Joensuun tila är en mångsidig oas för resor och utflykter

Familjeföretag med långa anor

Lotta Kuosmanen ansvarar för verksamheten idag och hennes släkt har redan i generationers tid ägt området. Lotta Kuosmanens farfarsfar, nobelpristagaren A. I. Virtanen skaffade Joensuun tila på 1930-talet. Tidigare verkade gården som lantgård, men i och med att Lotta Kuosmanens far Martti Virtanen tog över gården, förvandlades verksamheten till resebranschem, som erbjuder tjänster så väl för dagsgäster som för långvarigare besökare. Lotta Kuosmanen fortsätter i sin fars fotspår och har dessutom vidareutvecklat gårdens verksamhet att bättre svara till nutida kunders önskemål.

Karavanresenärens paradis

Det vidsträckta området som utgör karavanparken består av 40 platser, varav 32 med elektricitet. Den större delen av husbils- och -vagns ägare är långvariga gäster, men det finns också enstaka platser för enskilda övernattningar. Eftersom Joensuun tila är rätt populärt, kan det vara en god idé att ringa i förväg och fråga, om man ämnar övernatta med sin husvagn eller -bil.

Privat bastu, tvättmaskin, köksutrymme och barnens lekplats

Serviceutbudet för husvagns- och -bilsgäster är brett, det finns en liten tunnformad bastu som man fördelaktigt kan hyra för privat bruk och dessutom ingår användning av tvättmaskin och kök i grundpriset. Kläderna kan man lätt torka i torktumlaren och i köket kan man väl tillreda sina måltider. I köket finns spis, mikrovågsugn och brödrost samt kaffekokare.

Tältande gäster välkomnas också

Om man inte har egen husvagn eller -bil, kan man bra övernatta i eget tält. För större tält kan det ordnas en plats med elektricitet, ifall lediga finns.

Joensuun tilas karavanpark.
För karavangäster finns sammanlagt 40 platser, varav 32 med elektricitet. Även tältning är tillåtet på området mot en liten ersättning. Husvagns- och -bilplatser finns både för säsonggäster och kortvarigt bruk.

Hotell logi och restaurangtjänster genom samarbetspartners, också teaterföreställningar ordnas på området

Joensuun Tila Oy, som ansvarar över området, verkar även som hyresvärd för områdets övriga företagare, som innefattar Villa Sibbe och Musikdaghemmet Poco. Dessutom finns det ett flertal långvariga hyresbostäder och Sipoon Teatteri har ett tidsbundet kontrakt som tillåter utnyttjandet av scenen på området för teaterföreställningar.

Villa Sibbe och Café Sibbe – logi, lunchrestaurang och café med utskänkningsrättigheter

Suomi Sisters Oy:n ansvarar för verksamheten i Villa Sibbe, som erbjuder logi med hotellkvalité i sex rum. Beroende på rummet kan två till tre personer övernatta.  Själva Villa Sibbe är nobelpristagare A. I. Virtanens gårds före detta huvudbyggnad, man kan alltså verkligen uppleva historia i huset! I samband med Villa Sibbe verkar även en lunchrestaurang som betjänar både hotellkunder och utomstående gäster.

I samband med båthamnen finns ett café med fulla utskänkningsrättigheter. Café Sibbe erbjuder förutom drycker även smått salt och bland annat glass.

Joensuun tilas huvudbyggnad, Villa Sibbe.
I nobelpristagaren A. I. Virtanens gårds före detta huvudbyggnad fungerar nuförtiden hotellet och lunchrestaurangen Villa Sibbe, som drivs av Suomi Sisters Oy.

Sportiga aktiviteter eller strandliv

Joensuun tilas specialitet är utan tvekan den konstgjorda sjön som kommit till på initiativ av Martti Virtanen. Den för simning byggda sjöns vatten kommer från gårdens egen brunn och är således garanterat fri från blågröna alger. Vattenkvalitén uppfyller kraven för en EU-simstrand och spridningen av smutspartiklar i sjön bekämpas helt enkelt med att byta ut vattnet tillräckligt ofta.

Invid sim sjön finns också bordsgrupper för avnjutande av egen medtagen matsäck och dessutom finns flera eldstäder för att grillning. Grillträ kan köpas vid Joensuun tilas infopunkt.

Den brett utspridda frisbeegolfbanan välkomnar kastare

Frisbeegolfbanan av kvalitetsklass på Joensuun tila är förmodligen den finaste i Sibbo och de olika banorna är byggda enligt diverse teman. Exempelvis har Mårran en egen bana. Banorna varierar från nybörjarlämpade till häftiga tävlingsbanor för krävande golfare. Det ordnas ofta tävlingar, men i allmänhet är banan ledig för att bara kasta i egen takt. Har man inga egna frisbees, kan man hyra sådana från Joensuun tila. Banan upprätthålls av Sibbe Disc Golf och för att spela, skall man betala en kostnad à 6 euro per runda, tiden bokas via Sibbe Disc Golf.

Sibbe Disc Golfs frisbeegolfbana i skogen vid Joensuun tila.
Det har inte sparats på möda i byggandet av Frisbeegolfbanan. De enskilda kastbanorna är av tävlingsstandard, men det finns lättare banor för nybörjare också. Frisbeegolfbanan cirkulerar kring hela området på Joensuun tila.

Minigolf och beachvolley

Som den nyaste formen av aktivitet, har Joensuun tila nuförtiden även en minigolfbana, som även den förvaltas av Sibbe Disc Golf. Banan finns genast vid ingången till området, invid infopunkten. Dessutom finns en beachvolleyplan invid sjön, som man även kan boka fasta turer till.

Till ån eller havet med egna krafter eller med hjälp av motor

Joensuun tila hyr ut två kanoter och man kan välja mellan tävlingskanoter eller vanliga och dessutom mellan enskilda och tvåpersoners kanoter. Från startpunkten kan man styra kosan antingen till vänster uppströms längs Sibbo å mot Nickby eller till höger mot Sibboviken och skärgården som öppnas direkt därifrån. Det är inte oskäligt lång väg till öppet hav heller.

Ifall guppandet i en kanot känns som ett mindre lockande alternativ, kan man åka till sjöss eller till ån även med roddbåt. Föredrar man att skippa roendet, kan man njuta av aktersnurran, som finns färdigt fast i båten. Med den kan man puttra ut till exempel för att bekanta sig med den vackra skärgården i Sibbo. I hyrespriset för båten ingår en kanister med bensin, som räcker upp till cirka femton kilometers körning. I priset ingår givetvis också säkerhetsutrustning, så som flytvästar och sjökort, varifrån man kan kontrollera säkra farleder.

Sibboviken fotograferad från en kayak. På bilden syns skärgård och en till kayak längre borta.
Från Joensuun tila kan man hyra en kanot eller en roddbåt för att bekanta sig med antingen skärgården eller Sibbo å.

En stranddag med endast parkeringen som kostnad

Känner man inte för att vara desto mer aktiv, kan man givetvis njuta av en skön dag bara längs stränderna för sjön i en vacker plats, där ån blir till vik. Den långsamt rinnande Sibbo å är i sig en vacker syn. Ingen avgift krävs för ingång till simningssjön eller området kring Joensuun tila, för bara parkeringsavgiften får man njuta hela dagen. Parkeringen kostar en euro i timmen och den kan betalas antingen med mobilapplikation eller betalkort.

Fritt fram att komma med egen båt

Även om Joensuun tilas båthamn i högsta grad är reserverad för säsongskunder, finns nog några gästplatser också. Åtminstone går det bra att dyka upp för en trevlig dagsutflykt med egen båt, men önskar man exempelvis övernatta, är det en bra idé att kontrollera i förväg, att det finns lediga platser.

Tips, kartor och annat praktiskt från infopunkten

Invid parkeringsområdet finns infopunkten med bland annat kartor till paddlares och båtresenärers förfogande, men där kan man även fråga om tips över sevärdheter.

Joensuun tilas reception.
Vid infopunkten får man all nödvändig information och där lyckas också ifyllandet av karavanområdets resenärers resekort. Infopunkten har öppet varje dag under sommaren.

Kontaktuppgifter

Joensuun Tila Oy
Joensuun raitti 59 A
Söderkulla

INFOPUNKT öppen klockan 10–20 varje dag

Tfn. 0504679942

Länkar (på finska)

Joensuun Tila
Villa Sibbe – logi och restaurang
Sibbe Disc Golf – Frisbeegolfbanans bokningar

Senast uppdaterad 03.08.2021