Bra att veta

På den här sidan har vi samlat information som du kan ha nytta av när du besöker Sibbo.

Ankomst till Sibbo

Sibbo är en tvåspråkig kommun som ligger strax utanför Helsingfors och har tre centrum: Söderkulla i söder, Tallmo i norr och kommuncentret Nickby i mellersta Sibbo. Sibbo ligger på cirka 30 minuters avstånd med bil såväl från Helsingfors centrum som från Helsingfors-Vanda flygplats och Nordsjö hamn. Till Borgå kör man från Nickby på 30 minuter och från Söderkulla på ca 20 minuter.

Åka kollektivt eller med taxi

Sibbo omfattas av Helsingforsregionens trafik (HRT). Med HRT:s bussar tar du dig behändigt till Sibbo från Helsingfors centrum. Busslinjerna som tar dig från Helsingfors till Sibbo är 785, 788, 786, 787, 848 och 841. Det finns även bussförbindelser mellan Söderkulla, Nickby och Tallmo. På HRT:s webbplats kan du söka efter en lämplig rutt direkt till din destination från den adress där du befinner dig.

Tar du tåget är stationen i Kervo närmast Sibbo, och från stationen finns bussförbindelser till Sibbo och du kan också ta en taxi vid stationen. Du kan åka med samma biljett med HRT:s närtågs- och bussförbindelser.

I Sibbo beställer du taxi på följande nummer:

  • Nickby: 09 1066 4130
  • Söderkulla: 09 1066 1150
  • Beställning på förhand: 0100 7300

Med egen eller hyrd bil

Med bil tar man sig behändigt till Sibbo längs motorväg E75 (Lahtis motorväg) och E18 (Borgåleden). I Sibbo är det lätt och tryggt att röra sig med bil, och det finns även gott om gratis parkeringsplatser på de flesta ställen. Ruttanvisningar för bilar kan du söka i till exempel Fonecta eller på Google Maps.

Att hyra bil går lätt vid till exempel biluthyrningspunkterna vid Helsingfors-Vanda flygplats, i Helsingfors centrum eller i Sibbo vuokraauto.com.

Parkeringsområden i Nickby: Till exempel Stora Byvägen 18 och 20, Jussasvägen 14, Mixvägen
Parkeringsområden i Söderkulla: Till exempel Lärdomsvägen, Centrumvägen

När du behöver tanka

Om bensinen hotar att ta slut kan du tanka på flera ställen i Sibbo. Bränsle kan köpas på till exempel på följande adresser:

  • Jokivarsivägen 29
  • Borgnäsvägen 19
  • Torpvägen 2
  • Eriksnäsvägen 131
  • Amiralsvägen 2
Invånare över 20 000, Markareal 340 km², Sjöar 3 km², Havsområden 356 km²

Nyttig information

I en nödsituation och i händelse av sjukdom

Nödnumret i Finland är 112. Genom att ringa nödnumret får du hjälp i akuta nödsituationer.

I Sibbo finns en kommunal hälsocentral på adressen Jussasvägen 14 i Nickby. I akutsituationer kan du kontakta Nickby hälsostation på telefonnumret 09 2353 6001 må–to 8–17 och fr 8–16.

Under kvällar, veckoslut och helgdagar sköter samjouren vid Borgå sjukhus om akuta fall. Ring alltid först numret 019 548 2551. I nödsituationer ska du ringa nödnumret 112.

Apoteken i Sibbo

I Sibbo finns det apotek både i centrum av Nickby och i centrum av Söderkulla. Apoteken finns på adresserna Hälsovägen 2, Söderkulla och Stora Byvägen 20, Nickby.

Matvaruaffärerna i Sibbo

Det finns flera matvaruaffärer i Sibbo. I Nickby centrum hittar du matvaruaffärerna vid Svedjeängsgränden och Svedjebygränden. I Söderkulla centrum finns matvaruaffärerna vid Amiralsgränden och Järnvägsgränden.

Broschyrer och kartor

Du kan ladda ner broschyren eller kartan på din dator och printa ut den om du vill. Kartorna finns att få till pappers vid kommunens kundtjänstställen.