Stefan Lindfors konstverk Spiritus Lux lyser upp miljön i Ådalen i Sibbo

”Spiritus Lux, den seglande vagnen, har rest genom mänsklighetens historia runt världen. Nu har den hittat hit, till Finland och Nickby. Spiritus Lux` vinge visar vindens riktning och lyser upp sin omgivning i mörka tider samtidigt som den påminner om livets oändlighet.” Berättar konstnären Stefan Lindfors.

Vagnen är en svetsad stålkonstruktion och den med vinden svängande vingen ett svetsat järnstångsnät vars yta består av genomskinlig glasfiber. Höjd 8 m, diameter vid markytan 4,5 m.

Kommundirektör Mikael Grannas önskar att konstverket Spiritus Lux skapar själen för Östanåparkens område och att den blir ett landmärke för platsen.

”Offentlig konst är till för alla. Den kan man njuta av när man vill och hur man vill utan inträdesavgifter, man kan till exempel stämma träff med någon vid ett verk. Månget offentligt konstverk har med tiden blivit något av en symbol för orten. Bildkonstnären Jan-Erik Andersson har nån gång sagt att konst kan skapa ortens själ. Jag hoppas att Stefan Lindfors’ Spiritus Lux har denna inverkan på Östanåparken och hela Nickby, och att invånarna tar verket till sig som en naturlig del av landskapets själ.

Verkets vinge vänder med vinden och lyser i mörkret upp sin omgivning. Östanåparken har fått ett nytt landmärke.” Säger kommundirektör Mikael Grannas

Skulpturen kommer till liv på Sibbos födelsedag

Idén föddes för flera år sedan när Lindfors besökte Sibbo. Ungefär kring samma tider hade kommunfullmäktige godkänt Konsprogrammet för Nickby, vars mål är att skapa bra praxis och finansieringsmodeller för konstprojekt då man utvecklar ett område. Detta verk är förverkligat enligt konstprogrammet. Kommunens konstarbetsgrupp har i huvudsak med sin egen sakkunskap svarat för planerningen och förverkligande av de godkända konstprojekten. Konstexpertis ha möjliggjorts via projekt som bland annat Taide Käyttöön och Yhteiskuntaiteilija under ledning av bildhuggare Marjukka Korhonen.

Ikväll, tisdagen 22.9, när mörkret faller, får sibboborna i lugn och ro njuta av Nickbys nya skulptur Spiritus Lux. Samtidigt fyller Sibbo 668 år. Fastän ingen vet det exakta datumet för kommunens grundande så kan man ändå läsa i ett brev till Sveriges kung av biskop Hemming att Sibbo då nämns för första gången i skrift. Brevet är daterat 22 september.

Spiritus Lux hittar man i Ådalen, på gångavstånd från Nybrovägen, mittemot Festhuset.

Fotografier: Marco Melander

Konstverket Spiritus Lux.Vagnen är en svetsad stålkonstruktion och den med vinden svängande vingen ett svetsat järnstångsnät vars yta består av genomskinlig glasfiber.

Konstverket Spiritus Lux. Vagnen är en svetsad stålkonstruktion och den med vinden svängande vingen ett svetsat järnstångsnät vars yta består av genomskinlig glasfiber.

Senast uppdaterad 05.07.2022