HUS meddelar: Avgiftsfritt intyg över resultat från coronatest via tjänsten Koronatietoni.fi

Med intyget kan du bevisa ett färskt negativt resultat från coronatest till exempel vid en nödvändig resa.

-Ett intyg som visar resultatet från ett coronatest har önskats särskilt av dem som är tvungna att resa utomlands. Den automatiserade processen minskar trycket på hälso- och sjukvården eftersom intyget kan fås som självbetjäning. Intygen har efterfrågats i en allt ökande grad nu när flera länder och trafikföretag har börjat kräva dessa, konstaterar direktören för diagnostik Lasse Lehtonen.

I coronatestintyget antecknas personuppgifter, testdatum och testningssätt. Vid behov kan intyget kompletteras med passuppgifter om destinationslandet kräver det.

Användningen av tjänsten förutsätter stark autentisering med bankkoder eller mobilcertifikat. Senare kommer det att bli möjligt att skaffa ett intyg för en annan person, såsom ett barn. Tjänsten fungerar för coronatester för invånarna i Nyland och Kymmenedalen som har analyserats av HUS Diagnostikcentrum.

Tjänsten Koronatietoni.fi öppnades tisdagen den 22 februari 2021 först på finska men den kommer inom kort också att  finnas på svenska och engelska. Tjänsten har producerats av HUS.

 

Senast uppdaterad 23.02.2021