Sjöarnas Sibbo

Text och bilder:
Kristian Meurman
fornamn.efternamn@sipoo.fi

Tasträsk – en oas mitt i urbana miljön

Bild: Kristian Meurman

Tasträsk simstrands brygga.

Invid Söderkulla centrum, alldeles ett stenkast från köpcentra, finns en vacker oas i formen av Tasträsk. Det är lätt att ta sig till Tasträsk med bil, men det är inte särskilt lång väg från närmaste busshållplats heller. Friluftsrutterna i Söderkullaområdet cirklar runt Tasträsk och således är det lätt att ta sig dit med cykel också lite längre ifrån.

Vid den mjukt sandiga stranden finns en robust brygga, därifrån det duger väl att hoppa i det svalkande insjövattnet. Egentligen finns det två stränder, den mindre som är populär bland motionssimmare och vinterbadare med sin brygga och den egentliga sandstranden med sin stora L-formade brygga som erbjuder en skyddande miljö också för yngre badentusiaster. Invid stranden finns omklädningsstugor och en torrtoalett samt en beachvolleyplan. Trots att någon egentlig service inte finns vid stranden, är Söderkulla butiker, caféer och restauranger på gångavstånd.

Adress: Närmaste parkering: Korsningen av Pyrolavägen och Konvaljegränden, i söder: Tasträskvägen 40.
Strandens typ: Sandstrand omringad av gräsmatta, stor och stadig brygga och mindre brygga för motionssimmare.
Serviceutbud: Torrtoalett, omklädningsrum, beachvolleybollplan.
Parkering: Avgiftsfri (4 h), begränsat antal platser.
Trafikförbindelser: Till fots (ca. 15 min) från Söderkulla centrum, med cykel längs Söderkulla friluftsleder, med buss: närmaste hållplatser i Söderkulla, med egen bil.
Tillgänglighet:
Tillgänglig med rullstol, torrtoaletten inte tillgänlig.

Molnträsket – som Sibbos Gardasjön

Bild: Kristian Meurman

Sandy beach of Pilvijärvi with swimming pier in the background.

Till ett verkligt hela familjens sommarparadis, Molnträsk, kommer man från Söderkullavägen, leden mellan Söderkulla och Nickby. Så som Tasträsk, finns också Molnträsket i närheten av Söderkulla, just norr om Hansas by. Molnträsket är dock väl tillgängligt även från Nickby, till exempel med cykel. Det finns gott om avgiftsbelagda parkeringsplatser och stamgäster rekommenderas köpa säsongkort, som är fordonsspecifikt.

Sandstranden är stor och runt den breder sig vida områden med gröna gräsmattor. På området finns toaletter, grillplatser och en sommarkiosk. Det är också skönt att ta sig ett dopp från den stadiga bryggan. Gott om plats för lek och spel, även om området av förekommen anledning är populärt under säsongstider.

Adress: Molnträskvägen 70.
Strandens typ: Sandstrand, gräsmattor omkring, stor och stadig brygga.
Serviceutbud: Toaletter (även tillgänglig), omklädningsrum, lekplats för barn, gungor vid strandkanten, grillplats (2 eldstäder) med ved, sittgrupper, sommarcafé (öppet under skolornas sommarlovsperiod mellan klockan 10:15 och 19:00, förutom midsommarveckoslutet klockan 10:15-17:00). Simstranden har öppet mellan klockan 10 och 20, förbjudet att vistas på området utanför öppethållningstiderna. Väktare patrullerar på området.
Parkering: Avgift 5 € / gång eller 30 € / säsong (fordonsspecifikt tillstånd), mopeder och motorcyklar 2 € / gång.
Trafikförbindelser: Med cykel eller till fots längs Söderkulla friluftsleder (ca. 6 km från Söderkulla centrum), bussarna 841, 841B och 841N, närmaste hållplats på Söderkullavägen (Molnträsk hållplats), egen bil.
Tillgänglighet: Tillgänglig med assistans (rätt brant backe ner från parkeringsplatsen till stranden).

Fiskträsket – en vildmarkssjö i lummigaste Sibbo storskog

Bild: Kristian Meurman

Fiskträsket i Sibbo storskogs nationalpark.

I närheten av Restaurang Tila finns den vildmarklika sjön Fiskträsket, som tack vare den nya Hop-on Hop-off bussförbindelsen nu är tillgänlig för en allt större publik. Från Bakunkärrets parkeringsplats går man till Fiskträsket på cirka 40 minuter genom vacker urskog. Fiskträskrundans returväg är något kortare och avverkas på ungefär en halv timme. Den klarvattniga skön har en källa i botten, vilket gör att vattnet hålls svalt även under de varmaste sommardagarna. Från Fiskträsket får också flera bäckar sin början, som för vatten till östra Sibbo storskogs centrala delars sumpmarker. Vid strandkanten finns sittgrupper, men man kan med fördel breda ut sin picknickfilt också på berget. Uppgörande av eld är inte tillåtet på området, således är det skäl att ta med kall matsäck och koka kaffet färdigt i termosflaskan.

Restaurang Tila befinner sig på under en kilometers avstånd, restaurangens kunder kan således bra ta sig ett uppfriskande dopp innan maten – eller mot en liten ersättning låta fylla sina egna medtagna termosflaskor med kaffe på restaurangen och njuta kaffet på lunchen efter en kort promenad vid sjöstranden.

Ungefär en halv kilometer från Fiskträsket finns det mindre Abborträsket, dit det även går en stig.

Adress: Knutersvägen 421 (Bakunkärr, parkering) / Knutersvägen 262 (Restaurang Tila)
Strandens typ: Naturstrand.
Serviceutbud: Bordsgrupper, Restaurang Tila (öppet från tisdag till söndag) på 900 m avstånd.
Parkering: Bakunkärrets parkerignsplats dryga 2 kilometer ifrån. Restaurang Tilas kundparkering på 900 meters avstånd.
Transportförbindelser: Med Hop-on Hop-off bussen antingen till Storskogsportens (Restaurang Tila) hållplats, eller Bakunkärrets hållplats, egen bil
Tillgänglighet: Ingen tillgänglig rutt, skogsstigar och långbredor.

Text & bilder: Kristian Meurman
(fornamn.efternamn@sipoo.fi)

Senast uppdaterad 29.06.2021