Nickby f.d. sjukhusområde

Nickby mentalsjukhus vårdade tusentals patienter från Helsingfors under åren 1914–1999. Sjukhuset var av stor betydelse inte bara för patienterna utan också för personalen, som bestod av cirka 1 000 personer som mest. Som mest hade sjukhuset 1 200 patienter och tog samtidigt hand om 600 personer i hemvården.

Flera kända finländare var en gång patienter på sjukhuset t.ex.: författarna Uuno Kailas och Elmer Diktonius, poeten Maila Pylkkönen, fotografen Signe Brander och författaren L. Onerva. En av de mest kända personerna som arbetade på sjukhuset är utan tvekan målaren Rafael Wardi, som började sin karriär som konstterapeut där 1959. Den mest kända av sjukhuspsykiatrikerna var Oscar Parland, även kallad "Nickby-ikonen". Parland var inte bara psykiater, utan också författare, målare, kompositör och pianist.

Nickby sjukhus var en föregångare inom konstterapi. Konsten som producerades av patienterna värderades och arkiverades. I sjukhusets konstsamling finns över 10 000 föremål som ägs av Helsingfors stad. Nickby sjukhus är också känt för sin vackra arkitektur. En del av de gamla byggnaderna har renoverats, bland annat för bostadsändamål. Numera heter sjukhusområdet Sibbo Ådal och Östanåparken.

Besöksinformation

Silverpilallén 5, 04130 Sibbo