Virtuell rundtur / Ådal och Östanåparken

Den virtuella rundturen i Sibbo Ådal och Östanåparken tar dig till somriga kulturlandskap där många välkända författare och poeter, såsom Uuno Kailas, vårdades på mentalsjukhuset.

Den virtuella rundturen har skapats av företaget Northman VR i samarbete med Avdelningen för teknik och miljö, anställda på enheten Kulturtjänster samt Sällskapet Åparken rf.

Kulturupplevelser tillgängliga för alla

En virtuell rundtur innebär att du kan röra dig fritt i den virtuella miljön och uppleva platsen som om du verkligen skulle vara där. Oavsett om du är intresserad av lokal konst, historia eller naturupplevelser, erbjuder den virtuella rundturen i Nickbys kulturlandskap nya sätt att utforska både kända och okända platser.

Rundturen innehåller dessutom en mängd informationspunkter om olika objekt samt gamla fotografier som berättar om områdets närhistoria.

Den virtuella rundturen lämpar sig för många olika slags ändamål

Den virtuella rundturen som skapades under våren och hösten 2021 är en avgiftsfri tjänst som är öppen för alla. Eftersom den är mångsidig lämpar den sig för flera olika användningsändamål – till exempel för att fräscha upp kunskaperna om lokalhistorien eller för att återuppliva skolundervisningen. Den virtuella rundturen är tillgänglig på finska, svenska och engelska.

Du kan bekanta dig med rundturen var som helst och på vilken apparat som helst. Det mest användarvänliga sättet att bläddra i den virtuella rundturen är dock på en horisontell skärm, till exempel på en surfplatta eller datorskärm.

Gör så här

Du kan bekanta dig med den virtuella rundturen via den bifogade länken.

Vänligen observera att området i Östanåparken nu är bostadsområde och byggnaderna är privata hem. Respektera invånarnas hemfrid. Det är inte tillåtet att vistas på de privata gårdsplanerna eller i trappuppgångarna.

Du kan också bekanta dig med den virtuella rundturen i Söderkulla gård och Sibbesborg via den bifogade länken.