekommendation om användning av munskydd.

Utdelningsställen

SibboInfo Nickby, Norra Skolvägen 2, må–to kl. 8–17 och fr kl. 8–14
SibboInfo Söderkulla, Amiralsvägen 2, ti–on kl. 9–12 och 12.30–17
Församlingarnas pastorskanslier, Stora Byvägen 1, må–fr kl. 9–12
Söderkulla kyrka, Fröken Miilis väg 2, on kl. 9–12

Servicetelefoner

må-fr kl. 912:
Barnfamiljer 09 2353 6013
Vuxensocialarbetet: 040 167 9215
Tjänster för äldre: 09 2353 6014

Mer information till medierna

Chef för socialarbetet Hanna Kaunisto, puh. 050 469 8503, hanna.kaunisto@sipoo.fi

Bokbussen

Bokbussen har sommarpaus. Vi kör igen i September!

Höstens tidtabell

Reservationer till bokbussens rutter i Sibbo:

  1. Logga in i nätbiblioteket med bibliotekskortets nummer och din pin-kod.
  2. Leta upp och välj det material du vill reservera.
  3. Tryck på ”Reservera titeln”.
  4. Välj avhämtningsstället ”Porvoon kirjastoauto/Sipoo”.
  5. Tryck på ”Reservera”.

 

Bokbussens kontaktperson är Linda Åkerlund, linda.akerlund@sibbo.fi, tel. 040 1455 784.

Direktnumret till bokbussen är 0400 214 849.

Sibbos nya evenemangskalender

Bibliotekets evenemang hittar du här: https://tapahtumat.sipoo.fi/sv-FI

Nätbiblioteket

Helle-nätbiblioteket finns på adressen https://helle.finna.fi/

Du kan söka i Helle-nätbiblioteket utan att logga in, men för att till exempel förlänga lånetiden och reservera material behöver du logga in med bibliotekskortets nummer och pinkod. Du kan uppdatera dina egna uppgifter i nätbiblioteket, kontrollera också dina egna meddelandeinställningar.

Lånen kan också förnyas per telefon eller per e-post:
(09) 2353 6003
huvudbiblioteket@sibbo.fi
soderkulla.biblioteket@sibbo.fi