Tips för ett minnesvärt sportlov i Sibbo

Vinteraktiviteter och läcker mat i Sibbo storskogs förtrollande vildmark

Restaurang Tila som ligger i utkanten av Sibbo storskog erbjuder möjligheter att uppleva vinterdagens glädje med olika aktiviteter och njuta av restaurangens delikatesser. Programmet erbjuds från onsdag till söndag (23.2–27.2) under restaurangens öppettider:

  • Skidspår för hela familjen
  • Pulkabacke
  • Grilla korv på öppen eld (korv av rökeriet Tyysterin lihasavustamo)
  • Öppna dörrar i fårhuset
  • Varm kakao och munkar
  • Lunch på vardagar och à la carte-meny på veckoslut

Ankor mitt i snön.

Snöskoutflykt i Sibbo storskog fre 25.2

Fredagen den 25 februari ordnar Metsätuokio en guidad snöskoutflykt kl. 10–12. På utflykten bekantar vi oss med snöskornas egenskaper i Sibbo storskogs vinterlandskap genom att göra en kort tur till vildmarkssjön Fiskträsk. Priset för utflykten är 30 €/person inklusive snöskor.

Du kan också hyra snöskor för eget bruk och göra en egen utflykt. Uthyrning kostar 10 €/timme, snöskorna kan hyras ut på fredag 25.2 kl. 12–16.

Vinternatt vid Fiskträsk lör–sön 26–27.2 Pris 135 €/person

Följ med på en vintervandring till Fiskträsk, där du kan öva på att övernatta i naturen på vintern. När det blir mörkt kan du också följa med på en ugglevandring och titta på månen och stjärnorna om vädret tillåter.

Observera att bara ett begränsat antal kunder ryms med på vandringen. Därför rekommenderar vi att du bokar din plats i förväg. Mer information och bokningar https://metsatuokio.fi/vaellus/.  Kontaktbegäran: Metsätuokio / Aleksanteri Siikjärvi, tfn 040 868 1427

Var?

Restaurangen Tila, Knutersvägen 262, 04130 Sibbo

När?

Från onsdag 23.2 till söndag 27.2 under restaurangens öppettider. Kolla närmare öppettider på webben: https://www.ravintolatila.com/

Koppla av i en traditionell bastu

Den traditionella bastun vid Sibbo å erbjuder en unik upplevelse i en rökbastu, där badet gör att du känner dig särskilt ren och fräsch. Efter bastuns honungslena värme kan du ta ett dopp i den friska kallvattenbassängen eller njuta av Sibbo ås landskap när du ligger i den varma bassängen.

Sista fredagen i varje månad ordnar vi en traditionell bastu där den vårdande kraften hos skogens träd och växter kombineras med den stärkande och helande kraften hos bastun. Badandet kombineras med traditionella bastuformler som för dig iväg till bastuns värmande lyckorike. För ett extra pris kan du även beställa en vårdande massage med bastukvast eller ett avslappnande bastukvastsbad.

en bild av trädörren.

Var?

Den traditionella bastun vid Sibbo å, Sipoonjoen perinnesauna, är belägen i Hindsby, alldeles invid nationalparken Sibbo storskog. Bastuns adress är Hindsbyvägen 124.

Sportlovsveckans tidtabell

Allmänna bastuturer ons 23.2, tors 24.2, lör 26.2 och sön 27.2 kl. 15–17 eller 17–19.
Traditionellt bastubadande fre 25.2 kl. 17.30–19 (grupp 1) & 19.30–21 (grupp 2).

Vänligen reservera en plats på förhand: www.saunotus.fi/varaa

Bastuturerna är blandade, så du kan komma tillsammans med din make/maka eller vänner för att njuta av jordbastuns härliga värme! Badarna i blandade bastuturer bär antingen badkläder eller lindar sig i en handduk.

Snöskoutflykter och Pullamäkikahvila vid Joensuun Tila 23.2

Glädjen av vinteraktiviteter får man uppleva även på Joensuun Tila, som hyr ut snöskor onsdagen den 23 februari då en ny partner introducerar sin verksamhet. Efter vintermotionen kan man unna sig en kopp kaffe med dopp eller t.o.m. en stadigare måltid i Villa Sibbes traditionella Pullamäkikahvila. På menyn finns Sibbes laxsoppa + bröd, köttbullar och mos, pannkakor och varma drycker.

Annons av vinter aktivitet.

Var?

Joensuun Tila, Joensuuvägen 44, 01150 Söderkulla

När?

Onsdagen den 23 februari 2022 kl. 10–14.

Mika Helins utställning mättar kulturhungern

Ett unikt experimentellt rum för konst och ekologi öppnade sina dörrar i Nickby i början av februari. Rummet heter K17 och det är beläget i det före detta växthuset i Östanåparken. Vid öppningsutställningen visas en tredelad installation Olemassaolon unohduksessa (ung. I existensens glömska) av bildkonstnären Mika Helin. Temat för konstverket är bland annat minnen, tidens inverkan på minnen, de byggda miljöernas tidsmässighet och materialens bräcklighet.

En bild av konstverk.

Var?

K17, Pilvilinnavägen 2, 04130 Sibbo

När?

Utställningen är öppen fram till 27.2.2022 på onsdagar kl. 12–16, torsdag–fredag 16–20 och lördag–söndag 12–16. Mer information: https://k17tila.fi/

På samma gård kan du också beundra konsten i Pesula Galleria, där Laura Pajunens utställning Harmaa arki (ung. Den gråa vardagen) är öppen onsdagar kl. 12–16, torsdag–fredag kl. 16–20 och på veckoslut kl. 12–16. Mer information om Pesula Galleria finns på webben på adressen pesulagalleria.com.

Pysselmorgnar och andra aktiviteter för barnfamiljer

En bild av en småbarn som lekar med färg.

Lilla Villan i Nickby centrum erbjuder ett varierat och gratis program för barnfamiljer under sportlovsveckan. Programmet består av bland annat:

Lördagen den 19 februari kl. 11.00
Barnens lördag
Barnmusikbandet Päistikka

Måndagen den 21 februari kl. 9–12
Touhuaamut | Pysselmorgnar

Milla Riskus & Katri Oikarinens samutställning Följande berättelse visas också måndag–fredag kl. 10–15 (11.1–29.4.2022).

Var?

Lilla Villan, Jussasvägen 16

Djur och varm kakao

Tre åsna på vintern.

I Kananlento får du se åsnor, höns och kaniner, och pop up-kaféet på stallvinden säljer varm kakao. Observera att kaféet ligger i ett kallt rum. Butiken på nedre våningen är också värd ett besök, med ett varierat utbud av mjukdjur och bland annat åsnornas ”egen” choklad Iloisen aasin suklaa.

Var?

Kananlento, Trankärrsvägen 19, Sibbo.

När?

lördagen den 26 februari kl. 11–15. Mer information på adressen www.kananlento.com

Under semesterveckan ordnar kommunen också ett brett utbud av aktiviteter för barn och ungdomar. Läs mera om alternativen: https://www.sipoo.fi/sv/fritid-och-unga/aktiviteter-for-barn-och-ungdomar/

En oförglömlig upplevelse i vinterskärgården

Redrib Ice Experience erbjuder en vinterupplevelse för alla sinnen! I paketet ingår:

  • En svävarsafari i Sibbo skärgård
  • Ett besök på rekreationsön Östholmen
  • en simtur med överlevnadsdräkt i iskallt vatten, ordnas från ön
  • lunch på öppen eld

Programmet omfattar aktiviteter under cirka fyra timmar. Avgångs- och returhamnen är Gumbostrand. Pris 320 €/person (inkl. moms). Gruppens minimistorlek är 2 personer.

Läs mera och boka din plats: https://redrib.fi/fi/experience-fi-ice-experience.html

Människor flytar i vatten som innehåller is.

Motionsglädje med Sipoon Syke

Sipoon Syke erbjuder Sibbobor gratis motionspass under sportlovsveckan . Klicka på länken nedan för att se kurserbjudandet och boka din plats för timmen. Sipoon Syke välkomnar alla att prova och träna!

Var?

Sipoon Syke, Stora Byvägen 31, 04130 Sibbo

Tidtabeller och bokningar:

https://sipoonsyke.fi/fi-fi/article/etusivu/sykkeen-hiihtolomaviikko/2025/

Staycation i en idyllisk stuga

Hyddar i snöig landskapet.

Ta en semester i södra Sibbo och njut av stugboende omgivet av fridfull natur. Priset för bastu ingår i alla våra inkvarteringserbjudanden. Du kan boka en stuga med egen bastu eller välja att bada i den traditionella jordbastun. Det finns också en grillplats med värmelampa och filtar på utomhusterrassen.  Inkvarteringserbjudanden:

En stuga för 4 personer med egen bastu, 21.2–6.3, 2 nätter 180 e (norm. 360 e) (Stuga nr 9)

En stuga för 4 personer (ingen egen bastu), 21.2–27.2, 2 nätter 170 e (norm. 340 e) (Stuga nr 11)

En stuga för 6 personer (ingen egen bastu), 21.2–27.2, 2 nätter 290 e (norm. 580 e) (Stuga nr 12)

en bild av bastun.

Var?

Vesterängsvägen 64–8, 01120 Sibbo

Mer information: www.juhlamenot.fi, tfn 010 200 6540

Övernatta i den förtjusande skärgården

Skärgårdsstugorna Ahti, Olympia och Oihonna, som är uppkallade efter ångbåtar, är perfekta för en avslappnad semester i skärgården. Villorna är fullt utrustade, med funktionella faciliteter och terrasser med utsikt över stranden och havet, så du kommer garanterat att trivas! Den avkopplande värmen i stugbastun är kronan på verket för att komma bort från allting. Du kan även hyra en bastutunna och beundra stjärnhimlen under den mörka frostiga kvällen medan du badar.

Besökarna kommer till ön med svävare från Kalkstranden. Bara resan är en upplevelse i sig själv.

Var?

Seasong Travels Oy Ab, Norrkullalandet

Mer information på adressen www.seasongtravels.fi

Senast uppdaterad 22.02.2022