Simsalö

Simsalö har varit länge bosatt och har varit en betydande lokal knutpunkt allt sedan medeltiden. Som lokalt centrum har Simsalö varit i långa tider, och är det ännu idag. För närvarande bor fortfarande ett tjugotal familjer året om på Simsalö.

Långt in på 1900-talet var Simsalös roll som bildningsort av primär betydelse för södra Sibbo, då även fastlandsbarnen åkte över till Simsalö för skolgång. Simsalös betydelse är fortfarande viktig, även om större delen av invånarna är sommargäster.

Simsalös tjänster

Simsalö är en betydande sommarstugs ort, där lokalbefolkningen ordnar diverse evenemang med jämna mellanrum om somrarna. På Simsalö skola ordnas en hantverksutställning, där du kan inhandla hantverk och brukspersedlar tillverkade av skärgårdsborna. Hantverksutställningen har öppet under sommaren 2022 på söndagar mellan 3 och 31 juli klockan 11-14.

Kanot- och roddtävlingen Simsalö runt ordnas varje sommar i början av juli. Då anländer folk från runt om i Sibbo skärgård och även länre ifrån för att tävla om vem som rundar Simsalö snabbast.

  • Anlöpningsbrygga (för kortvarig parkering)
  • Butiksbåtens anlöpningsplats (turbåtsbryggan)
  • Infotavlor med presentation över Simsalös historia (i skolan)
  • Hantverksutställning (i skolan)
  • Lopptorg (i skolan)

Ankomst till Simsalö

Simsalö befinner sig nära Gumbostrands båthamn, i Sibbo inre skärgård. Till Simsalö kan du ta dig med:

Tips och idéer för besök på Simsalö

Det är trevligt att besöka Simsalö annars bara, men särskilt under de dagar då det finns program på skolan eller vid turbåtsbryggan. Simsalödagen ordnas första söndagen i juli. Då fylls området kring bryggan av deltagare i paddlings- och roddtävlingen, lokalbefolkningen säljer bland annat rökt fisk och grönsaker. Det finns evenemang även på skolan under Simsalödagen.

Under övriga tider verkar Simsalö skola som öns kulturcentrum där det ordnas bland annat diverse konserter.

Simsalö skolas hantverksutställning har öpper 3 – 31 juli på söndagar mellan klockan 11 och 14 samt under övriga tider enligt överenskommelse (förfrågningar: barbro.lindstrom2010@gmail.com).

Butiksbåten m/s Christina anlöper Simsalö turbåtsbrygga på tisdag och fredag förmiddagar i juli.

Du kan också kombinera ett besök på Simsalö i samband med island hopping eller sightseeing tur i skärgården. Be en offert från BOUT-skjutstjänsten eller någon av taxibåtsföretagarna!

Simsalöpäivä 2021, kuva kesätorista ja tapahtuman yleisöstä saarelta kohti laituria.

Simsalödagen samlar ofta mycket publik. Ett av programmpunkterna är paddlings- och roddtävlingen Simsalö runt. Allemans- och -kvinnasklassen kan vem som helst anmäla sig till, som har en egen roddbåt eller kajak. På sommartorget finns bland annat fisk och grönsaker till salu. Från caféet kan du köpa förutom kaffe också sött och salt tilltugg.