Saneringen av Nickby centralidrottsplan har blivit färdig

– Det har noggrant granskats före godkännandet att saneringen har förverkligats på ett lyckat sätt. En utomstående aktör har granskat bland annat beläggningen. I morgon är den förnyade idrottsplanen öppen för användning på fullt allvar i Sibboskolornas skolmästerskap i friidrott, berättar chefen för idrottstjänster Katriina Sahala.

Under saneringen förnyades prestationsplatsernas permanentbeläggningar, asfaltbeläggningar och strukturella lager. Även löpbanornas avvattningsränna har förnyats. Prestationsplatserna förnyades för att uppfylla de nuvarande dimensionerna och kraven.

Bild: Paula Ropponen

Löpbanor på Nickby idrottsplan.

Två nya ovala löparbanor

På idrottsplanen har det byggts två nya ovala löparbanor, kurvans radie (36 meter) ändrades inte. På bortre långsidan har det byggts en startfålla för sprintsträckorna. Nu efter saneringen har idrottsplanen åtta ovala löparbanor (400 meter) och löprakor med åtta banor (100 meter och 110 meter) på den främre och bortre långsidan. Vattenhindret finns i kastsegmentet innanför löparbanorna.

Dessutom har idrottsplanen nu en diskus- och släggring med en skyddsbur, en kulstötarring, två spjutkastplatser, stavhoppsplatser (fyra stavgropar), en höjdhoppsplats samt längd- och trestegsplatser i båda riktningarna. Tillgängligheten till idrottsplanen har beaktats i saneringen. Ett 1,2 meter högt elementstaket kommer installerades runt planen.

Bild: Paula Ropponen

Nickby idrottsplan.

Löv- och barrträd som omringade idrottsplanen samt hagtornshäcken på dess kortsidor togs bort i samband med saneringen och ny vegetation planterades i närheten av planen.  Avsikten med att plantera ny vegetation är att förebygga skador på ytan av den sanerade idrottsplatsen och minska att bland annat grenar och löv faller ner från träden på planen.

Saneringen av centralidrottsplanen kostade en miljon euro. Kostnaderna underskred en aning den budgeterade 1,22 miljoner euro.

 

Senast uppdaterad 12.09.2023