Bilsemester i Sibbo

Sibbo och dess sköna natur är ett perfekt utflyktsmål för en dag, bara 30 minuter från Helsingfors. Sibbo är en kommun där landsbygdsidyll och vackra kulturlandskap möts. Stoppena på vägen som du hittar listade här nedan är intressanta i sig själv, men utsikten från bilfönstret är inte heller något du vill missa.

Det finns massor med coola ställen och vackra vyer att njuta av i Sibbo. Här nedan kommer idéer på ställen man kan besöka i Sibbo. Rutten lämpar sig att åka med bil eller motorcykel, och om man orkar trampa så varför inte på vanlig cykel också. Du kan klicka på den här länken, så får du tillgång till hela rutten.

Paipis bensinstation

Paipis bensinstation öppnaade på 1930-talet och hör till en av Finlands äldsta bensinstationer. Stationen lades ner redan 1969, men den gamla bensinpumpen och den lilla kioskbyggnaden somm finns i anslutning till den finns ännu kvar och de ser båda ut som de gjorde när de ännu var i bruk. Paipis by är väligt vacker och om man tycket att njuta av landskapetdär kan man ta dig en extra runda i trakterna och ta och njuta av det böljande kulturlandskapet.

Sibbo nya kyrka

Sibbo nya kyrka är en nygotisk kyrka byggd på 1880-talet, alltså riktigt ny är den inte. Kyrkan är dock ny jämfört med Sibbo gamla kyrka.

Sibbo gamla kyrka eller Sankt Sigfrids kyrka

Sankt Sigfrids kyrka är faktiskt något värt att se. Den medeltida stenkyrkan är byggd på 1450-talet. Med sitt kullerstensgolv och gamla väggmålningar är kyrkan definitivt någonting i särklass. Kyrkan är full av hitoria och det finns till och med en gammal straffstock i kyrkan! På en het sommardag kan det dessutom vara skönt att komma in i den svala kyrkobyggnaden.

Både Sibbo nya kyrka och Sankt Sigfrids kyrka är vägkyrkor och under sommaren finns det en guide på plats alla dagar. Du kan checka kyrkornas öppethållningstider på vägkyrkornas nätsida.

Nickby mentalsjukhus

Nickby mentalsjukhus, eller Östanåparken som området nuförtiden kallas är också värt ett stop. En promenad på det vackra området är ett definitivt måste under vackra dagar. I Östanåparken finns det gamla fina funkkisbyggnader mitt i det idylliska bylanskapet. I Östanåparken finns dessutom Artborg 35 och Galleria Pesula ifall man vill njuta av konst under utflykten. Du kan läsa mera om Nickby sjukhusområde och dess historia här.

Molnträsk

Molnträsk är en pärla i Sibbo och mycket omtyckt av de lokala invånarna. Vid Molträsk finns det en sandstrand och brygga där man kan bada, en liten kiosk ifall man vill äta ett litet mellanmål. Sjön och närliggande område är ett natursskyddsområde och det går en härlig stig runt träsket ifall man vill komma ut i naturen lite mer. Man kan också gå till klipporna på andra sidan träsket ifall man vill bada i fred, då det under varma sommardagar ofta är ganska mång glada badare vid Molnträsk badstrand. Observera att parkeringen är avgiftsbelagd under sommaren.

Gumbostrand

Till näst styr vi mot kusten i Sibbos södraste delar. Gumbostrand är ett härligt område och på restaurangen N’avetan Laituri kan man sitta vid stranden och njuta av den vackra utsikten. (OBS! N’avetan Laituri är stängd under sommaren 2020, men om du är sugen på något sött kanske en nybakad bulle kör via bageri och café N’avetta, Enbergsvägen 2).

Gumbostrand är en härlig lite by vid kusten och det finns en liten skola, FBK och en båthamn.

Gumbostrand konst & form

När vi en gång är i Gumbostrand så är Gumbostrand konst o form galleriet ett måste. På Gumbostrand konst o form kan du njuta av olika samtida utställningar och konst i många olika former. Gumbostrand konst o form har också en restaurang som är ett mycket bra lunchalternativ ifall N’avetan Laituri inte faller i smaken.

Lemminkäinens tempel

Lemminkäinens tempel är en naturformation som enling Museiverket är en naturligt bildad grotta. År 1986 började Ior Bock göra utgrävningar vid grottan då han påstod att den finska mytologiska figurens Lemminkäinens tempel skulle finnas under den. Det gjordes uträvningar i grottan så att den nu är 50 meter lång, 4 meter bred och 3,5 meter hög.

Trots utgrävningarna hittades Lemminkäinens tempel med sina påstådda 987 kammare aldrig. Grottan fylls tidvis med vatten, men det är ändå värt att besöka den speciella formationen.

Sugen på att se mer av Sibbo?

Här på visitsibbo.fi finns det mycket info om alla olika sevärdheter i Sibbo. SibbesborgAravahuset med dess mural, de otaliga öarna i skärgården och många fler platser i Sibbo är värda ett besäk, men allt rymms inte med i en liten bloggtext och man hinner knappt med alla under en dagsutfärd.

Den här bloggtexten är skriven av Mikaela Björkqvist som var praktikant på Sibbo kommun sommaren 2019.

Senast uppdaterad 04.07.2022