Institutblogg: Julavsnitt, körsång, pepparkakor och julstämning

Skog och fält i snöskrud stå, nattens himmel mörknar blå,
tusen stjärnor glimma där, helig juletid det är.
Snart i alla bygdens hus tändas julens klara ljus.
Över skogarna, som stå, mörka, syns ett skimmer gå.
Julens ängel är på färd, sänd med hälsning till vår värld.
Julens ängel, känd och kär, rika gåvor med sig bär.

Sänd av Gud till stad och land bär han skäppan i sin hand.
Som en såningsman han går och i mänskor sinnen sår.
Jordsikt gott han icke ger, icke saker som du ser.
Dessa ge dig mor och far, andra gåvor ängeln har.
Rena tankar, ljusa ord vill han bära till vår jord.
Finlands barn må för sitt väl samla dessa i sin själ.

Ur hans skäppa falla så gåvor, där han fram syns gå,
såsom stjärnor vid hans väg, är det ej ett under, säg?
Ännu mera högt och stort det berättas, att han gjort:
det har hänt och händer än, gamla bliva barn igen.
Om du ej förstår och tror, fråga detta av din mor.
Be din bön och somna så, ängeln vid din bädd skall stå.
(Eino Leino, övers. Joel Rundt)

 

Välkomna till Institutpodden!

Vi talar om julfirande, julens betydelse, betydelsen av musik och av hobbyer under pandemitiden. Du får ockå ta del av en liten julberättelse, som du själv får fanstisera ihop slutet på. Till slut får du höra en inspelning av Sylvias julvisa, sjungen av mig i Sibbo kyrka för ett år sedan. Jag hoppas du skall trivas i mitt och min gäst, Bitte Sivéns sällskap. Kanske blir du inspirerad och provar att baka en egen pepparkaksdeg. Då kan du använda receptet som Bitte delat med sig. Det är åtminstone 50 år gammalt och det kommer från Sibbo kommunala mellanskola, där Bitte själv gått i tiderna (motsvarar nuvarande högstadiet).

Bitte berättar i avsnittet att det är en bra deg som går att använda både till pepparkakaor och pepparkakshus. Jag tänker prova det i år. Här kommer receptet:

 

Skolans pepparkakor

150 g (ca 2 dl) farin-eller strösocker
1,5 dl sirap
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk nejlika

Ingredienserna ovan sjudes i en kastrull.

Häll den heta sockersmeten över 150 g smör, rör om så att smöret smälter. Lägg till ¾ msk soda, 1 uppvispat ägg och 400 g vetemjöl. Rör om.Tycker du att degen verkar lös kan du lägga i mera vetemjöl. Lägg degen i kylskåpet över natten.

Vi talade med Bitte även om att vi brukar elda i våra bakugnar och laga mat där, Bitte tillreder ibland en ugnsgröt och jag har på senare år börjat ha som tradition att grädda kålrotslådor i bakugnen. Det är mysigt så att det förslår och doftar härligt jul också.
Nedan kommer receptet på Bittes korngrynsgröt.

Bild: Theresa Laurikka

Leivinuuni

Bittes korngrynsgröt (i bakugn)

Elda ugnen och låt sedan svalna till ca 200 grader.
Lägg 2 dl korngryn, 1 liter rödmjölk och lite salt i en smord form.
Klicka på några klickar smör. Lägg ett lock på formen och badda gröten i ugnen hela natten.

Jag hoppas att du får en fin adventstid och en vacker jul. Att du inte behöver vara ensam, utan att du får ha någon som står dig nära som sällskap. Det räcker med en människa som bryr sig om oss. Det är redan mycket. Mera än allt gott på borden, alla tända ljus och alla gåvor. Det är bra att minnas. Kanske vi kan få vår barnatro tillbaka och tänka oss att julens ängel, liksom i dikten, sänder oss rena tankar och ljusa ord. Och att vi får bli som barn igen.

God jul och gott nytt år!
Theresa

Senast uppdaterad 11.12.2020