Simsalödagen öppnade västra skärgårdens evenemangssommar

Simsalö runt paddling och rodd för fyrtionde gången

Paddlings- och roddtävlingen Simsalö runt ordnades för första gången år 1981, men eftersom förra årets evenemang på grund av coronaläget ställdes in, var i år den 40. officiella tävlingen. Tävlingen ordnas av Sibbo kanotklubb.

I år deltog 12 tävlanden, varav största delen i kanot, men med fanns även roddbåtar och till och med en SUP-bräda.

Paddlare och roddare vid startlinjen för Simsalö runt-tävlingen 2021.
Kanoterna och roddbåtarna radade sig till startlinjen, som fanns mellan Simsalö och Opanholm sundet. Förutom paddlare och roddare fanns även en SUP-bräda med i år. Tävlingen ordnades för fyrtionde gången.

Simsalödagen har ordnats i två årtionden

Evenemanget som så småningom uppkommit runt Simsalö runt paddlingen och rodden har fått sin nuvarande form för cirka tjugo år sedan. Från början av 2000-talet har Sibbo skärgårds öförening ordnat Simsalödagen, som lockar stora skaror av besökare så väl från Simsalö som från närliggande holmar och till och med fastlandet.

Simsalödagen 2021.
Simsalödagen har ordnats i cirka två årtionden.

Ankarkastning, hantverksutställning och sommartorg

Förutom glada återseenden, stod bland annat ankarkastning på programmet och dessutom hade hantverksutställningen öppna dörrar på Simsalö skola. Lokala producenters delikatesser fanns till salu, bland dessa så väl grönsaker som fisk samt bär- och fruktprodukter.

Potatisar, tomater och paprikor till salu på Simsalödagens sommartorg.
Utöver fisk kunde man på sommartorget köpa även grönsaker. Flera försäljare erbjöd möjlighet att betala mobilt med MobilePay-tjänsten, utöver kontanter.

Lopptorg och hantverksutställning på söndagar i juli

Under hela juli månad har sommarlopptorg och hantverksförsäljningen öppet på Simsalö skola. Dörrarna är öppna mellan klockan 11 och 14, som betalningsmedel tas endast kontanter emot. Mer information fås från Barbro Lindström, som förutom arrangör för lopptorget och hantverksförsäljningen även är verksam som ordförande för Sibbo skärgårds öförening. Barbro kan man nå per telefon på numret 050-350 7170.

Försäljningsutställning av hantverk på Simsalö.
I hantverksutställningen finns diverse föremål till försäljning. I utbudet ingår bland annat stickade och filtprylar, allt från bruksattiraljer till konstföremål.

Somriga toner i konsert tisdagen den 27 juli klockan 18:00

Tisdagen den 27 juli ordnas på Simsalö skola en konsert med Pentti Hildén på gitarr och Annika Gummerus-Putkinen på flöjt och sång. Materialet består av somriga melodier av bland andra Lasse Mårtenson ja Evert Taube.

Biljetter finns till salu vid dörren för 15 €. Under pausen dukas kaffeservering upp. Både inträdesbiljetter och kaffeservering betalas kontant.

Flöjtist Annika Gummerus-Putkinen och gitarrist Pentti Hildén.
Sommarens 2021 konsert på Simsalö skola ordnas tisdagen den 27 juli klockan 18:00. Flöjtisten och sångerskan Annika Gummerus-Putkinen och gitarristen Pentti Hildén uppträder. Biljetter för femton euro kan köpas på plats. Bild: Sommarmelodier i skärgården

Med egen båt till Simsalö, båt kan även hyras på fastlandet

Turbåten till Simsalö kör endast på förhandsbeställning, men tyvärr är tidtabellen inte anpassbar enligt sommarens evenemang på Simsalö.

Lättast tar man sig till ön med egen båt, men ifall man inte äger en, kan en liten båt även hyras från Joensuun Tila. Hela dagens båthyrning kostar 90 euro och innefattar en tank med bensin, som räcker för cirka 16 kilometer / 10 sjömil. Vägen till Simsalö från Joensuun Tila är cirka 10 kilometriä / dryga 6 sjömil. Närmaste tankställe finns på Björnsö, men småmotorsbensin kan även inskaffas på de flesta bensinstationer samt i järnaffärer på land. Dessutom kan man fråga efter en reservkanister i samband med uthyrningen på Joensuun Tila.

Båten är en roddbåt med en liten aktermotor som är registrerad för fyra personer. Båten anpassar sig väl för att köras i inre skärgården, men man skall inte köra med den på öppet hav.

Länkar

Sibbo skärgårds öförening -Facebook-sivut

Joensuun Tila / Aktiviteter (Nätsidorna endast på finska. Småbåtsuthyrning: rulla neråt på sidan.)

Senast uppdaterad 05.07.2021