Aravahusets muralmålning

Konstnären Rustam QBic har målat en muralmålning som täcker hela Aravahuset i Nickby (Norra Skolvägen 1). Muralmålningen var del av UPEA17-evenemang som ordnades under september 2017.  UPEA17 inbjöd framstående konstnärer från både hemlandet och utlandet att måla konstverk på byggnaders väggar och offentliga platser runt om i Finland.

Bildkonstnär Rustam QBic är en internationellt känd och uppskattad aktör inom urban konst. I sin konst förenar Qbic modern gatukonst med traditionella bildkonstmedel på ett mycket finkänsligt sätt. Betoningen ligger speciellt på berättande konst och färgernas harmoni, han planerar alltid konstverken så att de noga passar in i sin miljö. Inspiration och motiv hittar Qbic främst i naturen, litteraturen och människorna nära honom. Hans aningen sagolika verk bildar fantasifulla figurer och drömlika platser, som väcker beundran runt om i världen. Qbics konstverk finns bl. a. i Ryssland, Schweitz, Usa och Australien.

Intervju: ”Det här arbetet kräver att jag glömmer att jag är lat”

Konstnären Rustam QBic har skapat en målning som täcker hela det s.k. Aravahuset i Nickby.

Varifrån kommer du?

Från Kazan i Ryssland.

Varför började du göra muralmålningar?

Redan som liten gillade jag konst och att teckna, så jag började i konstskola. Jag hade kompisar som gjorde graffitikonst. Jag försökte göra det samma, men med min konstskolebakgrund ville jag göra mer än bara graffiti. Jag prövade på olika stilar och fastnade för stora muraler.

Så det här är inte graffiti?

I dagens läge är det svårt att säga vad som är graffiti och vad som är mural. Många graffitikonstnärer gör också muraler, de målar figurer och situationer. Det är svårt att se var gränsen går. Jag tycker att båda stilarna kan kallas street art, gatukonst.

Vad är den största utmaningen när man målar väggar eller hus?

Det svåraste är att komma igång. Du har en stor tom vägg framför dig. Det kräver koncentration. Det här arbetet kräver att jag glömmer att jag är lat. Och det kan vara svårt att avsluta arbetet. Du kanske redan har returbiljetten i fickan, så verket måste bli klart i tid. Det är det svåraste. Själva arbetsprocessen är inte så svår. Jag gör vad jag kan och jag gör det bra. Jag har erfarenhet. Jag vet vad som måste göras och hur lång tid det tar.

Vilka var dina första tankar när du fick det här uppdraget och du såg huset?

Jag funderade på vad jag ska göra med fönstren och balkongerna. Jag målar helst på en jämn vägg utan fönster. Jag började med att fundera på vad jag ska ha mellan fönstren.

Var ditt barndomshem mycket konstnärligt?

Min familj var ganska vanlig. Mamma är ekonom och pappa är byggnadsarbetare. Båda var bra på att teckna. Men under sovjettiden var det svårt studera konst. Människorna fick inte fritt bestämma om sin framtid.

Hur har folk kommenterat ditt verk?

De flesta säger ”Tack, det är vackert.”

Inga negativa kommentarer?

Aldrig.