Konsten som hobby är en väg utan ände

Jag kunde kanske ana, men visste verkligen inte hur och varthän min hobby, konsten, skulle leda mig när jag påbörjade min målningshobby vid Sibbo Institutet 2012 i Carin Bengts bestämda ledning. Ur baracken som låg invid Söderkulla gård svävade lockande dofter av oljefärger och terpentin och en energisk kreativitet låg i luften.

Målandet hade en stark dragningskraft, jag sögs in i det. Jag lärde mig att fästa målarduken, blanda färger och att flytta över nånting av mig själv på duken. Hur jag såg på världen förändrades. På väg hem från målningssessionen i ett slaskigt töväder beundrade jag de leriga hjulspåren som lystes upp av billjusen på min hemväg och undrade hur jag skulle kunna måla så intressanta nyanser. Mörkret i den närbelägna skogen var inte längre bara grönt utan violetta skuggor och blåa granar och himlen var verkligen gul ibland.

Den som håller på och lär sig vill lära sig mera. När mitt långvariga arbete inom vuxenutbildningen tog slut och allting kändes osäkert sökte jag mig till nya konstkurser och dök ännu djupare i skapandet. Till slut studerade jag nästan varje dag vid olika konstskolor.

Det var alldeles fantastiskt att vid tröskeln till pensionärsåldern komma in vid Åbo Konstakademi och bli färdig bildkonstnär i januari 21. Jag var säkert den äldsta studeranden i akademins historia.

När man fått nånting betydelsefullt vill man dela med sig. Vid Sibbo institutet erbjuds våren 22 tre av mina kurser; Temperamålning, Skapande målning och Konstnärsboken.

Det är ljuvligt att måla med äggtempera. Man kan måla både noggrant och exakt med den tekniken och också leka expressivt med färger. Det är djupt tillfredställande att måla med den uråldriga tekniken, att blanda målfärger genom att blanda ägg med pigment. Äggtempera beter sig olikt akryl- och oljefärger och erbjuder således utmaningar också för vana målare. Den som är nybörjare får använda sin kreativitet i pigmentens lockande och beroendeframkallande värld.

Bild: Riitta Posti

Riitta Posti – Häiriötekijä 2019

På kursen ”Luova maalaus”-skapande målning-närmar vi oss målandet på målningens villkor, genom att lyssna på målningen. Det är litet av ett under hur målningen börjar ge målaren råd när verket framskrider. Som utgångspunkt för målningen kan färger, former, minnesbilder eller hörsel-eller känselsinnet fungera. Vi målar modigt på denna dagskurs och låter oss sugas in i målningens värld.

Konstboken är ett verk som skapas med hjälp av bildkonstens många olika tekniker. Man kan skapa verket med hjälp av den teknik man själv tycker mest om: man kan måla, rita, använda blandteknik eller grafik. Kursdeltagarna introduceras i de många möjligheter som konstboken erbjuder och vi planerar och förverkligar en unik konstbok. Man får också lära sig japansk bokbindning av mig.

Konsten som hobby är en väg till en livslång självutveckling. Samtidigt får man lära sig och dela de känslor som skapandet väcker tillsammans med andra.

 

Riitta Posti

Bildkonstnär och evig studerande som tycker att det är roligt att skapa konst tillsammans med andra

Senast uppdaterad 01.02.2022