Institutblogg: Adventspodcast

Hej kära barn och välkomna till adventspodden med mig, Theresa

När jag spelar in dethär avsnittet är det första advent och det ligger en massa snö på marken och känns ganska juligt redan.

Snölykta

Vi har ätit julgröt med kanel och socker till lunch idag i min familj och tagit fram lite julljus och vår juligelkott. Vi har en mjukis igelkott som alltid får komma fram när det ska bli jul, han bär en kotte mellan sina tassar och har en röd halsduk.

Vet ni förresten att advent betyder väntan? Väntan på julen, på Jesu födelse.

När ni hör detta har ni redan fått börja öppna de första luckorna i era adventskalendrar. Jag började tänka på att man kunde pyssla en egen kalender, det gjorde jag nångång när jag var liten.
Man behöver två vita papper. På det ena ritar man luckor bredvid varandra, 24 ska det vara som ni vet, och in i luckorna kan man rita olika saker. På nummer 1 skulle det kunna finnas ett ljus som brinner t ex.
I någon lucka kunde man rita en tomte eller bara en tomteluva.Sen kunde man rita snöflingor i en och en stjärna i en. Och i nummer 13 kunde man rita Lucia för då är det Luciadagen. Sen tänkte jag att man kunde skriva nånting också in i luckan. Nånting som den som öppnar blir glad av att läsa. Om ni t ex skulle göra en kalender åt er mamma eller pappa så skulle de säkert bli väldigt glada! Vad sku det kunna stå i luckorna?Jag älskar dig, du är snäll, tack för att du sköter så bra om mig, tack för att du lagar mat åt mig…Och sen nånting roligt, det kunde bara stå kuckuu i en lucka, och kanske en vits i en annan? Sen när man har ritat färdigt sina luckor så stansar man på det andra pappret, men låt det vara fast bara på ena sidan,det som ännu är tomt ,och så klipper man ut hål på det stället där luckorna är, en glugg för varje lucka så att de bilder ni ritat i luckorna på det undre pappret syns genom hålen. Sen kan ni tejpa på de utklippta bitarna så de blir som luckor som går att öppna och stänga.
Och sen stansar ni fast också den andra sidan. Sen kan ni färglägga kalendern och fast limma på lite glitter. Eller rita en stor julgran. Och så har ni en julkalender som är färdig att ge till mamma eller pappa.
Spännande! Och vad glada de säkert blir när de öppnar luckorna och får se fina bilder och läsa vänliga ord.
Lycka till med era kalendrar!

I denna podd får ni höra en julsaga som heter ”Herdepojkens flöjt” av Dan Lindholm, som handlar om en herde som är påväg till Betlehem för att ge en himmelsk flöjt i present åt Jesus barnet. Vad händer det på vägen till Betlehem? Kommer han fram?

Ni får tillslut sjunga med mig i julsången ”Nu tändas tusen juleljus”.

Nu tändas tusen juleljus
på jordens mörka rund,
och tusen, tusen stråla ock
på himlens djupblå grund.

Och över stad och land i kväll
går julens glada bud,
att född är Herren Jesus Krist,
vår Frälsare och Gud.

Du stjärna över Betlehem,
o, låt ditt milda ljus
få lysa in med hopp och frid
i varje hem och hus!

I varje hjärta armt och mörkt
sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleks ljus
i signad juletid!

En varm och glad adventstid önskar jag er!

Theresa

Senast uppdaterad 09.12.2022