Sibbo förlänger de flesta coronavirusrestriktionerna till slutet av april – Gymnasierna studerar på distans fram till påsk, även högstadierna förbereder sig för fortsatt distansundervisning

– Restriktionerna förlängs på grund av det rådande smittläget. Sibbo har haft många coronafall under de senaste veckorna. Coronasituationen är fortsättningsvis svår, och man misstänker att det i allt fler fall handlar om den muterade virusvarianten som smittar lättare, säger kommundirektör Mikael Grannas.

Kommunen har beslutat att gymnasierna fortsätter med distansundervisning fram till påsk. Även årskurserna 7–9 inom den grundläggande utbildningen i Sibbo förbereder sig för fortsatt distansundervisning men innan man fattar beslutet om hur undervisningen ska ordnas inväntas dock statens riktlinjer i ärendet.

De andra gällande restriktionerna förlängs till slutet av april. Om epidemisituationen kräver, bedömer kommunen begränsningarna och rekommendationerna på nytt. Sibbo institut ordnar fortsättningsvis undervisningen på distans i mån av möjlighet. Kommunens ungdomslokaler Unkan och Pleissi är stängda fram till 30 april.

I biblioteken får kunderna endast uträtta sina ärenden och avhämta reserverat material. Begränsningen gäller fram till 30.4.2021. Det rekommenderas fortfarande att hobbyverksamhet i grupp för personer över 12 år (födda 2007 eller senare) avbryts såväl inomhus som utomhus. Hobbyverksamhet för 12-åringar och yngre (födda 2008 och senare) kan ordnas i lokaler som förvaltas av kommunen men då ska speciella säkerhetsanvisningar beaktas och närkontakter undvikas. Regionförvaltningsverkets bestämmelse om att undvika närkontakter gäller för närvarande åtminstone fram till 14 april. Vi ber att föreningar, företag, klubbar och andra arrangörer av hobbyverksamhet och fritidsaktiviteter följer regionförvaltningsverkets anvisningar och bestämmelser om närkontakter och stängning av lokaler i sin verksamhet.

Kommunen ställer in alla sina publiktillställningar fram till slutet av april, och uppmanar även andra arrangörer att följa regionförvaltningsverkets rekommendationer om publiktillställningar. Det rekommenderas också att privata tillställningar såsom familjeträffar inte alls ska ordnas. Även träffar med mindre än sex personer bör undvikas om det inte är absolut nödvändigt att ordna dem.

– Det lönar sig nu att undvika alla närkontakter som inte är nödvändiga, säger Grannas.

Alla rekommendationer och begränsningar som i nuläget gäller i Sibbo kommun finns på kommunens webbplats.

 

 

Senast uppdaterad 19.03.2021