Simsalö

Simsalö on eräs pisimpään asuttuina olleista saarista Sipoon saaristossa, jossa on ollut merkittävä paikallinen väestökeskittymä aina keskiajalta lähtien. Simsalö on ollut alueellisena keskustana tärkeä, ja on sitä edelleen. Nykyään saaressa asuu ympäri vuoden parisenkymmentä perhettä.

Pitkälle 1900-luvulle saakka Simsalön rooli eteläisen Sipoon sivistäjänä oli ensiarvoinen, sillä rannikolla asuvat lapset myös mantereelta tulivat Simsalöön kouluun. Simsalön merkitys alueellisena keskuksena on säilynyt näihin päiviin saakka, vaikka valtaosa asukkaista ovatkin kesäasukkaita.

Simsalön palvelut

Simsalö on merkittävä kesämökkisaari, jossa paikallisväestö järjestää erilaisia tapahtumia kesäaikana säännöllisesti. Simsalön koululla on käsityönäyttely, josta on mahdollista myös ostaa saaristolaisten valmistamia käsitöitä ja käyttöesineitä.

Simsalön ympärimelonta ja -soutu järjestetään joka kesä heinäkuun alussa. Tällöin Sipoon saaristosta ja kauempaakin koontuu väkeä kiertämään Simsalön saarta.

  • Pistäytymislaituri (lyhytaikaiseen pysäköintiin)
  • Kauppalaivan pysähdyspaikka (päälaituri)
  • Simsalön historiaa esittelevät infotaulut (koululla)
  • Käsityönäyttely (koululla)
  • Kirpputori (koululla)

Saapuminen Simsalöön

Simsalö sijaitsee lähellä Gumbostrandin satamaa, Sipoon sisäsaaristossa. Simsalöön pääsee:

Vinkkejä ja tekemistä Simsalössä

Simsalössä on mukava poiketa muuten vaan, mutta erityisesti niinä päivinä, kun koululla tai laiturin edustalla järjestetään ohjelmaa. Simsalöpäivä järjestetään heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tuolloin laiturin ympäristö täyttyy melonta- ja soutukilpailujen osallistujista, rannalla paikalliset myyvät muun muassa savukalaa ja vihanneksia. Myös koululla on Simsalöpäivänä tapahtumia.

Muina aikoina Simsalön koulu toimii saaren kulttuurikeskuksena, siellä järjestetään joka kesä muun muassa erilaisia konsertteja.

Simsalön koulun käsityömyyntinäyttely on avoinna 3.7. – 31.7. välisenä aikana sunnuntaisin kello 11-14 ja muina aikoina sopimuksen mukaan (tiedustelut: barbro.lindstrom2010@gmail.com).

Kauppalaiva m/s Christina pysähtyy Simsalön laiturissa tiistai- ja perjantaiaamuisin.

Voit myös yhdistää vierailun Simsalössä osana saarihyppelyä. Pyydä tarjous BOUT-venekyytipalvelusta tai taksiveneiltä!

Simsalöpäivä 2021, kuva kesätorista ja tapahtuman yleisöstä saarelta kohti laituria.

Simsalöpäivä kerää yleensä runsaasti yleisöä. Simsalöpäivän yksi ohjelmanumeroista on saaren ympärimelonta ja -soutu. Jokamiehen- ja -naisenluokkaan voi ilmoittautua kuka hyvänsä, jolla on oma soutuvene tai kajakki. Kesätorilla Simsalöpäivänä on myös myytävänä muun muassa kalaa ja vihanneksia. Kahvilasta saa kahvin lisäksi suolaisia ja makeita herkkuja.