Institutblogg: Institutrektors penna 16.12.2020

Ett mycket märkligt och exceptionellt år närmar sig sitt slut. Vem hade i början av detta år trott att vi idag lever en helt ny vardag: vi håller distans, undviker sociala kontakter, klär oss i ansiktsmask och tillbringar det mesta av vår tid hemma. Institutets vardag förändrades radikalt den 18.3.2020. Undervisningen upphörde, utrymmena stängdes och personalen övergick till distansarbete. Sibbo institutet visade verkligen att vi lever enligt våra värderingar: en modig, flexibel och fördomsfri föregångare. Undervisningen övergick smidigt till undervisning på distans och vi tog modigt och fördomsfritt i bruk nya digitala verktyg.

Höstterminen gick, över förväntningarna bra. Vi återvände till närundervisning, dock genom att minska på gruppstorleken och genom att respektera de restriktioner myndigheterna gett. Vi behövde tänka om endast vad kom till den sista veckan av höstterminen. Det är cirka en månad innan vårterminen startar och vi vet i detta nu inte hur undervisningen kommer att kunna förverkligas. Jag hoppas av hela mitt hjärta att viruset lugnar sig och vi skulle få fortsätta läsåret något sånär normalt, vad det nya normala sen än är.

Jag är ingen julmänniska, eller det har jag åtminstone inte varit. Därför blev jag förvånad över att jag detta år faktiskt väntar på julen. Jag tänker mig att det säkerligen beror på den ovissa och dimmiga framtid som viruset förorsakar. Julen och julens traditioner känns på något sätt förutsägbart och tryggt. Det är trösterikt att veta vad dagarna innan, vad julen ankommer, betyder. För mig betyder det bakning i form av pepparkakor och skärgårdslimpa. Vidare lagar jag gravad lax och smetanasill. Lådorna tillverkas och skinkan steks då den tiden är inne. Vårt hem är prytt med säsongs- och julljus. Också dom hämtar ljus och tröst i denna årets mörkaste tid. Första gången någonsin tog vi in julgranen och klädde den på Luciadagen 13.12.2020! Det om något berättar för mig att vi lever en väldigt exceptionell tid.

Jag tänker och vill tro att framtiden, om än inte helt genast, ser ljusare ut. Nyheterna on vaccinet är hoppingivande och människorna verkar följa de strängare rekommendationerna och restriktionerna. Folk använder ansiktsmask berömligt i offentliga utrymmen och affärer. För institutets del är blicken stadigt på planeringen av nästa läsår. Den inleder vi genast efter årsskiftet. Om du har kursidéer, berätta om dem för oss, t.ex. per e-post sibbo.institut@sibbo.fi.

Snart är det tid att stilla sig och njuta av närvaron tillsammans med de närmaste. Jag tänker fira jul tillsammans med min man och mina barn samt min dotters pojkvän, ja och givetvis våra två älskade hundar: Hamlet och Hector. Jag tänker njuta av samvaron med dem, äta alldeles för mycket konfekt, också dem som inte är mina favoriter samt tända många ljus och duka julbordet vackert! Jag önskar dig en fridfull jul och ett lyckosamt år 2021!

 

Varma tankar, Annelie

Bild: Joanna Kopra

Julgran av kvistar med ljusslingan
Institutets fina julgran

Senast uppdaterad 18.12.2020