Delikatesser och en uppfriskande simtur i Sibbo storskogs nationalpark – utan egen bil!

Text och bilder:
Kristian Meurman
fornamn.efternamn@sipoo.fi

Om man önskar en smaskig måltid i härlig rural miljö kombinerat med ett dopp i en ödemark sjö och en angenäm promenad i Sibbo storskogs östra delar, lönar det sig att läsa vidare!

Sibbo storskogs Hop-On Hop-Off buss på hållplats i Sibbo storskog.

HALV DAGS UTFÄRD MED DELIKATESSER OCH INSJÖLANDSKAP:
Restaurang Tila – Fiskträsk – Bakunkärr

Helhetstid: Cirka en timme promenerande
Promenadruttens längd: 3,2 kilometer
Kravnivå: Lätt, men inte tillgänglig rutt
Bussen anländer till Restaurang Tila (Storskogsportens) hållplats klockan 12:23
Bussen avgår från Bakunkärr hållplats klockan 16:17
Observera
: Kom ihåg vattenflaska, Fiskträsk har ingen vattenpunkt. Ta med egen
termoskanna och kaffemuggar, du kan fylla termosen med färskt kaffe i Restaurang Tila mot en liten avgift.

OBS! Bussen stannar inte på hållplatserna och invänta passagerare, det gäller att vara i tid på hållplatsen. Berätta för chauffören vilken hållplats du ämnar stiga av på.

Praktiskt till ödemarken från Dickursby

Resan börjar vid Dickursby station, närmare bestämt resecentrets buss plattform nummer tio. Det är lätt att hitta och känna igen Sibbo storskogs Hop-On Hop-Off bussen på bilden i bussens framruta samt tidtabellställningen, som ställts invid perrongen. Jag bestiger Packalén bussbolagets snygga bus, där det erbjuds handdesinfektionsmedel. Dessutom finns det möjlighet att köpa en dubbelförpackning med engångs ansiktsmasker, om man råkat glömma sin egen. Det enda jag behöver denna gång, är en heldagsbiljett. Från mitt kort debiteras åtta euro, vilket är fördelaktigare än en tur-returbiljett i huvudstadsregionens lokaltrafik inom tre regioner. Verkligt prisvärt, med andra ord! Exakt enligt tidtabellen, det vill säga klockan 11:15 avgår bussen från Dickursby.

Sightseeing för samma slant ombord bussen

Hop-On Hop-Off-bussen lämnar den urbana miljön förvånansvärt snabbt och åker igenom ett vackert område med skog och sädesfält. Bland hållplatserna finns bland andra den populära badstranden vid Hanaböle träsk och två hållplatser i norra delen av Sibbo storskog. Efter detta riktar chauffören nosen mot Nickby, där passagerare kan stiga ombord på hållplatsen invid biblioteket.

Till Nickby kan man ta sig praktiskt bland annat från Borgå hållet, således behöver resenärer från öster om Sibbo ingalunda åka hela vägen till Vanda.  Vid ankomsten till Nickby kan  man se de båda vackra kyrkorna i Sibbo, som båda finns i Nickby. På vägen tillbaka mot Sibbo storskog kör bussen genom rondellen där vargarna vaktar över trafiken. Vargstatyerna är en del av Sibbo offentliga konstsamling.

Äng och skogsvyer vid Västervägen i Sibbo storskog.

Klockan 12:12 kör bussen på nytt förbi Byabäckens hållplats. Skulle man känt för en liten extra promenad, kunde man väl ha hoppat av här då bussen passerar hållplatsen första gången, gå en halv timmes liten runda genom skog, åkrar och ängar och hoppa tillbaka ombord bussen på samma plats. Själv kände jag mig dock redan sugen på Restaurang Tilas delikatesser och lämnar promenaden till eftermiddagen.

Närproducerade delikatesser i vackraste landskapsmiljö

Vid Storskogsportens hållplats, precis vid Restaurang Tila, stannar Sibbo storskogs Hop-On Hop-Off buss exakt klockan 12:23. Eftersom restaurangen är särdeles populär under lunchtid, kan det löna sig att göra bordsreservation. Särskilt, om man vill sitta på den stora terrassen, där man kan roas med att följa med fåren.

Förutom får, finns det också fritt gående ankor, hönor och en snäll hund. Här finns det liv att följa med så väl för stora som små! Tilas meny är enkel och lutar starkt på närproducerat, ekologiskt och säsongens råvaror.

Menyn är tydlig och kvaliteten kan skönjas

Restaurang Tilas sommartallrik.

Jag väljer sommartallriken, som idag består av fräsch sallad, nypotatis, närproducerad grynkorv, gravad lax, ekologiska ägg, sill, stekt lök och härlig lokalt producerad blomkål som smälter i munnen. Den vackra portionen är dryg, men inte så man blir övermätt. Till portionen serveras också färskt bröd. Dryckesurvalet skulle erbjuda alternativ så det räcker och precis som med maten, är det kvalitativa produkter som gäller även här. Dock, under en het sommardag passar det i och för sig riktigt bra med friskt vatten. Trots att hungern är ett minne blott, kan jag inte undgå att unna mig själv en himmelsk portion hemlagad jordgubbsglass till dessert.

Jordgubbsglassportion i Restaurang Tila.

Ta egen kaffetermos och koppar med!

Kaffe får låta vänta sig på till Fiskträskets strand, men det behöver man ingalunda ha med sig. Det räcker att man har en egen termosflaska och muggar i ryggsäcken, så fylls termosen på på Restaurang Tila mot en lite ersättning. Jag rekommenderar denna service varmt, ty färskt kvalitetskaffe efter en delikat lunch är en ytterst mycket angenämare idé än blaskigt och något svalnat kaffe, som man bryggt hemma om morgonen.

Maten får sätta sig under en liten promenad

Mätt och belåten traskar jag cirka 900 meter från restaurangen till Fiskträsk strand. Fiskträsk är en ödemarks stils sjö med kristallklart vatten. I bottnet finns en källa, så vattnet hålls uppfriskande även då solen värmer ytvattnet. Kring bordsgrupperna duger det minsann att njuta av kaffet och den vackra stranden. Att ta ett uppfriskande dopp nu och då är att rekommenderas likaså. Fiskträsket är ett naturobjekt i ordets verkliga betydelse, därmed finns inget desto större serviceutbud i området. Men då solen värmer kan man föga sakna något utöver den fantastiska naturen omkring sig. Eget skräp bör alltså medtagas och uppgörandet av eld är inte tillåtet invid sjön.

Fiskträsket och en tall som speglas i vattnet.

Uppfriskad mot följande busshållplats

Efter ungefär en och en halv timme vid strandkanten är det dags att packa sina saker och börja traska mot följande hållplats, nämligen Bakunkärrs parkeringsplats. Det lönar sig att för säkerhets skull reservera ungefär 40 minuter för promenaden, eftersom man bör vara på plats före bussen – bussen stannar endast på hållplatser med passagerare, som visar bussen att de vill ombord.

Bakunkärr parkeringsplats infotavla i Sibbo storskog.

Exakt klockan 16:17 bromsar bussen in vid Bakunkärrs parkeringsplats och jag gräver fram min dags biljett ur plånboken. På resan tillbaka får man ännu se Sibbo storskogs nationalparks östra, sydöstra och södra delar, innan Hop-On Hop-Off bussen tar sig via Hanaböle träsk hållplats åter igen till stadsmiljön i Dickursby.

Tillbaka till startplatsen, plattform nummer tio, anländer vi lite efter fem på eftermiddagen. Min egen naturupplevelse har avslutats, men med Hop-On Hop-Off bussen kunde man ännu fortsätta resan till Nickby.

Senast uppdaterad 18.06.2021