Kollektivtrafik

Samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT svarar för planeringen och ordnandet av kollektivtrafiken i Sibbo. Medlemskommunerna i HRT är Helsingfors, Esbo, Grankulla, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo, Sjundeå, Tusby och Vanda. I samarbete med NMT-centralen i Nyland ordnar HRT också flera genomfartsturer.

Pörtö Line kör skol- och menförestrafik samt pendeltrafik året runt i Sibbo skärgården.

Gör så här

Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo, Kyrkslätt, Sjundeå och Tusby bildar ett enhetligt kollektivtrafikområde. Ett enhetligt biljettsystem är i bruk i hela regionen, och HRT:s biljett gäller i alla bussar, närtåg, spårvagnar, metro och på Sveaborgsfärjan. Du kan byta till ett annat färdmedel under biljettens giltighetstid. HRT-området är indelat till fyra zoner: A, B, C och D. Köp en biljett för alla de zoner du åker igenom. Periodbiljetten passar dig som reser regelbundet. För enstaka resor kan du köpa en värdebiljett vid kortläsaren på färdmedlen eller en enkelbiljett. Enkelbiljetter kan köpas med HSL-appen, i automaterna, i många kiosker och butiker. Bussförarna säljer för tillfället inte biljetter på grund av koronasituationen. HRT:s enkelbiljetter säljs vanligtvis inte på U-linjernas bussar utan trafikföretag säljer egna biljetter som inte gäller i HRT:s trafik. Du kan dock byta till alla U-trafikens bussar med HRT:s biljetter.

Invånarna i HRT-kommunerna kan även köpa kranskommunernas arbetsresebiljetter till subventionerat pris. HRT kompenserar kranskommunerna subventionen, dvs. rabatten av sådana invånares resor som bor i HRT-kommunerna. För närvarande kan invånarna i HRT-kommunerna köpa kranskommunernas följande arbetsresebiljetter: Nurmijärvi-biljett, Träskända-Tusby-biljett samt arbetsresebiljett för Hausjärvi, Ingå, Träskända, Lojo, Mäntsälä, Borgnäs, Raseborg och Vichtis. Kranskommunernas arbetsresebiljetter laddas på Matkahuoltos resekort och kan köpas på Matkahuoltos serviceställen eller hos ombud som säljer resekort. Engångsbiljetten lämpar sig för enskilda resor och sporadiskt resande. Engångsbiljetter kan köpas i Matkahuoltos webbutik, mobilapp och vid Matkahuoltos serviceställen.