De ungas Gutsy Go-gärningar spred julglädje och bra stämning i Sibbo! – ”Den allmänna åsikten tycks vara att de unga bara svär och slår sönder saker, men visst kan vi göra annat också.”

Tillsammans hjälper vi julgubben – Sipoonjoen koulu och Kungsvägens skola (team 8).
Videon hittar du bakom den här länken: Joulupukin apuna yhdessä


Sammanlagt 300 elever i årskurs åtta från tre högstadieskolor deltog i höstens Gutsy Go-verksamhetsveckor. Sammanlagt tiotals Sibbobor fick uppleva de ungas Gutsy Go-projekt som skapar fred och förtroende och främjar gemenskapen människorna emellan. Projekten nådde kommuninvånare i hela kommunen, såväl dagisbarn som de äldre.

Joel som går i årskurs åtta i Sipoonlahden koulu berättar att det som han mest kommer ihåg efter den gångna veckan är hur uppriktigt glada Sibbobor blev när de blev bemötta. Joels team fick lokala företagare som samarbetspartner för att erbjuda mat till mindre bemedlade: ”Alla blev jätteglada och berättade för oss att de inte har upplevt något liknande tidigare. Att de unga gör sådant här. Det kändes bra att få sådan respons. Jag hoppas att även andra hjälper till när de ser videon.”

Onni som går i årskurs åtta i Sipoonjoen koulu genomförde med sitt team ett projekt där man testade hur Sibbobor vågar hjälpa människor som de möter på gatan. Bakgrunden till idéen var en självupplevd situation där en kompis hade gråtit på gatan men ingen stannade och frågade om allt var okej. ”Vi ville testa hur det är i Sibbo – bryr människorna om varandra? Får man hjälp? Den dolda kameran visade att det var lätt att få hjälp om man tappade sin butikskasse, men få vågade trösta en gråtande person. Vi hoppas att den video som vi spelade in om vår gärning uppmuntrar människor att hjälpa också sådana som gråter, och att folk skulle bli bättre på att lägga märke till vad som händer omkring dem.” Onni berättar att det utöver att få vara med och förverkliga projektet var intressant att höra om de andras projekt: ”Jag såg människor från en ny vinkel, förbi de fördomar som ofta karaktäriserar dem. Till exempel blyga människor visade mod som jag inte hade lagt märke till tidigare.”

Miranda och Ellinor från Kungsvägens skola organiserade med teamet en Våffelrally som hade som mål att göra människor glada. ”Corona isolerar människor från varandra, ensamheten har varit ett faktum för många. Vi delade in oss i flera team och överraskade människor med våfflor. Det kändes jättebra att hjälpa. En 94-årig farbror sa att han aldrig i sitt liv fått något helt gratis. Han var jätteglad. En annan äldre person som led av ensamhet berättade att det här var hens jul. Det var överraskande hur många kände sig ensamma.” Miranda och Ellinor lade också märke till hur de unga med sina projekt kunde övervinna fördomar om hurdana ”de unga” är: ”Den allmänna åsikten tycks vara att de unga bara svär och slår sönder saker, men visst kan vi göra annat också.”

Bild: Gutsy Go

Sex ungdomar sitter på golvet och håller händer.
Mat för mindre bemedlade – Sipoonlahden koulu (team 1).

Videon hittar du bakom den här länken: Ruokaa vähävaraisille

 

Varje team på 30 unga hade en ledare som antingen hade genomgått en Gutsy Go coach-utbildning eller jobbade för Sibbo kommuns ungdomstjänster. Sipoonlahden koulus rektor Eeva Ahola säger att tack vare verksamhetsveckan känner lärarna nu sina elever bättre och mångsidigare: ”Gutsy Go erbjuder en möjlighet att framhäva personernas olika starka sidor. På så sätt ökar den såväl lärarnas som elevernas självkännedom. Personens förståelse om sitt eget kunnande ökas. Både unga och vuxna har lyft fram detta i sin respons. Verksamheten har också ökat gemenskapen: hela årskullen unga har sammansvetsats bättre, nya kompisförhållanden har skapats och antalet relationer till andra människor inom den egna åldersgruppen har blivit rikare.”

Isak Poutanen som jobbar som lärare i Kungsvägens skola deltog som Gutsy Go-coach redan för tredje gången. Nu hjälpte Isaks team hemlösa katter. Förra gången ordnade hans team en mopedburen hjälppatrull för att övervinna fördomar mot ungdomar som åker moped. Enligt Isak är det centrala i verksamheten att gruppens resurser används på ett mångsidigt sätt. ”Alla unga får använda sig av sina egna resurser och starka sidor för att gynna gemenskapen.”

Ungdomsväsendet i Sibbo deltog under alla tre verksamhetsveckor. Specialungdomsarbetare Milla-Emilia Mäkelä deltog i verksamheten för första gången. Hon blev imponerad av hur stark gemenskapen blev. ”Under de här veckorna fick jag kontakt med de unga på ett helt annorlunda sätt än vad jag är van vid i mitt arbete. Jag tycker också att det var viktigt att bygga nätverk med lärarna i de olika skolorna.”

Videorna publiceras och delas nu för att ge glädje åt alla

Alla Gutsy Go-videor producerade av Sibbounga hittas nu på YouTube bakom denna länk, kanalen heter Gutsy Go Schools. Projektets mål är att de ungas idéer kan utnyttjas fritt även i andra årskurser och som stöd för undervisningen. ”Bland annat videorna som sysslar med fördomar och förebygger användningen av rusmedel kan utnyttjas som diskussionsunderlag, till exempel under hälsokunskapslektionerna, och t.ex. projekten ”Våffelrally” och ”Pullava piristys” kan enkelt upprepas under en helt vanlig huslig ekonomi-lektion,” berättar Gutsy Gos utbildningsplanerare Heini Salopelto som också koordinerar Hub-verksamheten i Sibbo.

Projektet har också som mål att alla kommuninvånare kan titta på videorna och dela dem utan begränsningar på sociala medier. Alla videor har blivit klippta av Sibbounga själva. ”Varje team valde en egen dokumentarist som hade som uppgift att sammanfatta sitt teams gärning i en några minuter lång video. Det var fantastiskt att följa med hur det tog bara några dagar för de unga att förstå hur man gör en video – fastän vissa av dem aldrig tidigare hade sysslat med editering”, berättar Carita Kauppinen, som är ansvarig för Gutsy Go mediaproduktion. ”Goda idéer är gjorda för att delas, och goda gärningar skapar flera av samma sort. De här videorna är ett ypperligt sätt att sprida julglädje till vänner och bekanta. Samtidigt kan man synliggöra hur fina ungdomar vi har i Sibbo.”

Bild: Gutsy Go

En ungdom sitter på golvet och håller på att paketera en gåva. Text: "Joulutoiveiden toteuttajat".
Julönskningar förverkligas – Kungsvägens skola och Sipoonjoen koulu (team 29).

Videon hittar du bakom den här länken: Joulutoiveiden toteuttajat

Hela kommunens gemensamma premiär på våren

Målet är att under våren ordna en gemensam premiär för hela kommunen där ett samspel av de ungas projekt visas på vita duken. Under tillställningen framförs också preliminära resultat av en undersökning som utarbetas i Hub av läkarföreningen Duodecim, och de unga berättar vad de vill påverka och hur.

Länkar

Webbplats: https://gutsygo.fi

Facebook: https://www.facebook.com/GutsyCollective/ 

Instagram: https://www.instagram.com/gutsycollective/ #gutsygo #makepeacevisible

YouTube: bit.ly/gutsygotube

Twitter: https://twitter.com/gutsycollective

 

Senast uppdaterad 20.12.2021