Institutblogg: Adventspodcast vol 2

Hej här har ni mig igen!

Nu är det allt närmare jul och det blir redan tredje advent, jag tror ni får höra denna pod faktiskt när det är tredje advent. Alltså tredje söndagen innan jul! Hjälp vad spännande! Sen är det bara en söndag kvar och sen är det riktigt snart jul!
Brukar ni tönda adventsljus? Då har ni redan två ljus tända och nu får ni tända det tredje. Och när det fjärde tänds så är det riktigt nära till jul.

Vad väntar ni mest på med julen? Får jag gissa, det måste vara julklapparna? Har ni redan skrivit en önskelista på vad ni önskar er i julklapp? Ska ni skicka den till julgubben sen?

Jag har två önskemål som jag önskade mig som liten och som jag aldrig fick av julgubben. Vet ni vad det är? Det ena är ett litet snöoväder inne i en liten glasboll, som när man skakar den, så yr snön därinne. Det kunde gärna vara en ängel därinne som är vit och glittrig och vacker.
Åh vad den skulle vara vacker! I min fantasi är den det. Det andra är en speldosa som när man öppnar den snurrar en balettdansös därinne. Hon gör en piruett till den vackra musiken.

Jag fick aldrig dehär presenterna.
Men jag fick en massa andra gåvor som också var bra. Men nu är jag glad att jag aldrig fick dem, för nu kan jag ännu också längta efter dem och föreställa mig i min fantasi hur vackra, hur underbara de är. Om jag sku ha fått dem så skulle jag först ha blivit jätteglad, men helt säkert efter en stund tröttnat på dem. Har ni märkt att det ofta går så med presenter att man först blir glad men sen tröttnar på dem. De blir vanliga, tråkiga.

Vad tycker ni mera om, att ge presenter eller att få? Jag tycker nästan mera om att ge. Det känns så spännande när den man ger presenten åt ska öppna och man hoppas så att hon eller han ska bli glad.

I dagens saga som jag ska läsa för er får ni höra hur det gick till när granen blev julens ljusbärande träd. Det handlar om tre träd som vandrar i tusen år eller mer för att vara med när Världens Frälsare ska födas. Tänk att de vandrade så länge! De ville möta det lilla Jesusbarnet och ge honom gåvor. Precis som De tre vise männen också gav gåvor åt Jesusbarnet. Och det är därför som vi har börjat ge gåvor åt varandra på julen.

Nu ska ni sätta er nånstans skönt, i en varm fåtölj eller i soffan, kanske i mammas eller pappas famn och så börjar sagan.

Till sist får ni sjunga med i Blinka lilla stjärna och Tuiki tuiki tähtönen. Vi kan leka att vi sjunger för Betlehems stjärnan som ledde de tre vise männen fram till stallet i Betlehem till Jesusbarnet. Och vem vet, kanske var det också den som ledde träden på deras tusenåriga resa!?

Trevlig juletid till er alla!

Theresa

Senast uppdaterad 09.12.2022