På biblioteken kan du bland annat se två utställningar och låna utespel i sommar

Man kan göra mycket mer än att låna böcker på biblioteket, står det klart efter en diskussion med biblioteksproducent Paola Dadda-Lönnström. Man kan till exempel låna utespel och bordsspel, såsom petanque, schack eller Alias.

– Du kan ta med spelen hem eller till stugan, tillägger Dadda-Lönnström.

En nyhet för i år är att man kan låna kompass som kan användas för att orientera till de fasta kontroller Sibbo kommun och IF Sibbo-Vargarna tillsammans har placerat ut i terrängen vid Molnträsk, Möträsk och skidstadion.

En sommar utan konst ska det inte heller bli. På Nickby huvudbibliotek kan man till slutet av juli se utställningen MINI som är en samling av små verk från Sibbo artotek. Det är fråga om verk som inte tidigare ingått i artotekets samling. Söderkulla bibliotek är i sin tur aktuellt med nyss öppnade utställningen Staglieno av den italienska konstnären Enrico Mazzone.

Biblioteket har också ett rikligt utbud av e-tjänster. Fördelen med bibliotekens e-tjänster är att du kan använda dem var som helst och behöver inte bära materialet hem. Du kan till exempel lyssna på en ljudbok eller se en film på stugan. Varför inte Oscar-belönade filmen Parasite eller Porträtt av en kvinna i brand som fått fina recensioner. På webben finns det också en skild avdelning för musik med högklassiga inspelade konserter, operor och undervisningsmaterial. Glöm inte heller lokala och utländska tidningar som du kan läsa på webben.

Paola Dadda-Lönnström förklarar och ser glad ut på Söderkulla bibliotek. I bakgrunden röda tavlor.
Biblioteksproducent Paola Dadda-Lönnström.

Allt e-material hittar du på adressen helle.finna.fi och för att logga in behöver du ditt bibliotekskort och din personliga pinkod. Dadda-Lönnström påminner om att du även kan reservera biblioteksmaterial på förhand på samma adress. Leta fram den önskade boken, tidskriften eller videospelet på adressen helle.finna.fi, reservera materialet, och så får du ett meddelande då materialet finns att avhämta på biblioteket. Dadda-Lönnström poängterar att det är viktigt att alla ska ha tillgång till kvalitativt innehåll gratis.

Till slut påminner Dadda-Lönnström om att bibliotekets personal är experter på att söka information och att man alltid kan fråga dem om det är något man undrar över. Personalen gärna ger tips på vad mer biblioteket erbjuder. I övrigt har frågorna som ställts varierat och de har gällt även sådant som ligger utanför Sibbo:

– Människor har kommit och fråga hur man hittar en buss i Esbo eller hur man tar sig till spårvagnen. Vi hjälper gärna till för vi vet också om det ibland, säger Dadda-Lönnström och skrattar.

Länkar:

Senast uppdaterad 11.07.2022