Institutblogg: Vårpodcast

”Att vakna arla i april
att andas vårluft, finnas till
att smeka armens sammetshud
och höra vårens alla ljud.
Allt är så nytt och underbart
när snorkfröken har sovit klart.
Hon kammar pannlugg och sin svans
Och binder snabbt en blåsippskrans.
Nu vaknar mumin och de hör
En munspelston därutanför.
A börjar alfabetet men,
till vilken bokstav går vi sen?”

(Mumindalens alfabet, Annika Sandelin, Förlaget)

Hjärtligt välkomna till vårpodden!

I detta avsnitt talar jag med Axel och Alina, 6 och 8 år. Vi får höra en saga från Ukraina, som heter Änglafår. Den handlar om en fattig familj med en mamma och tre pojkar. Mamman sänder turvis de två äldsta sönerna för att söka arbete, men trots att de får ett arbete som bara räcker några dagar och trots att de får pengar från sin tjänstgöring, så kommer de hem tomhänta. Det yngsta pojken lyckas i det arbetet som de två äldsta bröderna misslyckades med. Det handlade om att valla får och följa dem vartän de går, även över en väldigt fallfärdig bro. Pojken följer fåren och får märka att de egentligen är änglar som är påväg till en kyrka. Och att hans arbetsgivare egentligen är Gud. Han får i slutet av sin tjänstgöring välja antingen pengar eller sin själs frälsning och han väljer det senare. Och blir därmed också rikligt belönad med guldpengar. Hela familjen lever sedan lyckliga i alla sina dagar och behöver aldrig mera vara hungriga.

Barnen och jag reflekterar över sagan och diskussionerna är djupa. Jag frågar dem hur de skulle välja, om de var i pojkens ställe. Barnens svar är intressanta, tycker jag. Det blir också tal om hur man skulle ta emot ett flyktingbarn i sin dagisgrupp eller som klasskamrat.

Vi talar också om våren och om påsken och hur barnen upplever dem. Och om att leka Sagan om ringen i skogen med sin pappa.

Detta avsnitt är för er barnfamiljer, för er som är ensamma och behöver lite näring för själen… för er alla därute! Med en extra varm tanke riktad till alla ukrainier på flykt och i främmande länder och även här i Sibbo.

Ha en väldigt fin påsk och vår!

Önskar er

Theresa

Senast uppdaterad 14.04.2022