Sibbos bästa picknickställen

1. Hamnen i Kalkstrand (Träskby) – Strandklippor & Solnedgång

Ett av mina favorit picknickställen ligger i södra Sibbo. I hamnen i Kalkstrand finns ett mycket fint picknickställe med fantastisk havsutsikt. Under de soliga sommardagarna är skärgårdslivet mycket livligt här. Beroende på tidpunkt kan man sola, se på den vackra solnedgången över havet eller varför inte soluppgången, som är minst lika sagolik.

Till hamnen i Kalkstrand finns det bussförbindelser ända fram, vilket gör att det är lätt att ta sig hit från t.ex. Söderkulla eller Nickby. Från Helsingfors kommer man till Kalkstrand med ett bussbyte i Söderkulla. HSL bussarna går från Kampen (848) och Östra centrum (841) till Söderkulla. I Söderkulla byter man till buss 995 och kommer ända fram till hamnen där man på strandklipporna kan gå på picknick. Beroende på bussturerna kommer man på cirka 45 min från Östra centrum till Kalkstrand.

Här i hamnen finns en mycket populär grillkiosk med förnödenheter så fastän du glömmer att ta med maten eller vill åka på en spontanpicknick finns här allt som kan behövas. Vattnet är ganska klart, men det finns vassa stenar i vattenkanten, därför måste man vara försiktig om man vill simma. Eftersom picknickstället ligger precis intill havet finns här ofta en sval bris och därför rekommenderar jag att man tar med sig en varm tröja särskilt till kvällen.

Skärgården i allmänhet och den vackra utsikten från hamnen i Kalkstrand, är en bra orsak att besöka södra Sibbo, både för en heldagsutfärd eller bara för en kortare utflykt. Ca 100m från hamnen finns även Kalkstrands Krog där det ofta är musikframträdanden om kvällarna.

Har man en längre tid att spendera kan man t.ex. åka ut till friluftsholmen Norrkullalandet med Pörtö Line eller Seasong Travels som dagligen ordnar transport till och från holmen, från hamnen i Kalkstrand. Dit är det alltså möjligt för alla att åka, oberoende av om man är båtägare eller inte. På Norrkullalandet finns bland annat sandstränder, grillplatser, en naturstig med utsiktstorn och även en stugby där det är möjligt att övernatta. Mer om Norrkullalandet kan du läsa i ett tidigare blogginlägg. Norrkullalandet som picknickalternativet kräver lite mera tid, eftersom det är en bit att åka, men upplevelsen blir desto mer minnesvärd.

Adress: Kalkstrandsvägen 541

2. Molnträsk (Söderkulla) – De minstas favorit

Molnträsk är ett mycket populärt picknickställe i Sibbo. En betydande fördel med Molnträsk är att det ligger centralt i kommunen, vilket gör att det är behändigt att komma hit från alla delar av Sibbo. Hit går bra bussförbindelser, men det är också en lämplig destination för en cykelutfärd från alla delar av Sibbo. Från Helsingfors går det bussar från Kampen och Östra centrum till Söderkulla. I Söderkulla kan man byta buss och åka till hållplatsen ”Pilvijärventie” och gå längs Molnträskvägen de sista 500m. Alternativt kan man gå från Söderkulla de sista 3 km till Molnträsk.

Molnträsk är ett av Sibbos kändaste friluftsområden och även mycket omtyckt ställe bland barnfamiljer. Här finns möjlighet till allt från simning, naturstigspromenader, picknick och här finns även en stor gräsplan för lek och spel, t.ex. volleyboll. På Molnträsk finns en kiosk med lite smått tilltugg, men man kan även hämta sig mat och här finns möjlighet till grillning.

Molnträsk är ett mycket populärt picknickställe under soliga sommardagar, vilket gör att det trots att området är relativt stort, kan vara utmanade att hitta det ideala stället för picknickfilten. Observera att då man kommer med bil eller moped uppbärs en parkeringsavgift. Det är möjligt att köpa ett säsongkort för 30€ från biblioteken i Sibbo, men observera att ett kort är bundet till samma fordon för hela säsongen.

3. Andra sidan av Molnträsk – Ett skogsäventyr!

Om man känner sig äventyrlig, kan man även passa på att gå på skogsvandring till andra sidan av Molnträsket. Där finns en bergsluttning som fungerar utmärkt som picknickställe och där kan man även simma. En av fördelarna med den andra sidan av träsket är att det oftast är färre människor där.

Adress: Molnträskvägen 70

4. Söderkulla gård – Låt dig inspireras av den gamla herrgårdens charm!

Söderkulla gårds område är också ett av mina favorit picknickställen. Här finns stora gräsmattor där man kan breda ut picknickfilten och också en frisbeegolf bana. Den gamla gården inspirerar och därför rekommenderar jag varmt att ta med lite papper och färger och komma hit för att måla och inspireras av den gamla gårdens vackra omgivning. Gården ägs av kommunen, men huset är uthyrt till restaurang Söderkulla Gård. På restaurangen ordnas en del sommarprogram och där är det även möjligt att hålla privata festtillställningar.

Söderkulla gård ligger precis intill vägen mellan Söderkulla och Nickby. Från Helsingfors tar man enklast bussen från Kampen eller Östra centrum till Söderkulla och går den sista biten cirka 1 km längs Söderkullavägen. Alternativt kan man i Söderkulla byta till buss 991 och åka ända fram till Söderkulla gårds hållplats.

Adress: Söderkullavägen 701

5. Stranden vid Tasträsk – Stranden i det växande Sibbo

I Söderkulla finns också badstranden vid Tasträsk. Under soliga sommardagar är här ofta mycket livligt. Vid badstranden finns en gräsmatta som lämpar sig för picknick, men man kan även sitta i ändan av bryggan, eftersom den har inretts med bord och bänkar (se bilden nedan). Om man följer stigen till höger om stranden några tiotals meter kommer man till en trevlig strand med gräsmatta som är ett annat optimalt picknickställe. Där finns också ett bord med bänkar (se bilden ovan).

Om du inte har varit här förut rekommenderar jag varmt att du besöker denna populära strand. Ett annat tips när du väl är här, är att kolla in det nya bostadsområdet Hassellunden som byggs här i närheten. Du kan se de nya husen och se hur Sibbo utvecklas, eftersom kommunen i det här området växer så det knakar!

Adress: Tasträskvägen 40

6. Picknickställen i Nickby – Ett urbanare alternativ

Jag vill också tipsa om en del trevliga picknickställen i Nickby. Det finns flera gräsmattor i Åparken, Klockarparken nära Allaktivitetshallen och samt bredvid Sjukhusets festsal där man kan breda ut sin picknickfilt. Från Helsingfors går det flera bussar dagligen till Nickby.

Slutligen vill jag tipsa om möjligheten att göra en utflykt till Sibbo storskog där man t.ex. kan tälta och grilla. Mer om storskogen kan man läsa i ett tidigare blogginlägg. Ett picknickäventyr i Sibbo kan verka som ett vildmarksäventyr för den ovane, men låt inte våra djurliga kommuninvånare stoppa dig, med lite bondförnuft får man en härlig picknick-upplevelse!

Denna bloggtext har skrivits av statskunskapsstuderande Emilia Granqvist som är hemma från Sibbo. En av hennes favoritsysslor under soliga sommardagar är att upptäcka nya picknickplatser. Hon har gärna med sig goda vänner, ritblock, musikinstrument eller en bra bok på utfärderna.

Senast uppdaterad 25.02.2021