Fullmäktige godkände Sibbo kommuns bokslut för år 2022

Enligt kommundirektör Mikael Grannas kommer överskottet i fjolårets bokslut att behövas under de kommande åren, då kommunens ekonomi förväntas försvagas.

– Detta betyder inte att Sibbo skulle ha pengar över för något trevligt, men ett bra resultat ger kommunen en buffert att möta de tuffa finansiella utmaningarna som väntar under de kommande åren. Enligt preliminära beräkningar kommer reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet avsevärt att försämra balansen i Sibbo kommuns ekonomi under den kommande åren och därmed öka behovet att anpassa de funktioner som blir kvar i kommunen, säger Grannas.

Utvärderingsberättelsen antecknades för kännedom

Fullmäktige antecknade också utvärderingsberättelsen för kännedom. I sin utvärderingsberättelse uppmärksammade revisionsnämnden bland annat att personalbristen, utmaningarna med rekryteringen och sjukfrånvaron utgör en betydande risk för kommunen.

– Även om utmaningarna är landsomfattande bör särskild uppmärksamhet fortsättningsvis fästas vid att fylla undervisnings- och småbarnspedagogikpositionerna och tänka ut extra incitament för rekryteringen av personal, kommenterar revisionsnämnden i sin utvärderingsberättelse.

Revisionsnämnden påpekade också att beredningen och framförhållningen av social- och hälsovårdsreformen förbrukade mycket tid och resurser förra året, och personalen har inte haft tillräckligt med tid för att utveckla kommunens egna processer.

Nämnden framhävde framför allt att det ryska anfallskriget, energikrisen och den ökade inflationen orsakade osäkerhet i kommunen och bland kommuninvånarna. Revisionsnämnden fäste också uppmärksamhet vid det ökade behovet av stöd till barnfamiljer och ansåg att ökningen av psykiska problem bland ungdomar skapar oro.

– Större insatser måste göras för att främja välbefinnandet för såväl kommuninvånarna som kommunens personal, konstaterade revisionsnämnden.

Enligt revisionsnämnden var kommunens ekonomiska resultat dock starkt och överskred förväntningarna.

Fullmäktiges möten spelas in på video och sänds i realtid på internet. Inspelningarna kan också ses i efterhand på Sibbo kommuns YouTube-kanal.

Länkar:

Föredragningslista till fullmäktigemötet
Mötesinspelningar på Sibbo kommuns YouTube-kanal
Det tidigare pressmeddelandet om ärendet 28.3.2023:  Fjolårets bokslut i Sibbo visade ett överskott på 14,9 miljoner euro

 

Senast uppdaterad 05.06.2023