Institutrektors penna 15.9.2020

Mitt i alla specialarrangemang, säkerhetsavstånd, beställningar av handdesinfektionsflaskor, ansiktsmasker och visir fick jag senaste en fråga om mitt dröminstitut. Frågan ställdes i samband med att vi bandade in institutpodden, så mina tankar om mina drömmars institut var relativt spontana.  Mitt institut heter Institutet Drömmen. Institutet befinner sig på en central plats i Sibbo, på den tomt det gamla kommunhuset står. Denna plats skulle vara en naturlig del av Sibbos kultur- och fritidstjänster: biblioteket och kultursalen.

Institutet Drömmens studieguide innehåller allt för alla. Det är inte brist på utrymmen, undervisning ordnas från morgon till kväll, måndag till söndag. Det är lätt att komma till Drömmen. Bussterminalen är utanför dörren. Du kan komma till institutet genast på morgonen och då stiger in genom ytterdörren möts du av doften av kaffe och nygräddad bulle. Efter morgonkaffet kan förflytta dig till yogan, jumppan, målningen, vävningen, till språkstudierna eller slå dig ner i Drömmens bokhörna. Därtill kan du välja att handarbeta, göra trä- och metallarbeten, renovera möbler, väva, sjunga, läsa dikter eller trivas i galleriutrymmet Drömmen där våra studerande kunde hålla utställningar.

Som rektor i Drömmen skulle jag njuta av det jag hör och ser. Vid lunchtid skulle vi mötas i Café Drömmen. Vi skulle äta gemensam lunch, utbyta tankar om förmiddagens studier eller annat aktuellt. Här är det lätt dela med sig av nya kursidéer, allting skulle gå att förverkliga. I instituthuset Drömmen är det ljust, högt till tak, här finner man glädjen att lära sig nytt. Inspiration och lycka är de rådande tillstånden. Hit kommer man för att trivas, antingen på jobb eller för att studera. Institutet Drömmen skulle vara alla sibbobors vardagsrum, kök, trädgård, växthus, hobbyrum, allt under samma tak. Detta är mitt institut: Drömmen!

Lyssna på Institutpodden!

Bild: Annelie Åkerman-Anttila

Senast uppdaterad 05.07.2022