Sipoo yrittää – ja onnistuu: Miksi matkustaa Söderkullaa kauemmas Thaimaahan?

Rakkaus ruoanlaittoon on kaiken ydin

Vaw Myllynen pyörittää ripeän tottunein liikkein wokpannussa kasviksia ja lihaa, ilmassa leijuvat herkullisen eksoottiset tuoksut. Galangal-juuri, sitruunaruoho, kaffir-limetinlehdet ja monenmoiset yrtit saavat minut mielessäni välittömästi Koh Phi Phi-saaren lähes autiolle rannalle, toisaalta lounasajan ruuhka ehkä sittenkin tuo mieleen Bangkokin keskustan hektisyyden ja monenmoiset ruokakojut, joissa tarjolla on toinen toistaan maistuvampia herkkuja.

Thaimaassa käyneenä ihmisenä ja itsekin intohimoisena ruoanlaittajana en ihmettele, kun rouva Myllynen hymyssä suin wokkaa lisää ruokia. Hymyä ei tosin maskin takaa näe, mutta hymyilevät silmät kyllä voi nähdä. Kun ruokaa laittaa sydämestään on se kiireisessä lounaskeittiössäkin parhaimmillaan nautinto.

Ravintola Suan Aahanin katettu terassi.
Vaikka Suan Aahaan sijaitsee kauppakeskuksessa, on se sisustukseltaan viihtyisä.

Parturi-kampaamo Thaimaassa vaihtui ravintolaan Söderkullassa

Alun perin Vaw Myllysellä oli parturi-kampaamo kotimaassaan Thaimaassa, jossa hän asui yhdessä puolisonsa Mikan kanssa. Kun Mika Myllysen työtilanne IT-alalla muuttui ja mahdollisuutta tehdä etätöitä karsittiin silloisen työnantajan toimesta, oli vaihtoehdot joko alanvaihto tai muutto Suomeen, koska Thaimaassa ei ainakaan tuolloin juuri IT-alan töitä löytynyt paikan päältä.

Ravintolan perustamista oli kyllä harkittu Thaimaassakin jo ja ylipäätään ajatus yrittäjänä toimimisesta Thaimaassa oli kyllä pyörinyt Mika Myllysenkin mielessä.

-Se ajatus ei kuitenkaan ollut kovin pitkäikäinen, Mika Myllynen naurahtaa. -Ulkomaalaisena Thaimaassa yrittäminen ei olekaan ihan helppo juttu, vaikka onkin paikallinen vaimo, sillä ulkomaisten kohdalla yrittäjyyden byrokratia on suorastaan todella haastavaa.

Suan Aahaan sattuman kautta S-Marketin yhteyteen

Myllysen perhe oli jo katsonut muutamia liiketiloja muun muassa Porvoossa, mutta näiden kohdalla ei ollut edetty harkitsemista pidemmälle. Sitten, kun Söderkullan S-Marketin yhteydessä oleva kahvila lopetti toimintansa ja liiketila vapautui, oli päätös helppo.

Ravintola Suan Aahanin sisätilat.
Suan Aahaan avautui toimintansa lopettaneen kahvilan tilalle Söderkullan S-Marketin viereen. Vaw Myllynen on sisustanut ravintolan viihtyisäksi ja kaikki paikat kiiltävät siisteyttään.

Helsinki ei edes vaihtoehtona

Alusta alkaen Myllysille oli selvää, että ravintolan pitää sijaita mieluiten juuri Sipoossa. Koska Sipoo oli vakiintunut asuinpaikaksi Thaimaan jälkeen ja Myllyset tunsivat Sipoossa viihtyvänsä, halusivat he myös liiketoimintansa omalle kotipaikkakunnalle. Asiaan vaikutti tietysti myös se, että lähistöllä ei vielä ollut thaimaalaiseen keittiöön erikoistunutta ravintolaa.

Runsas seisova pöytä on nälkäisen lounasruokailijan keidas

Testipäiväksi sattuu torstai, jolloin tarjolla on 4 eri pääruokaa, riisiä ja nuudeleita sekä runsas salaattibuffet ja keittoa. Tom Kha Kai, eli thaimaalainen kanakeitto tuoksuu huumaavan hyvältä, mutta koska haluan maistaa kaikkia lämpimiä ruokia, jätän keiton suosiolla väliin. Pelkän tuoksun ja ulkonäön perusteella tiedän kyllä sen olevan herkullista.

Nappaan lautaselle riisin lisäksi paistettuja lasinuudeleita kananmunalla (Pad Woon Sen Khai) ja lisäksi vähän jokaista pääruokaa. Moo Kratiem Prik Thai on porsaanlihaa aromaattisessa valkosipulikastikkeessa, Kai Pad Med Mamuang puolestaan cashewpähkinää sisältävää paistettua kanaa, jossa on myös miedosti tulisuutta.

Ravintola Suan Aahanin lämminruokalinjasto.
Runsaasta seisovasta pöydästä löytyy useita eri pääruokia, valittavana on liharuokien lisäksi myös kasvisvaihtoehto. Testipäivänä tarjolla oli Pad Rak Ruam – paistettuja kasviksia osterikastikkeessa.

Curryn väri kertoo tulisuudesta

Eri curryt thaimaalaisessa keittiössä ovat paitsi keskenään eri makuisia, myös vaihtelevia tulisuudeltaan. Päinvastoin kuin voisi kuvitella, ei punainen tai edes keltainen ole tulisin, vaan vihreä.

Koska tykkään ruoasta, jossa on potkua, otan lautaselle myös reilusti possua vihreässä curryssä, Kiew Waan Moo ja vaikka tiedän että hikikarpalot saattavat kirvota otsalohkolle, ripottelen annoksen päälle vielä vähän chiliöljyä.

Ruoka-annos ravintola Suan Aahanissa.
Maut ovat täydellisessä balanssissa ja jokainen nyanssi maistuu. Myöskin tulisempien ruokien tulisuuden taustalta maistuvat eri raaka-aineet selvästi, vaikka potkuakin on. Tom Yum-salaatinkastike on loistava.

Salaattipöytä on raikas ja kastikkeet yllättäviä

Jos minun pitäisi valita yksi thaimaalainen ruoka-annos ylitse muiden, olisi se Tom Yum Kung, eli tulinen ja hapan keitto jättikatkaravunpyrstöillä. Yllätynkin melkoisesti, kun salaattipöydän yksi kolmesta kastikkeesta on Tom Yum-salaattikastike. Hetken pyöriteltyäni ajatusta mielessäni tajuan, että yhdistelmä raikkaan salaatin kanssa on itse asiassa mainio.

Pöytään päästyäni maistan ja totean että chef Vaw on nero. Mielipiteeni ei suinkaan perustu pelkkään yllättävään salaatinkastikkeeseen vaan ruokien makujen täydelliseen harmoniaan. Taisin löytää uuden suosikkilounasravintolani.

Ravintola Suan Aahanin salaattipöytä.
Salaattipöytä on runsas ja kaikki on tuoretta. Paikan päällä tehdyt salaatinkastikkeet ovat erittäin herkullisia.

Myös take away ja à la carte

Suan Aahaan ei suinkaan ole pelkkä lounasravintola, vaikka juuri lounaspöytä valikoitui testiruokailuni teemaksi. Lounasruokia voi ostaa myös mukaan, vaikka kaupassakäynnin lomassa ja iltaisin Suan Aahaan toimii laadukkaana à la carte-ravintolana ja herkullisten annosten oheen voi tilata myös esimerkiksi lasillisen viiniä tai olutta, sillä Suan Aahaanissa on A-oikeudet.

Perheyritys, joka myös työllistää ja tarjoaa mahdollisuuden työssäoppimiseen

Ravintolan sielu on luonnollisesti keittiötä johtava, ravintolapäällikkönä työskentelevä Vaw Myllynen, kun taas Mika pysyy taka-alalla ja huolehtii lähinnä ravintolan hallinnollisista tehtävistä. Ravintolassa työskentelee myös Vawin tytär Warunya, joka on työnsä ohella suorittanut kaksoistutkintoa Perhon Liiketalousopistossa. Ravintola-alan tutkinto on jo taskussa ja ylioppilastutkinnon ”Waru” suorittaa syksystä alkaen.

Oman perheen lisäksi Suan Aahaan tarjoaa toimeentulon helmikuussa Thaimaasta Suomeen muuttaneelle Tuk-kokille ja Panjaille, joka on suomalainen, mutta omaa thaimaalaiset juuret.

Suan Aahaanin sielu ja sydän on keittiöstä vastaava ravintolapäällikkö Vaw. Hänen miehensä Mika hoitaa yrityksen hallinnollisia asioita. Kumpikin ovat oppineet kaiken ravintola-alaan tarvittavan niin sanotusti kantapään kautta, vailla aikaisempaa kokemusta alalta.

Niin hyvä ruoka, että kannattaa saapua kauempaakin

Paitsi että tunnelma on miellyttävä ja palvelu ystävällistä, on Suan Aahaanissa ruoka niin hyvää, että jo pelkästään sitä varten kannattaa matkustaa Söderkullaan, vaikka vähän kauempaakin. Ja vaikkei haluaisi nälkäisenä mennä kauppaan, niin kannattaa nälkäisenä ennen kauppaan menoa poiketa Suan Aahaanissa syömässä.

Hyvän ruoan ovat löytäneet moni sipoolainenkin. Suan Aahaan valittiin Edenredin järjestämässä Suomen parhaiden lounasravintoloiden äänestyksessä vuonna 2019 koko maan top-20-listalle sijalle 18!

Yhteystiedot

Suan Aahaan
Amiraalintie 2
Söderkulla, Sipoo
Puh. 044-241 6861

Avoinna

Maanantaista lauantaihin kello 11:00 – 20:00
Lounas arkisin kello 11:00 – 14:00
Sunnuntaisin suljettu

Linkit

Suan Aahaan

Suan Aahaan Facebookisssa (muun muassa lounaslistat)

Suomen Parhaat Lounasravintolat 2019

Viimeksi muokattu 12.07.2021