Vid Molnträsk simstrand har det plaskats i en tvåspråkig simskola i sommar

Text och bilder: Victor Paul

Fördelen med att gå i simskola riktar sig inte bara till språk och inlärning av simteknik, utan man kan även lära sig sjövett, som Janica Sundbäck, Folkhälsans simombud i Sibbo, kallar det. Med sjövett menar Sundbäck bland annat livräddningskunskaper, användning av flytväst och grundläggande kunskaper om att vistas vid vattnet. Sundbäck har fungerat som simombud i Sibbo sedan år 1998, vilket betyder att det är hon som har ansvaret för Folkhälsans simskolor i Sibbo.

Bild: Victor Paul

Janica Sundbäck ler och tittar mot kameran
Janica Sundbäck fungerar som Folhälsans simombud i Sibbo.

Då jag frågar Sundbäck vad det är som fått henne att fungera som simombud i snart 25 år förklarar hon att simning står henne nära hjärtat. Det kan man se på henne utifrån den lättsamma glada aura hon hämtat med sig till Molnträsk denna halvsoliga julimåndag.

Barnen har till synes varit nöjda med talanggruppen, som har letts av simläraren Kasper Portin, idrottsinstruktör till sin bakgrund. Talanggruppen lämpar sig för barn som har tagit teknikmärket eller har motsvarande kunskaper i simning. Detta betyder bland annat att kunna simma 25 meter ryggsim och bröstsim. Meningen med talanggruppen är att kunna lära sig simteknik på rätt sätt, där det bland annat tränas på rätt teknik för ryggsim, frisim och bröstsim förklarar Sundbäck.

Hans Arnold, som ska börja i tvåan i Södra Paipis skola i höst, har varit nöjd med simskolan. Dessutom har simläraren Portin varit bra, för han ”lär på rätt sätt”. Arnold tycker mest om att dyka, simma ryggsim och mullvadssim och trivs bra då simskolan ordnas ute i naturen, som här vid Molnträsk. De grundläggande simkunskaperna har han tidigare lärt sig i Sibbo institutets ”Lek och plask”-kurs, som även ordnas i höst i Nickby. Enligt Arnold är det viktigt att kunna simma för att klara sig ifall man till exempel trillade i vattnet från en båt.

Bild: Victor Paul

Hans Arnold ler. Bakom honom skog och en gräsmatta.
Hans Arnold trivs av allt att döma i simskolan.

Arnolds mamma Sofia Arnold har även själv gått i simskola vid Molnträsk i tiderna, och lärde sig sina grundläggande simkunskaper där. Även hon nämner att simkunskap är viktigt ur ett livräddningsperspektiv då man både lär sig själv att simma och kunskapen att rädda andra.

Simskolan är slut för idag och i morgon är det igen dags att komma tillbaka, oberoende av väder. Och det är kanske just det som är charmen med simskolan i naturen: ibland regnar det, ibland är det kallt, men ofta är det skönt och varmt sommarväder. En sak är dock säker – doften av vatten, springandet på stranden, värmande sommarsolen och kompisen man lärde sig känna – simskolan skapar minnen man inte lätt glömmer.


Folkhälsans simskolor i samarbete med kommunen ordnas om somrarna i Sibbo och anmälningen öppnas i regel i mars eller april. Ofta ordnas det även simskolor under andra skollov, så som till exempel sportlovet. Håll koll på Aktiviteter för barn och ungdomar-sidan här på kommunens webbplats för att veta när nästa simskola ordnas.

I övrigt ordnar Sibbo institutet simskolor och anmälningen till dessa öppnar den 17.8 klockan 12.00. Information om anmälning och kursutbud hittar du i Sibbo institutets kursprogram 2022–2023, från och med sidan 74.
Kommunen ordnar också specialsimning som är avsedd rörelsehämmade och lindrigt utvecklingsstörda samt barn med motoriska och sociala svårigheter. Information om specialsimning hittar du här.

Länkar:

Senast uppdaterad 22.07.2022