Välfärdsplanen – Målsättningar och åtgärder
Huvudmålen för arbetet för barns och ungdomars välbefinnande i Sibbo 2022–2025 är att främja psykiskt välbefinnande, trygghet i vardagen och delaktighet.
Målen har styrts av kommunens strategiska mål, den nationella barnstrategin, kartläggningen av det aktuella läget gällande välbefinnande, åsikterna från yrkespersoner som arbetar med barn, ungdomar och familjer samt barnens och ungdomarnas egna önskemål och idéer. Förslag till åtgärder samlades in från barn och ungdomar i Sibbo i workshoppar som anordnades för ungdomsfullmäktige och skolornas elevråd under våren 2022.
I Sibbo kommuns strategi nämns förbättringen av barns och ungdomars välbefinnande som ett mål för den nuvarande fullmäktigeperioden. Läs mer om Sibbo kommuns strategi (2022–2025) här. Syftet med den nationella barnstrategin är att skapa ett verkligt barn- och familjevänligt Finland som respekterar barnens rättigheter. Enligt strategin bygger barnets välbefinnande på relationer, inlärning, delaktighet, trygghet och hälsa. Läs mer om barnstrategin på Social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
Figuren nedan visar i ett nötskal hur det ser ut med det psykiska välbefinnandet, vardagssäkerheten och delaktigheten för barn och unga i Sibbo (Skolhälsoenkät 2021). En mer omfattande översikt hittar du på webbsidan Aktuellt om barns och ungdomars välbefinnande.
Det här strävar vi efter – målsättningar
I Positiv psykisk hälsa
Alla barn och ungdomar blir hörda och bemötta och har en trygg vuxen att vända sig till.
Barns och ungdomars välbefinnande, t.ex. känslomässiga färdigheter, främjas som en del av utbildningen och undervisningen i daghemmet och skolan.
II Trygg vardag
Alla barn och ungdomar har en trygg miljö där de kan växa upp. Daghem, skolor och fritidsanläggningar är platser där ingen utsätts för mobbning, diskriminering eller trakasserier.
Barn och ungdomar får information om hur de ska hantera mobbning och om vilken hjälp och vilket stöd som finns tillgängligt. Personer som arbetar med barn och ungdomar vet hur man förebygger mobbning och hur man reagerar om mobbning förekommer.
III Delaktighet
Barnstrategin stöder delaktighet och åtgärder som främjar det. Delaktighet kan dock betyda väldigt olika saker beroende på barnet eller den unga. Det är dock viktigt att barn och ungdomar får möjlighet att höras och påverka sin livsmiljö. För att öka delaktigheten måste man utveckla många olika metoder som tillsammans stöder barns och ungdomars deltagande.
Målet med planen för välbefinnande är att barn och unga ska känna att de är en viktig del av gemenskapen i daghemmet, klassen, skolan och fritidsaktiviteterna. Gemenskaperna har en konfidentiell, öppen och respektfull atmosfär. Barn och ungdomar har möjlighet att bidra till utvecklingen av sin egen gemenskap och att delta i beslut och diskussioner som berör dem.
Alla barn och unga har möjlighet att ha en meningsfull hobby och att hitta en grupp eller gemenskap som är viktig för dem.
Så här gör vi – åtgärder
Främjande av färdigheter i psykisk hälsa
Beskrivning: Emotionella och sociala färdigheter samt kompisfärdigheter lärs ut i alla enheter inom småbarnspedagogiken och skolor i Sibbo med de betoningar och metoder som lämpar sig för barnens och ungdomarnas ålder. Ett gemensamt överenskommet antal undervisningstimmar reserveras för undervisningen i skolorna, och undervisningen uppföljs varje läsår. Inom småbarnspedagogiken lär barnen sig färdigheter enligt planen för småbarnspedagogik och i vardagliga interaktionssituationer.
Ansvar: Skolans gemensamma elevvård. Personalen inom småbarnspedagogiken.
Tidtabell: En bestående del av den vardagliga verksamheten.
Uppföljning: Inom småbarnspedagogiken uppföljs barnens välfärd på kommunnivån med en årlig Kehittävä palaute-undersökningsmetod samt med barnens individuella planer för småbarnspedagogik. Skolans gemensamma elevvårdsgrupp upprättar en skolspecifik plan, som svarar på skolans egna behov, och uppföljer dess genomförande. En av skolcoachernas arbetsuppgifter är att fungera som lärarnas arbetspar i undervisningen och handledningen av dessa färdigheter.
Mätare: Responsenkäter och en utvärderingsenkät, trivsel- och välfärdsenkäter, diskussioner med elever, TEAviisari och Kepas undersökningar. Skolorna följer upp barnens välfärd med årliga välfärdsenkät.
Status: Kontinuerlig process
Ökning och förtätning av samarbete med organisationer
Beskrivning:
Ansvar: Kultur- och fritidstjänster
Tidtabell:
Uppföljning:
Mätare:
Status:
Främjande av delaktighet
Beskrivning: Under år 2023 kommer varje skola att ta i bruk en metod som ökar delaktigheten samt att rapportera deras erfarenheter om metoden.
Ansvar: Elevkårsverksamhet, skolans gemensamma elevvårdsgrupp, matjury och ungdomsfullmäktige
Tidtabell: År 2023
Uppföljning: Åtgärder som ökar delaktigheten antecknades i läsårsplanen för varje skola.
Mätare: Välfärdsenkät, enkäten Hälsa i skolan
Status: Färdig
Förebyggande av och ingripande i mobbning/trakasseri/våld
Beskrivning: En trygg vardag är en viktig del av barns och ungdomars välfärd. Både skolorna och enheterna inom småbarnspedagogiken har planer för att skydda barn och ungdomar från mobbning, våld och trakasseri. Planerna uppdateras varje läsår och eleverna och vårdnadshavarna informeras om dem. En separat jämställdhets- och likabehandlingsplan har även utarbetats för småbarnspedagogiken. Statistikuppgifter samlas in varje läsår i skolorna om situationer som har krävt ingripande.
Ansvar: Personalen inom småbarnspedagogiken tillsammans med daghemsföreståndaren samt skolornas personal.
Tidtabell: Den operativa jämställdhets- och likabehandlingsplanen har utarbetats för varje enhet inom småbarnspedagogiken senast 1.6.2025. I skolorna är planerna en del av skolans läsårsplan.
Uppföljning: Dokumenten uppdateras årligen. Statistikuppgifter om antalet mobbningssituationer har inte samlats in systematiskt i skolorna, och inga ändamålsenliga verktyg har varit tillgängliga för detta.
Mätare: Enhetsspecifik utvärdering av åtgärderna i jämställdhets- och likabehandlingsplanen. Enkäten Hälsa i skolan och välfärdsenkäten.
Status: Kontinuerlig process
Avgiftsfria och meningsfull aktiviteter och informering om dem
Beskrivning: Vi gör det möjligt för varje barn och ungdom delta i en avgiftsfri och meningsfull aktivitet på fritiden.
Ansvar: Kultur- och fritidstjänster
Tidtabell:
Uppföljning:
Mätare:
Status: