Dagsutflykt till Norrkullalandet och Östholmen

Pörtö Line trafikerar i Sibbo skärgård till härliga öar, bland annat Norrkullalandet som är ett friluftsområde. På Norrkullalandet finns det en del bosättning och privata stugor, men också flera badstränder och klippor där man kan bada, naturstigar och ett utkikstorn där man kan blicka ut över skärgården.

Alldeles nära friluftsområdet med sina naturstigar finns Seasong. Seasong har ett par stugor man kan hyra ifall man vill sova över, och en restaurang där man kan stanna för en munsbit. Du hittar Seagongs öppettider och meny via de här länkarna. Det är lätt att ta sig ut i skärgården sommartid, fastän du inte har egen båt. Har du egen båt går det också!

Du kommer bra med egen båt till både Norrkullalandet och Östholmen. På Norrkullalandet finns det två bryggor du kan angöra vid, en som hör till friluftsområdet, och en som är menad för Seasongs gäster. Har du en liten båt och känner dig äventyrlig kan du angöra vid en klippa eller dra upp båten i sanden på stranden.

Bild: Mikaela Björkqvist

Det är lättare än du tror att ta sig ut i skärgården, så vad väntar du på?

Själv hade jag möjligheten att åka med en chartrad båt från Pörtö Line på en liten tur i skärgården. Det hela startade med att ett gäng Sibbobor åkte med Pörtö Lines m/s Matilda från Gumbostrand mot Norrkullalandet och Seasong som finns där. Väl framme så hade vi ett litet möte på Seasong, varefter vi avnjöt en delikat skärgårdslunch. Efter Lunchen och mötandet så fanns det en stund att bekanta sig med ön. Jag och Sara gick längs med naturstigarna och inspekterade badstränderna, som såg otroligt lockande ut med vågskvalpet mot sanden. Tyvärr hade vi inga handdukar med oss så någon simtur blev det inte den här gången.

Vid stränderna fanns det även grillplatser. Tänk dig hur härligt det skulle vara med lite mat, tillagad över öppen eld, efter en dag av upptäckande på Norrkullalandet och lite plaskande i havet? Hade vi haft med något att grilla så skulle vi gärna ha stannat där tills kvällen. När vi fortsatte längs med stigarna inåt mot holmen, steg terrängen lite och till sist (efter lite hoppande i snåren för att mumsa på lite blåbär), hittade vi utsiktstornet.

Sibbo skärgård och havet
Utsikten från Norrkullalandets utsiktstorn. Bild: Mikaela Björkqvist

Utsikten var hisnande från uppe i tornet. Ändå var jag inte rädd där uppe. Själv är jag oftast ganska rädd när jag klättrat upp i något gammalt skrangligt utsiktstorn, men inte den här gången. Sällan har jag sett ett så stadigt byggt utsiktstorn. När vi kravlat oss ner från utsiktstornet och hade hittat tillbaka till hamnen så var det redan dags att ta sig till nästa ö. Östholmen är en ö som ägs av Sibbo kommun, och även den ön är ett friluftsområde. Till Östholmen kan vem som helst ta i land för att njuta av den vackra naturen på ön. Till Östholmen kommer man dock lättast med egen båt, då Pörtö Lines ruttbåtar sällan stannar på Östholmen.

Östholmens brygga. Bild: Mikaela Björkqvist

På Östholmen behöver man inte akta sig för att i misstag gå in på någons gård, då hela ön är obebodd. På Östholmen kan man dock tälta, och det finns liknande grillplatser här som på Norrkullalandet. Även här finns det klippor och badstränder var man kan sola och bada på varma sommardagar.

En av Östholmens grillplatser. Bild: Mikaela Björkqvist

Efter en snabb visit till Östholmen, var vår lilla dagsutfärd över. m/s Matilda tog oss tillbaka till Gumbostrand där vi ursprungligen startade utfärden. Klart slut på den dagen i skärgården.

Bild: Mikaela Björkqvist

Bild: Mikaela Björkqvist

Blogginlägget är skrivet av kommunens praktikant Mikaela Björkqvist i augusti 2019.

Senast uppdaterad 07.12.2020