Konst i Nickby

Aravahuset

Alldeles vid biblioteket finns Aravahuset med sin i ögonstickande mural. Hela husets yttre fasad är täckt av en grön mural, skapad av Rustam QBic i september 2017. Muralmålningen var en del av UPEA17-evenemanget som kretsade kring konst i stadsbilden. Ryska Rustam QBic söker efter inspiration till sina verk i naturen och i sagor, vilket syns i Aravahusets mural.

Rustam QBic är internationellt känd och har muraler i bland annat Ryssland, USA, Australien och Schweiz.

Nickby bibliotek

I Nickby bibliotek, Sibbos huvudbibliotek, finns det två skulpturer gjorda av Marjukka Korhonen.  Duvan, Flickan med det röda håret (2018) är en tvådelad skulptur gjord i gjuten aluminium, brons och målarfärg. Fågelmannen (2019) är den andra skulpturen, gjord i gjuten aluminium och målfärg, är den minsta av skulpturerna.

Flickan med det röda håret (2018)

Jaakko Pietiläinens skulptur Kutsuttuja vieraita

Alldeles i anslutning till Galleria Pesula så finns Jaakko Pietiläinens skulptur Kutsuttuja vieraita, som var en del av utställningen KEHÄ / KRETS som var ett samarbete mellan konstnären Corinna Helenelund och kurator Rickard Borgström.

Du hittar Jaakko Pietiläinens konstverk vid Galleria Pesula på Pilvilinnavägen 2, 04130 Sibbo.

Pesula Galleriet

Konstrummet Pesula är ett konstnärsdrivet mångsidigt och inte vinstdrivande konstgalleri som är verksamt i före detta Nickby sjukhus tvätteribyggnad. Sjukhusområdet har gjorts om till bostadsområde och galleriet har flyttat in i det gamla tvätteriet. I byggnaden ordnas utöver konstutställningar även teater- och musikkvällar, workshops och andra mångsidiga evenemang. Du kan läsa mera om utställningarna på Galleria Pesulas webbsida.

Artborg 35

Sibbo konstnärer r.f. upprätthåller Artborg 35, som är ett sorts konstnärskollektiv, där det finns ateljéer och arbetsrum. Tidvis ordnas det även utställningar och små försäljningstillfällen då konstnärerna säljer sin konst.

I Artborg 35 finns även Sibbos artotek. Ett artotek fungerar lite som ett bibliotek, men istället för att låna böcker kan man låna konst.

Pilvilinnantie 2G, 04130 Sipoo

Artoteket

Från artoteket kan du på ett enkelt sätt skaffa konst till ditt hem. Artotekets samlingar omfattar målningar, grafik, teckningar, skulpturer och fotografier av 25 yrkeskonstnärer. Konstverken kan lånas mot en liten månadshyra, eller köpas direkt. Ett konstverk övergår i kundens ägo då summan av de månatliga inbetalningarna motsvarar konstverkets försäljningspris. Den månatliga hyran är en räntefri delbetalning. Artoteket har två servicepunkter, den ena i Söderkulla bibliotek (Amiralsvägen 2), den andra i Artborg 35 (Pilvilinnavägen 2 G).

 

Rondellerna

I Nickby finns det tre rondeller som pryds av Pekka Paikkaris konst. Konstverket Fristad är ett tvådelat konstverk som gjordes i samarbete med Paikkaris dotter Mari Paikkkari. Konstverket består av två rondeller i Nickby, ett som är prytt med morötter och en annan som pryds med kaniner. Konstverket leker med tanken om Sibbo kan vara en fristad för citykaniner och från Helsingfors, då konstverket upprättades samtidigt som annekteringen av Östersundom var på tapeten. Kaninrondellen hittar du i korsningen av Nickbyvägen och Stora Byvägen, morotsrondellen ligger i korsningen Nickbyvägen och Borgnäsvägen. Det tredje konstverket är smyckat med blommor och fjärilar. Fjärilsrondellen ligger vid korsningen mellan Nickbyvägen, Åparksvägen och Ådalsvägen. Alla konstverk är gjorda i färgad eller målad betong.

En fjärde rondell med Pekka Paikkaris konst är på kommande. Den kommer att prydas med en varg, som är Sibbos maskot. Vargen kan ses bland annat på Sibbos vapen och logo. Vargrondellen kommer att finnas i korsningen mellan Nickbyvägen och Mårtensbyvägen. Vargrondellen planeras bli klar hösten 2019.

Aivar Simson von Seakülis skulptur i Segrisparken

Konstverket invigdes på Sibbos födelsedag 22.9. år 2011. Simson, som är en känd bildhuggare från Sibbos vänort Kuusalu i Estland. Symboliken bakom skeppet i Segrisparken symboliserar vänskapen orterna emellan, och den aktiva sjöfarten mellan dessa två orter.

Blogginlägget är skrivet av kommunens praktikant Mikaela Björkqvist i augusti 2019.

Senast uppdaterad 07.12.2020