Institutblogg: Trolldom i häxparken

Om du någon gång har deltagit i kurser om kreativ trädgårdskonst eller odling i lådor vet du vad jag talar om. Ett besök hos den charmiga sibbobon, textilkonstnären Tupu Hult, är som att stiga in i en sagovärld, en dröm som inkluderar älvor och vättar. Tupus hem och trädgård består av vanliga föremål som vi alla har runt oss, men ändå känns det annorlunda – om det är trolldom eller hennes konstnärliga färdighet är svårt att säga. Kanske behövs det båda två för att åstadkomma den känslan som går att finna hemma hos henne.

På de mest överraskande platserna kan man hitta sittplatser att slå sig ner på och njuta av stämningen och alla ljud. Bina surrar och jobbar flitigt med att sprida och samla nektar. Hönsen kacklar, fåglar sjunger, vatten porlar och ibland hörs ett svagt älvlikt klingande.

Nytta och estetik går hand i hand i denna trädgård. Här odlas och skördas en stor skörd och kreativitet. Mitt ibland det vackra strosar Tupu runt helt lugnt, trots när man ser miljön förstår man att det lagt tusentals timmar på arbete med skapelsen. Eller kanske har hon bara svingat med sitt trollspö?

Skörden är riklig och allting konserveras och fryses ner till vintern. Efter flera månader brukar det vara svårt för gemene man att hålla reda på hur mycket man konserverat eller vad finns det kvar i frysen. Tupu har dock full koll på läget. Hon för bok och har register över sina förråd av torkade, konserverade och frysta trädgårdsdelikatesser. När någonting tas från källaren eller frysen noteras det i registret.

Under kaffestunden, med trädgårdens godsaker som tilltugg, kommer det fram att det jag just sett är bara en bråkdel av all konst och magi som Tupu har gjort. Hon har erfarenhet av kyrkotextilier, trädgårdsbranschen och överraskande nog har hon fungerat som tränare i boxning och varit långtradarchaufför. Tupu utmanar all form av fördomar med sin personlighet och kunskap. Jag undrar varför jag är förvånad då jag inte borde vara det.

Av Tupus ideér har vi haft nytta. För några år sedan lade hon fram förslaget att använda institutets utrymme som utställning för olika form av konst. Institutet var inte sen att reagera och snart fick Art Colorosa – utställningsutrymmet sin givna plats. Sedan oktober 2018 har vi oavbrutet kunnat njuta av textilkonst, fotografier, syanotyp, målningar, teckningar, keramik osv. Tupus egen utställning Tuulten sylissä (I vindens famn) fick äran att vara den första utställningen. Efter det har utställningen turnerat i bla. Kervo, Tusby, Mäntsälä, Borgnäs, Hyvinge, Kouvola, Heinola, Helsingfors, Vanda, Fredrikshamn, Huittinen och Mäntyharju. I Askola hade utställningen just öppnats när coronan började. Utställningen fortsätter turnera när restriktionerna ger med sig.

Som kursplats är Tupus häxpark underhållande och fungerande. Undervisningen sker praktiskt och du får inspiration, tips och idéer till din egen lådodling av den otroliga stämningen. Kreativitet och magin smittar av sig även på dig. Dessutom bjuder huset på äkta pannkaffe!

Somriga hälsningar,
Joanna Kopra
Marknadsförings- och projektsekreterare
Sibbo institut

Senast uppdaterad 13.07.2021