HRT meddelar: Traficom begränsar antalet passagerare i kollektivtrafiken – så här påverkar begränsningen HRT:s trafik

Begränsningen gäller all HRT:s trafik, men på vardagar gäller begränsningen inte passagerare födda år 2008 eller senare. Om högstadier återgår till närundervisning, gäller begränsningen inte passagerare födda år 2005 eller senare på vardagar.

För närvarande är beläggningen i HRT:s kollektivtrafik i genomsnitt under 20 procent av den maximala kapaciteten, och på de flesta HRT:s turer är beläggningen klart under 50 procent. T.ex. i metron har den högsta beläggningen varit ca 28 procent på denna vecka.

Vi kan dock inte lova att det aldrig blir trångt ombord. Vid såna tillfällen uppmanar vi passagerarna att invänta nästa avgång eller välja en alternativ rutt eller ett laternativt färdsätt.

Vi önskar att du undviker onödiga resor i kollektivtrafiken under rusningstider. Om du kan välja när du reser, önskar vi att du reser utanför rusningstid. För närvarande kan det uppstå trängsel på vardagar ca kl. 15-18 och kl. 7-9.

Vi följer noggrannt hur begränsningen av antalet passagerare påverkar HRT:s trafik. Vårt mål är att trafiken betjänar alla som måste resa med kollektivtrafiken.

Den maximala kapaciteten i olika HRT:s färdmedel enligt lagen

I HRT:s trafikmedel är den totala kapaciteten fördelat på både sittplatser och ståplatser. Det vill säga att det är fullt ombord om det finns så många passagerare som motsvarar antalet sittplatser.

Nedan visas det maximala antalet passagerare i olika kollektivtrafikmedel när den nya begränsningen gäller.

Metro: ca 350 passagerare
Närtåg, en enhet: ca 300 passagerare
Artic-spårvagn: ca 100 passagerare
Ledspårvagn: ca 80 passagerare
Buss, med 3 axlar: ca 60 passagerare
Buss, större med 2 axlar: ca 45 passagerare
Buss, mindre med 2 axlar: ca 40 passagerare
Närbuss (minibuss): 10 passagerare

På denna sida hittar du information om antalet passagerare i vår trafik.

 

Senast uppdaterad 26.03.2021