De äldres vecka är runt hörnet – fira den med en promenad, en kaffestund eller ett telefonsamtal med din nära och kära!

Äldrerådets ordförande Brita Seppänen berättar att målet med årets tema är att lyfta fram positiva tankar kring åldrandet.

– Stora och små glädjeämnen i vardagen. Även små saker kan skänka stor glädje. De anställda inom hemvården och på servicehusen har en viktig roll för att de äldre ska få uppleva glädje i vardagen, säger Seppänen.

Äldrerådet vill tacka alla anställda, föreningar och frivilliga som arbetar inom äldrevården för deras värdefulla arbete. Seppänen framhäver också vikten av de förebyggande kultur- och motionstjänsterna. Enligt henne medför dessa glädje och lycka i de äldres vardag och främjar hälsan.

– Låt oss tillsammans se till att de äldre även i fortsättningen får uppleva lyckliga stunder i ett tryggt hem varje dag och varje vecka, säger Seppänen.

Coronaviruspandemin ändrar veckans program

På grund av coronaviruspandemin ordnas inte den traditionella öppningsfesten och publiktillställningar i anknytning till De äldres vecka i Sibbo i år. Seppänen påminner dock om att var och en kan göra De äldres vecka speciell för sina anhöriga.

– Vi kan gå ut i naturen med de äldre anhöriga, ringa och fråga hur de mår eller träffas för att dricka kaffe eller te på ett säkert sätt, säger Seppänen.

Under De äldres vecka och även annars kan man bekanta sig med tjänsterna för äldre via nätet. Tillsammans med en yrkesperson kan man vid behov diskutera stöd som behövs i vardagen. Här lönar det sig att kontakta servicehandledningen för äldre per telefon på numret 09 2353 6014 eller per e-post palveluohjaus@sipoo.fi.

Kommundirektör Mikael Grannas öppnar De äldres vecka med en videohälsning. I videohälsningen uttrycker Grannas sin oro över coronapandemins inverkan på de äldres ensamhet.

– Jag önskar dig krafter och god hälsa inför framtiden samt möjligheter till socialt umgänge även nu under coronatiderna, säger Grannas i sin hälsning.

Du kan titta på Grannas videohälsning i sin helhet via denna länk. Du får fram den svensk- eller finskspråkiga textningen via inställningarna (klicka på fyrkanten nere till höger).

Senast uppdaterad 18.11.2020