I Sibbo skärgård öppnar sig en otrolig värld!

En dag i juli beslöt vi att åka på båtutflykt till den närliggande Sibboskärgården: Norrkullalandet–Komsalö–Majvik. Vi tog bilen till Söderkulla där vi parkerade vid stranden till Sibbo å. Därifrån fortsatte vi med båt till friluftsholmen Norrkullalandet, som är en av de största holmarna i Sibbo skärgård. Resan dit tog endast en halvtimme. Från Sibbos huvudhamn Kalkstrand tar det endast tio minuter att avlägga sträckan. Under resan susade vi förbi gården Joensuun Tila, som erbjuder Bed&Breakfast-inkvartering och många olika slags aktiviteter. Gården hyr ut småbåtar och kajaker, så du kan alternativt paddla ut till skärgården om du inte vill ta förbindelsebåten.

Jag hade tidigare tänkt att det inte går att ta sig ut till Sibbo skärgård om man inte har en egen båt. Tur att jag hade fel. År 2013 förbättrades ruttrafiken i Sibbo, och tack vare att Pörtö Line trafikerar regelbundet med förbindelsebåt är det möjligt att ta sig ut till de närliggande friluftsholmarna, till exempel ut till Pörtö och ända ut till fyrholmen Söderskär. Med Pörtö Lines förbindelsebåt Matilda kan man ta sig både lätt och förmånligt ut till många skärgårdsobjekt, till exempel sandstränderna på Norrkullalandet. Från Kalkstrand går det daglig ruttrafik ut till Norrkullalandet.

Utflykt till Norrkullalandet och kaffestund på Komsalö

Vi var lyckligt lottade, för den dagen i juli då vi åkte på utflykt var det regnfritt och varmt. Vi inledde vår utflykt genom att vandra på Norrkullalandet  i det vackra lav- och berglandskapet längs naturstigen som leder till utsiktstornet. Naturstigen till utsiktstornet är en halv kilometer lång, och väl framme öppnar sig en storslagen vy över Sibbo skärgård.

Norrkullalandet är en fin holme för utflykter och för att tillbringa tid. På området finns fina badstränder, en volleybollplan, grillplatser och en naturstig på några kilometer. På Norrkullalandet finns flera lägereldplatser som kommunen upprätthåller på området mellan förbindelsebåtbryggan på Östra Norrkullandet och Seasong Travels stugby. Det finns alltså goda möjligheter att göra upp eld, men man måste komma ihåg att ta egen ved med sig. Om man vill övernatta på ön är det möjligt till exempel via Seasong Travels. Seasong Travels är ett företag som fungerar på holmen och hyr ut stugor med bastu och dessutom har ypperliga lokaler och uteplatser för olika evenemang och sammanträden året runt.

Vi avslutade vår utflykt genom att besöka Café Komsalö i holmens sydspets (Obs! Café Komsalö har slutat sin verksamhet). Även de som tar sig till holmen med kanot kan lätt ta i land på sandstranden vid caféet. Komsalö är en holme i Sibbo skärgård, norr om Norrkullalandet. När vi anlände till bryggan välkomnades vi av en hundflock som sedan ivrigt sällskapade med gästerna på sommarcaféet.

Vi hade tur, för vi såg butiksbåten anlända till bryggan vid sommarcaféet. Eftersom vädret var soligt stod en kö av kunder och mötte båten, troligen var de sommarstugegäster. Butiksbåten Christina lär vara den sista av sitt slag i Finland. Den kör runt i skärgården i Helsingfors och Sibbo på tre olika rutter sex dagar i veckan och trafikerar från medlet av juni till medlet av augusti. På butiksbåten hittar man alla dagligvaror och utbudet omfattar många färska närprodukter, bland annat lax som rökts föregående natt, potatis från en närliggande gård samt bröd från ett närliggande bageri. Butiksbåtens bas är en butik som ligger vid småbåtshamnen på Björnsö.

På Café Komsalös soliga terrass smakade vi på caféets specialiteter: nyrökt fisk och skärgårdsbröd man bakat själv och fyllt med en blandning av rökt lax och räkor. På caféet serveras också fisksoppa, färsk bulle och läckra bakverk samt glass. Café Komsalö har öppet varje dag kl. 12–20 fram till 13.8. Vid särskilda evenemang håller man öppet längre än så.

Efter båtutflykten tänkte jag främst på hur ett helt nytt Sibbo hade öppnats för mig. Den vackra naturen och det klara havsvattnet lockar mig redan att återvända till skärgården i Sibbo. Nästa gång tänker jag ta mig ut med kanot och övernatta i skärgården. Ett tips till den som beger sig ut i Sibbo skärgård: på Sibbo kommuns områden får man tälta fritt bland annat på Möholmen samt på naturholmarna Östholmen och Furuholmen. Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Dessutom märkte jag att man på Visit Sibbo kan bekanta sig med de olika platserna som det är värt att besöka. I juni publicerades också en skärgårdskarta över småbåtshamnarna, friluftsholmarna och övriga platser det lönar sig att besöka i Sibbo skärgård. På kartan finns även korta presentationer av platserna och tjänsterna som erbjuds.

Denna bloggtext har skrivits av Riikka Virta, som är en ivrig världsresenär och naturnjutare. Efter att ha rest allt mer i de vackra landskapen i Finland har turistresorna i hemlandet under senare år blivit allt viktigare för henne. Det bästa hon vet är att vandra i skog eller fjäll tillsammans med sin hund Lene.

Senast uppdaterad 25.02.2021