Konstverket "Fristad" del 4

Konstverket hittar du i trafikrondellen i Nickby och den är gjord av bildhuggare Pekka Paikkari.

Fristad

Fyra rondeller som en del av den byggda miljön

”Fristad” är en skulpturserie placerad i fyra separata rondeller i Nickby, Sibbo. De två första rondellerna domineras av abstrakta vita Harar och av morotliknande figurer.

Arbetet inleddes på tjugo vita stadskaniner som placerades i trafikrondellen bredvid Sockengården år 2010. I den nedre trafikrondellen placerades femton orange-färgade Morötter.

År 2017 dök Fjärilarna upp! Det finns också krukväxter i samma rondell med ljus inuti. Fjärilarna och krukväxterna representerar miljön i just detta område, som alltid har varit rikt på fjärilar och blommor.

År 2020 slutfördes arbetet vid den fjärde rondellen, Vargarna, vilket kompletterar helheten. Vargarna ligger vid inkörsporten till Nickby centrum.

Konst mitt i trafiken

Konstverk som tar hänsyn till kraven i en trafikrondell fungerar samtidigt som vägvisare och landsmärken i Nickbys fyra korsningar. Konstverkens utformning påverkades också av det faktum att verken inte får dölja synligheten.

Konstnären Mari Paikkari har varit ansvarig för utformningen av verkens vegetation. Under skulpturerna växer en mångfärgad stenpartiväxt som är lättskött, vacker och har god hållbarhet i alla väder.

Kaninerna, morötterna och fjärilarna är gjorda av genomfärgad vit betong, gjuten i glasfiberformar. Vargarnas yta är patinerad med väderbeständigt material.

Konstnärlig design och genomförande: Pekka Paikkari, Mari Paikkari

Kontaktuppgifter

E-postadress

kultur@sibbo.fi

Besöksinformation

Nickbyvägen 95, 04130 Sibbo