Sibbo – lyckad företagsamhet: Varför resa längre än till Söderkulla för att uppleva Thailand?

Kärleken till matlagning är grunden för allt

Vaw Myllynen slänger med vana tag runt grönsaker och kött i wokpannan och luften fylls av mumsiga och exotiska dofter. Galangalrot, citrongräs, kaffir-limeblad och otaliga örter får mig att i min själ flyga till den nästan öde stranden på ön Koh Phi Phi, eller kanske flödet av lunchgäster ändå påminner mera om centrala Bangkoks hektiska liv och de otaliga små matkiosker som erbjuder den ena godare mat än den andra.

Som tidigare thailandsresenär och själv som en passionerad matlagare, är jag inte förundrad över det breda leendet hos fru Myllynen där hon tillreder mera mat i wokpannan. Själva leendet syns förvisso inte bakom ansiktsmasken, men leendet återspeglas ur ögonen. När maten lagas med fröjdande hjärta är det även i det hektiska lunchköket som bäst en njutning.

Restaurang Suan Aahans täckta terrass.
Trots läget i ett köpcentrum, är Suan Aahan trivsam.

Frisersalong i Thailand blev restaurang i Söderkulla

Ursprungligen hade Vaw Myllynen en frisersalong i sitt hemland Thailand, där hon bodde tillsammans med sin make Mika. När Mika Myllynens arbetsomständigheter i IT-branschen förändrades och möjligheterna att arbeta på distans drogs in, var alternativen antingen att byta bransch eller flytta till Finland, eftersom IT-branschens arbetsmöjligheter var oerhört begränsade i Thailand då.

Tanken om en egen restaurang hade nog snurrat i huvudet även i Thailand och över huvud taget tanken av att fungera som företagare hade Mika Myllynen nog haft.

-Den tanken var nog inte särskilt långlivad, skrattar Mika Myllynen. -Som utlänning är företagande inte alls någon lätt fixad grej, även om man har en thailändsk fru, eftersom byråkratin för utlänningars del är verkligt påfrestande.

Suan Aahan blev S-Markets granne av en slump

Familjen Myllynen hade redan kollat några lediga lokaler bland annat i Borgå, men dessa planer ledde inte desto längre. Sedan, då cafét invid Söderkulla S-Market slutade sin verksamhet och affärslokalen blev ledig, var beslutet lätt att ta.

Restaurang Suan Aahans interiör.
: Suan Aahaan började sin verksamhet i lokaler som tidigare förvaltats av ett café i samband med Söderkulla S-Market. Vaw Myllynen har inrett restaurangen och allt är städigt och snyggt.

Helsingfors inget alternativ

Från första början var det uppenbart för Myllynens att restaurangen helst skulle finnas just i Sibbo. Eftersom Sibbo hade blivit familjens hemvist efter flytten från Thailand och det var här de kände att de trivs, ville de ha sin affärsverksamhet också i hemtrakten. Givetvis inverkade det på beslutet, att någon restaurang med thailändsk mat som sin specialitet inte fanns i området.

Den dryga buffén är en oas för den hungriga lunchgästen

Testdagen råkar vara en torsdag, då det serveras 4 olika huvudrätter, ris och nudlar samt en dryg salladsbuffé och även soppa. Den thailändska hönssoppan Tom Kha Kai doftar ljuvligt, men efetersom jag vill provsmaka samtliga varma rätter, står jag över denna gång. Baserat på doften och utseende vet jag att den smakar himmelsk.

Förutom ris plockar jag åt mig stekta glasnudlar med ägg (Pad Woon Sen Khai) och lite av varje huvudrätt. Moo Kratiem Prik Thai är en griskötträtt i aromatisk vitlökssås, Kai Pad Med Mamuang höna med cashewnötter och en mild styrka.

Varmrättsbuffén i Restaurang Suan Aahaan.
: I det dignande buffébordet finns flera olika huvudrättsalternativ, inte endast kötträtter utan även vegetariskt. Under testdagen erbjöds Pad Rak Ruam – stekta grönsaker i ostronsås.

Curryns färg berättar om styrkan

De olika curryrätterna i thailändska köket är förutom sinsemellan olika till smak, även olika starkt kryddade. Tvärtom till vad man kunde tro, är inte röd eller ens gul den eldigaste, utan den gröna curryn.

Eftersom jag tycker om mat med lite kick i, tar jag en ordentlig släv med griskött i grön currysås, Kiew Waan Moo och även med risken av svettdroppar som bestiger hjässan, droppar jag över en aning chiliolja.

Matportion i restauran Suan Aahan.
Balansen mellan olika smaker är perfekt och varje nyans kan urskiljas. Även de mer kraftigt kryddade rätters olika ingredienser kan klart urskiljas bakom hettan. Tom Yum salladsdressingen är fantastisk.

Salladsbordet är fräscht och dressingarna uppfinningsrika

Ifall jag tvingades välja en thailändsk rätt över de övriga, skulle det vara Tom Yum Kung, eller eldig och sur sås med jätteräkor. Därför är förvåningen stor, då en av dressingarna vid salladsbordet är Tom Yum-salladsdressing. Efter att ha tänkt på saken en stund inser jag, att kombinationen med den fräscha salladen måste vara ypperlig.

Väl vid bordet konstaterar jag att chef Vaw är ett geni. Min åsikt grundar sig ingalunda bara på en överraskande salladsdressing utan smakernas perfekta harmoni. Jag tror jag precis hittat mitt nya favoritlunchställe.

Restaurang Suan Aahans salladsbuffé.
Salladsbuffén är riklig och allt är fräscht. De hemlagade dressingarna är jättegoda.

Även take away och à la carte

Suan Aahaan är ingalunda endast en lunchrestaurang, även om mitt testbesök råkade ske under lunchtid. Lunchportioner kan också köpas att ta med hem exempelvis i samband med butiksbesök och kvällstid fungerar Suan Aahaan som en kvalitativ à la carte-restaurang. Det går bra att ta ett glas vin eller en öl med maten, eftersom Suan Aahaan har A-rättigheter.

Ett familjeföretag, som också anställer och erbjuder möjlighet till arbetsplatsskolning

Själen i restaurangen är naturligtvis Vaw Myllynen, som styr köket och fungerar som restaurangchef, medan Mika håller sig i bakgrunden och ser närmast till förvaltningsärenden. Vaws dotter Warunya arbetar också i restaurangen och hon har vid sidan av sitt arbete också studerat för dubbelexamen vid Perhon Liiketalousopisto. Restaurangbranschens diplom har hon redan klappat och klart och gymnasieutbildningen med kommande studentprov fortsätter ”Waru” med under inkommande höst.

Förutom den egna familjen, erbjuder Suan Aahaan även arbete till kocken Tuk, som flyttade från Thailand till Finland i februari samt Panjai, som är uppvuxen i Finland, men har thailändska rötter.

Suan Aahan-restaurangens företagare Vaw och Mika Myllynen.
Suan Aahaans hjärta och själ är restaurangchefen Vaw, som även ansvarar för att driva köket. Hennes man Mika sköter företagets förvaltning. Båda har lärt sig allt om restaurangbranschen den så kallade hårda vägen, det vill säga utan tidigare erfarenhet i branschen.

Maten är så god, att den ensamt förtjänar en särskild resa också längre ifrån

Förutom att atmosfären är angenäm och servicen ypperlig, är faktiskt maten i Suan Aahaan så god, att den ensamt förtjänar en resa till restaurangen, till och med längre ifrån. Och om man inte vill gå hungrig till butiken, är det värt att ta en sväng först via Suan Aahaan.

Den goda maten har också många sibbobor hittat. Suan Aahaan valdes i den av Edenred organiserade röstningen för Finlands bästa lunchrestauranger år 2019 till 20-i-top-listan till plats nummer 18!

Kontaktuppgifter

Suan Aahaan
Amiralsvägen 2
Söderkulla, Sibbo
Tel. 044-241 6861

Öppet

Måndag till lördag klockan 11:00 – 20:00
Lunch vardagar klockan 11:00 – 14:00
Stängt på söndagar

Länkar

Suan Aahaan

Suan Aahaan Facebookisssa (bland annat lunchlistorna)

Finlands Bästa Lunchrestauranger 2019 (webbsidan på finska)

 

Senast uppdaterad 12.07.2021