Institutblogg: Äppelpodcast

”Jag har ett litet äpple som jag har fått av mor. Därinne finns ett kärnhus där tio kärnbarn bor. I varje vrå av huset två kärnbarn sova får. Där ligger de och drömmer om sommar, sol och vår”

Äppelramsa

Hej och välkomna till Sibbo institutets äppelpodcast! Och trevlig början på hösten!

Idag har jag, Theresa, med mig mina brorsbarn Axel och Alina, 6 och 7 år gamla.

Vi sjunger en äppelsång, doftar på äppel, leker en äppellek. Dessutom tipsar barnen om pyssel som man kan göra med äpplen. Ni får också höra en saga, ”Stjärnan i äpplet”. Ha gärna lite äpplen redo som ni kan dela på hälften med kniv och ge barnen efter att ni fått höra sagan.

Detta är en podcast för hela familjen, och speciellt för barnen!

Accociationslek för hela familjen, utvecklar fantasin:

Ett ord i taget. Den som börjar säger ett ord, t.ex äppel. Den följande säger det som han eller hon kommer att tänka på, t.ex frukt. Den tredje associerar vidare, t.ex gul osv. Man kan hålla på hur länge somhelst. Det finns inga rätt eller fel ord och man får också upprepa sig. Den enda regeln är att det ska vara ett ord i taget. Ha det så roligt med leken!

(äppel-frukt-gul-citron-sur-ledsen-glad…etc)

Pyssel:

1)Torkade äppelringar

Du behöver snöre, eller garn och äpplen.  Tvätta äpplena och skär ut mitten med en kniv som är designad för det ändamålet, en sån som man trycker in vid kärnhuset så man får ut hela när man drar ut den. Skär sedan äppelringar av äpplena. Trä dem på ett snöre, en tjockare tråd eller ett garn. Man kan ha en hel rad av dessa äppelringar på garnet. Häng upp i fönstret för att torka, och för att ha som prydnad, en sorts äppelgirlander. När de torkat längs med hösten kan man laga äppelte som barnen brukar tycka om. Man tar en näve äv de torkade äppelringarna och lägger dem i en kanna som tål hett vatten, t.ex tekanna. Låt stå och dra i någon/några timmar. Häll upp i en kopp tillsammans med lite honung. Gott!

Äppelringar

2)Äppelstämpel

Skär äpplen i mitten och stryk målfärg på, t.ex akrylfärg, eller någon målfärg ni har hemma. Börja med att trycka ut på t.ex papper. Sen kan ni också trycka på tyg om ni använder textilfärg, man kan göra t.ex dynvar. Tillbehör kan man köpa från en pysselbutik.

Jag har stämplat äpplen på kökshandduk, trasa och gymnastikpåse. Se bilderna.

Trycka med äpplen
Äppelpyssel
Äppelprint
Äppelprint

Äppelsagan, Stjärnan i äpplet   

Stjärnan i äpplet

Äppelsång då man skär i äpplet på mitten för att hitta ”stjärnbarnen”:

”Mitt lilla äpple har en liten hemlighet, när man skär upp det så kommer den fram”

Äppelstjärnor

Många äppeldoftande hälsningar från Theresa

 

 

Senast uppdaterad 23.12.2021