Munskydd får i fortsättningen användas efter eget omdöme när man besöker kommunens serviceställen

Rekommendationen om användningen av munskydd gäller alla som fyllt 12 år. THL:s uppdaterade munskyddsrekommendation gäller inte undervisningsväsendet eller småbarnspedagogiken och inte heller arbetsgemenskaper för vilka det finns särskilda rekommendationer. Kommunen inväntar dessa aktörers beslut om sina egna riktlinjer. Alla läroverk i Sibbo fortsätter med andra ord tillämpa den tidigare rekommendationen om användningen av munskydd, dvs. munskydd rekommenderas för alla studerande och elever i läroanstalter på andra stadiet och i högstadiet (årskurserna 7–9).

Anställda hos Sibbo kommun kommer också att få nya anvisningar om såväl användningen av munskydd som om övergång från den starka rekommendationen om distansarbete mot en hybridarbetsmodell. Den nationella rekommendationen om distansarbete upphör den 15 oktober. För kommunens anställda upphör rekommendationen om distansarbete den 18 oktober. Praxisen i arbetsgemenskapen ändras enligt Arbetshälsoinstitutets riktlinjer. Ett beslut har dock fattats om att omedelbart ändra anvisningen om användningen av munskydd riktad till anställda till en stark rekommendation.

Möten och tillställningar får ordnas fritt

Regionförvaltningsverkets begränsningar gällande sammanträdanden har upphört. Detta betyder att det i fortsättningen är tillåtet att ordna möten, tillställningar och evenemang fritt också i kommunens lokaler.

Användningen av kundlokaler och offentliga lokaler begränsas nu bara med allmänna hygienkrav. Till exempel, alla kunder och deltagare ska ha en möjlighet att rengöra sina händer och vistas i lokalerna utan att vara i nära kontakt med varandra.

Över 70 procent av invånarna över 12 år har fått två vaccindoser

För tillfället har 85,7 procent av invånarna över 12 år i Sibbo fått den första vaccinationsdosen och 73,9 procent har fått den andra dosen.

-Det finns rikligt med vaccinationstider, och vi uppmuntrar alla att skydda sig genom att ta vaccinet, säger social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.

I skolhälsovården ger man som bäst boostervaccinationer till 12–15-åringar som tidigare på hösten fick sin första coronavaccindos i skolan, dvs. elever som vaccinerades inom skolhälsovården. Några tiotals personer i Sibbo har också fått en tredje vaccindos. Dessa personer har till exempel ett mycket nedsatt immunförsvar.

Länkar:

THL: Rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmasker
Tidsbeställning till coronavaccination
Coronainfo på Sibbo kommuns webbplats

 

Senast uppdaterad 01.10.2021