Busshållplatserna blev konsthållplatser i Sibbo – Sipoonlahden koulus elever ersatte busskurernas krossade glasrutor med egna konstverk

 

Busskurerna nära skolan vandaliserades i början av 2020 och deras glasrutor krossades. Ofoget var såklart beklagligt, men tf kommuntekniska chefen Simo Kesti kom på en idé: i stället för att köpa dyra nya glasväggar kunde kommunen ingå ett samarbete med Sipoonlahden koulu där eleverna som en del av sina studier i bildkonst kunde skapa en mer långlivad lösning för busskurerna och ge dem ett nytt utseende.

Projektet inleddes med Heli Maristo som är lärare i bildkonst i Sipoonlahden koulu och hennes elever redan våren 2020. Då sinade samarbetet dock redan i startgroparna, när eleverna övergick till distansundervisning på grund av coronaviruset. På hösten återupptogs projektet med nya krafter och nya planer. Heli Maristo berättar att eleverna som deltog i busshållplatskonstgruppen i huvudsak var niondeklassare med en lång valfri kurs i bildkonst. Planeringen skedde i den här kärngruppen.

 

”Jag ville delta och ge andra människor glädje mitt i denna mörka höst”

Eleverna upplevde projektet som givande. När väggarna var färdiga kunde de beundra sitt eget konstnärliga arbete. Sipoonlahden koulus eleverna Venla Hämäläinen och Lumi Auer kommenterade projektet så här:

”Jag ville avbilda vänskap i mitt verk. Det har känts bra att vara med i projektet, och jag fick också lära mig en ny teknik att göra konst.”

Venla Hämäläinen, 11 år

”Jag ville delta i konstprojektet och skapa färggranna och fina busshållplatser. De ger andra människor glädje mitt i denna mörka höst! Projektet var superintressant att planera och genomföra.”

Lumi Auer, 15 år

 

Eleverna ville ta upp ämnen som mänskliga rättigheter och jämlikhet i sina konstverk och avbildade även människor från andra kulturer på många olika sätt. Läraren i bildkonst Heli Maristo kommenterare samarbetet och projektet så här: ”Samarbetet med tekniska avdelningen fungerade bra. Vi fick hjälp och stöd när vi behövde det. Projektet var en organisk process där eleverna alltid övergick till det nästa skedet på ett naturligt sätt, fastän det ännu var delvis oklart hurdant det slutgiltiga resultatet skulle bli. Vi har fått glädja oss över varje färdig del, och helheten är en positiv överraskning. Jag kan vara stolt över alla som deltagit i projektet! Hela gruppen var kreativ och skicklig, för att inte tala om hur otroligt flexibla och engagerade eleverna visade sig vara. Jag skulle nog anställa varenda en av dessa unga.”

Busshållplatsen på baksidan, konstverk av eleverna i Sipoonlahden koulu på plywoodväggarna,. Människor med ett paraply och moln på en blå bakgrund.

Busshållplats i Miilis terminal sett framifrån. De blå, lila och orange plywoodväggarna visar hästar och människor från olika kulturer.

Elever som deltog i projektet:
Lumi Auer
Kaisla Eeken
Clara Haarman
Lenny Heikkilä
Venla Hämäläinen
Ngo Thu Ngan
Iiris Salmi
Säihke Sillanpää
Projektets handledare var bildkonstlärare Heli Maristo

 

Avdelningen för teknik och miljö tackar för fint samarbete!

Mer information:
Heli Maristo
Bildkonstlärare
Sipoonlahden koulu
heli.maristo (at) sibbo.fi

 

Simo Kesti
Tf kommunteknisk chef
Avdelningen för teknik och miljö
simo.kesti (at) sibbo.fi

 

Senast uppdaterad 05.07.2022