Rekommendationen om vaccin mot fästingburen encefalit utvidgas i Sibbo – Vaccineringarna inleds i mars

Öarna i Sibbo skärgård som hör till postnummerområdet 01120 Västerskog omfattas nu av det nationella vaccinationsprogrammet för TBE-vaccin. Den delen av postnummerområdet som ligger på fastlandet omfattas däremot inte av vaccinationsprogrammet. Personer som bor på fastlandet inom detta postnummerområde är inte berättigade till avgiftsfri vaccination men kan om de så önskar ta vaccinet på egen bekostnad.

Det rekommenderas att invånare och fritidsboende som rör sig i naturen inom hela Sibbos område tar vaccinet på egen bekostnad. TBE-vaccinet skyddar mot fästingburen encefalit (tick-borne encephalitis, TBE) som sprids av fästingar. Sjukdomen kallas även för fästingburen hjärninflammation.

Avgiftsfri vaccination mot fästingburen encefalit ges till personer som bor eller vistas långvarigt i ett område där risken för fästingburen encefalit är hög. I Sibbo fastställs risken som hög endast på öarna i Sibbo skärgård som hör till postnummerområdet 01120. I detta område har förekomsten av sjukdomen och antalet fall ökat i sådan grad under en fem års uppföljningsperiod att man har ansett det motiverat att utvidga vaccinationsprogrammet till detta område. Ingen TBE-smitta har konstaterats på fastlandet i Sibbo.

  • Berättigade till avgiftsfritt vaccin är: Personer som bor stadigvarande eller har en fritidsbostad på öarna i Sibbo skärgård som hör till postnummerområdet 01120 Västerskog. Vaccinet ges till personer som har fyllt 3 år eller är äldre.
  • På egen bekostnad rekommenderas vaccinet för: Alla invånare och fritidsboende i Sibbo som rör sig i naturen och som har fyllt 3 år eller är äldre.

Vaccination mot fästingburen encefalit ges som en grundserie med tre vaccindoser. Vaccineringen inleds vecka 12 i slutet av mars så att det är möjligt att ge den andra vaccindosen i april och den vaccinerade hinner få skydd före sommaren. TBE-smitta konstateras i regel från och med april i riskområden. Den tredje dosen ges 9–12 månader efter den andra dosen.

Tidsbeställningen öppnar 10 mars

Man ska beställa tid för vaccinationen. Man kan beställa tid från och med 10 mars genom att ringa hälsocentralen på numret 09 2353 6001 må–fr kl. 9–15 samt hälsovårdspunkten Söderpointti vid Söderkulla apotek på numret 045 1690 167 må–fr kl. 9-16. Vaccinationerna ges vid Nickby social- och hälsostation, Jussavägen 14 och vid hälsovårdspunkten Söderpointti i Söderkulla, Hälsovägen 2. Vid Söderpointti ges vaccinationer endast till unga personer som fyllt 12 år samt till vuxna. Om du beställer en tid för ett barn under 12 år, kom ihåg att beställa tid till Nickby social- och hälsostation. Vaccineringen inleds på båda vaccinationsställena vecka 12.

Även personer som låter sig vaccineras på egen bekostnad kan beställa tid på samma sätt som de som hör till vaccinationsprogrammet. Om du vill vaccinera dig på egen bekostnad, be om ett recept till vaccinet i samband med tidsbeställningen. Vaccinet ska avhämtas på apoteket innan du kommer till vaccineringen. Vaccinationsbesöket på Nickby social- och hälsostation är avgiftsfritt även för dem som vaccinerar sig på egen bekostnad men vaccinet ska man betala själv. Vid Söderpointti och hos andra privata tjänsteleverantörer är även vaccinationsbesöket avgiftsbelagt för dem som vaccinerar sig på egen bekostnad.

Länkar:

Mer information om TBE-vaccinet på THL:s webbplats
THL:n kartta ja tiedot puutiaisaivotulehduksen (TBE) esiintyvyydestä ja rokotussuosituksista tartuntapaikkakunnittain (på finska) (Kartan uppdateras 9.3.2021)

 

Senast uppdaterad 08.03.2021