Sibbo – lyckad företagsamhet: Seasong erbjuder skärgårdsupplevelser till alla kundgrupper

Vilket företag?

Seasong Travels Ab

Vad?

Stuguthyrning, restaurang-, fest- och cateringservice för privatpersoner och företagskunder, bastu och utebad samt programtjänster för bland annat arbetsplatsgrupper eller privatgrupper. Dessutom gästhamn, sommarcafé med utskänkningsrättigheter och tillställningar från motorbåtstävlingar till levande musiks aftnar.

Var?

På ön Norrkullalandet i Sibbo skärgård. Gratis förbindelsebåt från Kalkstrands hamn (3 km) flera gånger i dagen och om morgnar även från Gumbostrand (7 km). Turbåten anländer till östra Norrkullalandet året om. För beställningskunder ordnas transport av Seasong.

Sibbo skärgård bekant sedan barndomen

Patrick Lindéns mamma är hemma från Sibbo skärgård och Patrick har spenderat flere somrar i skärgårdsmiljön i Sibbo. -Jag känner de här vattnen och holmar som mina egna fickor, berättar Patrick, samtidigt som han styr sin motorbåt i plan från Kalkstrands hamn mot Norrkullalandet. Solen steker från en molnfri himmel och termometern berättar att temperaturen stigit till 32 grader. Vattnet glimmar i turkos skiftning under den skinande solen. Det känns som om man anlänt till paradiset.

-Havsvattnet är idag 27-gradigt, berättar Patrick. För att vara Östersjövatten, är det oerhört varmt. Trots det, syns inga blågröna alger, utan vid Seasongs brygga syns sandbottnet genom det klara vattnet. Havet ser vindstilla och lugnt ut, men Patrcik berättar att blåsten är sydvästlig. Då kan blågröna alger nog hitta fram även hit, men lyckligtvis är det inte fallet åtminstone nu.
-Det har inte synats i praktiken alls några blågröna alger i Sibbo skärgård i sommar, exklusive enskilda mycket lokala fynd i ändor av vikar. Vid Seasong syns sådan dock inte, vilket även stämmer för simsträndernas del.

Bild: Laura Weisell

Företagare Patrcik Lindén från Seasong Travels tar båten till jobbet.
Företagare Patrick Lindén tar båten till jobbet.

Patrick Lindén är en av tre grundare till Seasong. Han, Robin Holmberg och Staffan Sundberg skaffade år 2006 M/S Seasong, som sedermera i och med växande reseverksamheten såldes till Pörtö Line. Pörtö Line blev med samma Seasongs största samarbetspartner, som har transporterat resenärer till Seasong i redan över ett årtionde. År 2008 blev Seasongs tre stugor färdiga och år 2011 byggdes Villa Seasong.

Utvecklingsarbete genomförs konstant och man kan både se och förnimma viljan att erbjuda hela tiden högklassigare service. Patrick målar upp bilder på en solstrand, där gäster skulle njuta som på söderns badstränder. Tilläggsservice, bättre utbud och också nya arbetstillfällen finns att se fram emot, bara planeringsprocesserna blir färdiga. Då han går omkring längs friluftsområdet, hälsar Patrick på förbipasserande, växlande ett ord än här, än där. Gästvänligheten är som hos gäster som blivit bjudna hem: varmt och glatt samt hjälpsamt. Seasong har hyrt endast en liten del av kommunens friluftsområde för sin verksamhet, men Patrick ser till hela friluftsområdets trivsamhet. Han berättar hur klart olika delområden distribuerats mellan olika personer. Om tömningen av sopor ansvarar en äldre herre, för vem skärgårdslivet är en stor glädje. I sådana är fall ger viktiga uppgifter spirituell glädje – också till gärningsmannen och inte bara till resenärer och gäster.

Logi året om

Där som många företag i Sibbotrakten erbjuder logiservice endast under sommartiden, är Seasong ett trevligt undantag. Seasongs sinsemellan likadana stugor kan hyras exempelvis för att fira jul. Alla stugor är fullt ekiperade med bastur, öppna spisar och logi för åtta. Varje stuga har också en underbar havsutsikt från terassen.

Stugnamnen efter gamla ångfartyg

Sibbo skärgård har varit ett viktigt ruttområde för gångna tiders ångfartyg och även idag kör ångfartyg igenom Sibbovattnen. Dessa har dock redan sedan länge byt motorernas bränsle till mindre sotande alternativ. Seasongs stugor påminner om ångfartygens gylene era och kallas Ahti, Olympia och Oihonna.

Plats för fest och tillställningar

I huvudbyggnaden, Villa Seasong, kan man förutom bada bastu och sova, även ordna tillställningar från konferenser till fester i stora salen med härlig havsutsikt. Hur skulle det låta med att dansa bröllopsvalsen på den stora terassen, medan solstrålarna glittrar i havet? Eller efter ett företagsevenemang avsluta med kräfskiva vid panoramafönstren mot havet, i värmen av öppna spisen? Villa Seasong har förutom evenemangs- och festutrymmen även två bastuavdelningar för cirka 12–14 personer. Dessutom fungerar den mindre Strand Seasong- byggnaden som mötesutrymme eller mindre festlokal för ungefär tjugo personer.

Närproducerad mat både från skogen och havet

Beställningsrestaurangen Seasongs matutbud baserar i stor del på fisk- och vilträtter samt närproducerade råvaror. Precis som det passar i skärgårdsidyllen, strävar man att köpa fisken av lokala fiskare och viltköttet från Sibbojägare. Vilda svampar och bär hittar också sin väg till Seasongs menyhelheter.

Allt från helikopterflygningar till yoga

Seasong fixar fram tillsammans med sina samarbetspartners också programservice för så väl privata som företagstillställningar. För dem som önskar snabb fart, kan man organisera bland annat en kombination av helikopterflygning och RIB-båt, som med hisnande fart glider längs öppna havet. Känner man däremot för något lugnare program, kan exempelvis en hela veckoslutet räckande yogaretreat ordnas lika väl.

Program året om

Även om Sibbo skärgård kanske är som mest fantastisk under sommaren, har Seasong ingalunda nöjt sig med bara en årstid, utan hälsar välkomna så väl privata som företagskunder året om. Därför kan man mitt i vintern också njuta av till exempel en promenad med snökängor eller en snöskotersafari. Man behöver givetvis inte alls nödvändigtvis lämna Norrkullalandet: i den friska vårkvällen eller den mörknande höstaftonen kan det kännas minst lika skönt att bara sätta sig i utebadkarets värme och se över det vackra havet eller kliva in i bastuns värme.

Sommarrestaurangens tjänster finns till för alla

Seasongs mindre mötesutrymme Strand Seasong, fungerar under sommarmånaderna som en restaurang med utskänkningsrättigheter, som betjänar så väl gäster som kommer med egen båt, som strandbesökare som anländer till Norrkullalandet med turbåt. Smått salt och delikata räksmörgåsar hör till sortimentet, precis som sötsaker, glasser och både kalla och varma drycker. Bland utbudet alkoholdrycker erbjuds bland annat specialöl.

De som kommer med egen båt kan parkera vid Seasongs stora brygga, då de kommer för att njuta av utbudet på Café Seasong.

Vy från Café Seasong mot Sibbofjärden.
Café Seasongs terass har en fantastisk havsutsikt mot Sibbofjärden.

Praktikst på plats med turbåt

Pörtö Lines M/S Sibbe trafikerar flera gånger om dagen från Kalkstrand till Norrkullalandet. Resan räcker endast firka 10–15 minuter. Även Gumbostrand har trafik med samma fartyg.

Bild: Laura Weisell

M/S Sibbe anländer till Norrkullalandet med fördäcket fullt med människor.
Pörtö Lines M/S Sibbe har flere avgångar per dag från Kalkstrands hamn till Norrkullalandet, där man förutom av rekreationsområdet kan besöka Café Seasongs terass för delikatesser.

Kommande evenemang

De föjande kommande evenemangen vid vattenområdet intill Seasong är:

  • Poker Fun Run lördagen den 24 juli från klockan15:00
  • Norrkullaloppet lördagen den 14 juli från klockan 15:00

Kontaktuppgifter

Seasong Travels Oy Ab
PB 24
01151 Söderkulla

Försäljningstjänst tfn. +358 10 3466 144
Vard. 9-16:00 Lö 9-16:00

myynti@seasong.fi

Cafe Seasong
Öppet i juli och till mitten av augusti
Måndag till torsdag klockan 11–19
Fredag och lördag klockan 11–21 (specialevenemangskvällar fram till klockan 24)
Söndagar klockan 11–19

Tfn: 050 3574249
cafe@seasong.fi

LAT N 60°13,94´LON E 25°21,65

Länkar

Seasong Travels

Pörtö Line / Sibbo trafikområdes tidtabeller

Senast uppdaterad 04.07.2022