Anslutningsanvisning till vatten- och avloppsnätet

1. Ta reda på möjligheten till anslutning utanför detaljplaneområden

Kontakta kommunens anslutningssakkunnig per e-post eller telefon för att ta reda på möjligheten till anslutning. Ni kan även skicka e-post till adressen vattenverket@sibbo.fi. Det är också möjligt att skicka ett meddelande via Mina tjänster. När ni kontaktar oss ska ni ange fastighetsbeteckningen och/eller fastighetens adress, helst båda. Fastighetsbeteckningen hittar ni med hjälp av Lantmäteriverkets e-tjänst på adressen: https://www.maanmittauslaitos.fi/sv/fastigheter/information-om-fastigheter/ta-reda-pa-fastighetsbeteckningen

2. Ansök om nödvändiga tillstånd för placering av tomtledningar

Om det för att kunna ansluta tomtledningen till stamlinjen är nödvändigt att dra ledningen via grannfastigheten ska man bifoga grannens skriftliga samtycke för placering av ledningarna på grannfastighetens mark. Avtalet ska innehålla fastighetsbeteckningar för båda fastigheterna, information om de nuvarande ägarna till båda fastigheterna samt information om hur eventuella skador som orsakas av utgrävningen kommer att ersättas.

Vattentjänstverket anvisar, i samarbete med fastighetsägaren, en anslutningspunkt till vattentjänstverkets nätverk.

Vattentjänstverket planerar inte tomtledningar. Om tomtledningarna är gemensamma med grannfastigheten ska det i ansökan som skickas till Sibbo Vatten bifogas ett skriftligt avtal om användningen av gemensamma tomtledningar.

3. Skicka ansökningen, en preliminär situationsplan och kopior av placeringstillstånden till den anslutningssakkunnige

Om det är fråga om nybyggnation med en anhängig bygglovsansökan, lägg till anslutningsansökningen till din bygglovsansökan via den elektroniska tjänsten Lupapiste så att den är Byggnadstillsynen tillhanda. Om det är fråga om en existerande fastighet, eller om ni ännu inte har påbörjat bygglovsprocessen, ska ni fylla i en anslutningsansökan (Beställning Om Utlåtande Av Anslutningspunkt) i Mina tjänster. I ansökan måste alla fastighetsägares e-postadresser anges för elektronisk underskrift av avtalet.

Ansökningarna jämte bilagor kan skickas direkt till kommunens anslutningssakkunnige via Mina tjänster på adressen https://asiointi.sipoo.fi/ eller till vattenverkets gemensamma e-postadress vattenverket@sibbo.fi. Ansökan gäller i två år.

Situationsplanen ska vara i skala 1:200 eller 1:500. Den ska visa byggobjektets läge i förhållande till terrängen och de omgivande byggnaderna, så att det framgår hur byggplatsen och dess omgivning påverkas. Situationsplanen borde också visa vart de framtida tomtledningarna placeras på tomten. Om byggnaden är så gammal att ni inte har någon situationsplan kan ni lämna in ansökningen utan den.

4. Vänta tills den anslutningssakkunnige skickar dig ett utlåtande om anslutningspunkt

Den normala leveranstiden för ett utlåtande om anslutningspunkt är cirka två veckor. Vår service är ofta överbelastad särskilt på våren och då kan leveranstiderna vara längre.

5. Beställ en entreprenör som utför grävarbetet och drar ledningarna. Om fastigheten ligger i ett tryckavloppsområde ska du även skaffa dig en avloppspumpstation

Tomtvattenledningen/tomttryckavloppsledningen, båda av tryckklass PN 10, monteras i regel sammanhängande från anslutningsstället till vattenmätaren/fastighetspumpverket. I undantagsfall kan anslutningar till befintliga ledningar godkännas. Ledningarnas frostfria monteringsdjup är på trafikområden 2,2 meter och på åker- och skogsområden 1,7–1,9 m. Ledningarna ska omges med finkornig jord.

Vattentjänstverket utför alltid samtliga ledningskopplingar samt levererar och installerar vattenmätaren.

Vattenmätaren i den fastighet som ansluts ska placeras i ett ändamålsenligt utrymme i enlighet med förordningen om byggnaders vatten- och avloppsinstallationer. Vattenmätaren får inte placeras i ett utrymme där det finns risk för nedfrysning. Om fastighetsägaren vill placera mätaren i en brunn, ska man komma överens om det med vattenverket.

Det måste alltid finnas tillräckligt arbetsutrymme runt vattenmätaren för att möjliggöra byte och underhåll.

Egna brunnar eller andra vattenkällor får inte ha någon som helst förbindelse med de installationer som är anslutna till vattenverkets vattenledningsnät.

Fastigheter som ansluter sig till tryckavloppet:

Anslutning till tryckavloppet förutsätter en egen pumpstation på fastigheten. Pumpstationen med en skärenhet pumpar avloppsvattnet i verkets tryckavlopp.

Pumpstationen hör till fastighetens tomtavlopp. Fastighetens ägare svarar för dess anskaffnings-, installations- och driftkostnader. Anskaffningspriset för en pumpstation är cirka 4 000–5 000 € (moms 24 %).

  • avloppspumpstationen ska vara försedd minst med en så kallad skärenhet samt med bakslagsventil och sköljuttag. Avloppspumpverket ska producera minst ett tryck på 5 bar och volymflödet ska vara minst 0,5 l/s.
  • fastighetsägaren ska anlita en sakkunnig planerare/utrustningstillverkare som dimensionerar en lämplig avloppspumpstation utifrån de angivna grunduppgifterna. Vattentjänstverket yrkar att det anskaffas en så kallad färdig pumpstation för avloppsvatten (oftast en cistern av armerad plast, i vilken det färdigt har installerats alla nödvändiga anordningar, rör och kablar).
  • avloppspumpstationen får inte äventyra vattentjänstverkets nätverk och dess funktion. Enbart vattentjänstverkets egen montör får koppla tomtavloppsrören till tryckavloppets samlingsledning. Fastighetsägaren ska också kontakta vattentjänstverket och kontrollera att tryckavloppssystemet fungerar innan en avloppspumpstation anskaffas på fastigheten.
  • om tryckavloppets samlingsledning är privatägd ska fastighetsägaren få ett skriftligt tillstånd från samlingsledningens ägare innan fastigheten ansluts till tryckavloppet. (Vid behov ska anslutaren även delta i byggkostnaderna.) Tillståndet ska bifogas till anslutningsansökan som skickas till vattenverket.
  • om kunden vill använda en annan pumpstationstyp ska hen själv reda ut pumptypens lämplighet. Vattenverket ger inte skilt godkännande för den pumptyp kunden väljer och tar inget ansvar för dess funktionsduglighet. Kunden ska dock alltid meddela vattenverket om pumpens typ och märke. Det är förbjudet att använda pumpar utan skärenhet.
  • därtill ska följande saker tas i beaktande vid anskaffning av en pumpstation:
    • Pumpen ska helst ha en reservvolym för 2–3 dagars avloppsvatten, så att vatten och WC kan också i störningssituationer användas när man väntar på underhållsåtgärder.
    • Pumpstationen ska vara välisolerad för att förebygga nerfrysning. Detta gäller även stationens mellandäck och pumpstommet.
    • Placering av pumpstationens komponenter som kräver underhåll samt deras underhållsmässighet
    • Pumpstationens garantitid

6. Boka en tid för anslutningsarbetet via Mina tjänster minst två veckor innan du behöver ha arbetet gjort

Tiden kan även bokas per telefon på numret 050 554 4529.

Innan du beställer en anslutningstid ska du ta reda på storleken på dina tomtledningar och på din vattenmätare. (I ett egnahemshus är den normala storleken för PN10-vattenledningar och tryckavloppsledningar 40 mm, och för dräneringsledningar 110 mm. Fråga din FVA-planerare om du inte vet storleken på vattenmätaren i din fastighet. (I egnahemshus är vattenmätarna oftast av typen DN20).

Se till att diket är säkert innan installatörerna anländer. Sibbo Vattens installatörer ska också ha tillräckligt med utrymme för att göra anslutningarna.

I DET HÄR SKEDET SKA DU NOGGRANT LÄSA IGENOM DE SÄKERHETSBROSCHYRER OM SCHAKTARBETE SOM DU HAR FÅTT OCH SE TILL ATT DIN ENTREPRENÖR OCKSÅ HAR LÄST DEM!

Sibbo Vattens installatörer går inte ner till osäkra rörgravar.

7. Sibbo Vattens installatörer utför anslutningsarbetet i sin helhet. De gör också alla behövliga avgreningar samt installerar en vattenmätare i huset

Sibbo Vattens installatörer måste se till att hushållsvattnet är hygieniskt. Om ni gör anslutningarna själv tar vi ut en avgift. Att ansluta fastigheten till Sibbo Vattens nätverk utan tillstånd är ett brott och/eller ett avtalsbrott. Om fastigheten utan tillstånd kopplar tomtvattenledningen och/eller tomtavloppet till Sibbo Vattens nätverk, debiteras avgiften för anslutningsarbetet enligt prislistan förhöjt med 30 %. Det är inte heller tillåtet att ansluta fastigheten till avloppsledningarna själv.

Obs! Tomtledningarna är fastighetsägarens privata egendom och på hens ansvar. Detta innebär att vatten- och avloppsrörens placering på er fastighet bör dokumenteras noggrant.

8. Ni får kontraktet och fakturan per post

Här en länk till Sibbo Vattens taxor:

https://www.sipoo.fi/sv/boende/sibbo-vatten/sibbo-vatten-taxor/

Arbetet och materialet faktureras enligt den gällande prislistan. Prislistan finns på samma webbplats under namnet Sibbo Vattens prislista.

Sibbo Vatten ingår nya skriftliga anslutningsavtal med sina kunder enligt lagen om vattentjänster.

Ni får avtalet angående anslutning till fastighetens vattenförsörjning samt de allmänna leveransvillkoren för vattenförsörjningsanläggningen för elektronisk underskrift. Därför är det av största vikt att alla fastighetsägares e-postadresser finns med i ansökan.

Enligt Sibbo Vattens allmänna leveransvillkor (punkt 3.13 b) har vattenverket rätt att avbryta leveransen av vatten ifall kunden inte ingår ett avtal med vattenverket.

9. Ni får det undertecknade avtalet via e-post

Vattenverket kommer att underteckna avtalet efter kundens underskrift. Ni får det undertecknade avtalet via e-post.