Institutblogg: Choralla – en kör för alla i Institutpodden

Känner du dig stressad? Är du frusen och har dålig blodcirkulation? Har du dålig matsmältning? Då lönar det sig att börja sjunga i kör. Låter det suspekt? Du tror mig kanske inte? Men om jag säger dig att det finns forskning som påvisar allt detta, tror du mig då? Jag skulle vilja tillägga att om du känner dig nere så blir du på bättre humör, om du känner dig ensam så har du ett varmt sammanhang och kan få nya vänner. Jag skulle kunna vara så djärv att jag skulle säga att sjungadet också hjälper med att hålla hjärnan aktiv och kanske kunde motverka minnessjukdomar, eftersom du lär dig nytt helatiden.

Dagens podcast handlar om körsång. Det handlar om att sjunga i Chorallakören, Sibbo Institutets egen kör, dit alla är välkomna. Jag har spelat in en övning för någon vecka sedan, då vi hade kördag hos en av körens medlemmar, Bitte. Det var en härlig dag med solsken och fågelkvitter, och vi fick t o m höra gökens ”kockoo” när vi värmde upp oss ute.

Möt Bitte, May-Len, Mona, Anne, Christina, Saila och Marjatta, ”Mape”. Ett gäng modiga och öppna kvinnor som utgör vår kör. De är alltid med på allting och kastar sig modigt in i övningarna och sångerna. Det får ni höra när ni lyssnar på uppvärmingen och övningen. Utan dessa kvinnor skulle kören inte vara det den är. (Här måste jag passa på att säga att män också är välkomna med i kören). Det är kvinnor som har olika bakgrund och olika erfarenhet av körsjungande, just som det skall vara i Chorallakören. Men alla backar upp varandra och det finns en gemenskap, värme och glädje, som jag inte stött på i andra körer. Jag själv har blivit väldigt varmt emottagen och Anne också, som vikarierade mig när jag var mammaledig på hösten.

Det är alltså jag som har fått det fina och givnade uppdraget att vara körledare för Choralla kören. Jag trodde aldrig att jag skulle vara körledare en dag, men så har det gått och jag är väldigt glad och tacksam över mitt arbete, som jag lärt mig längs med vägen. Jag har studerat klassisk sång och har haft en underbar lärare, Tom Krause, som lärt mig otroligt mycket. Om hur man kan sjunga så att man är fri. Det är den största lärdomen och den försöker jag med hjälp av olika övningar förmedla vidare. Tom menade att bydåren är den som har nycklarna till frihet, även i sången. Han eller hon är alldeles avslappnad och lever i stunden och vet att han varken har skapat sig själv eller sången, att den kommer uppifrån, genom honom och det är bara att ta emot. Det sjunger igenom bydåren. Därför försöker vi efterlikna bydåren i våra övningar, och bli så avslappnade vi kan och fulla av tillit. Det är genom att tro som vi kan sjunga, och nå höga höjder och djupa dalar med våra röster. Och genom att andas, en kärleksfull djup andning, som stöder vårt sjungade. Och genom att inte trycka, inte nånsin låta det gå i halsen. Halsen är förbjuden! Där bor primadonnan och hon vill sjunga själv, henne får man inte röra.

När vi var hos Bitte på kördag, så märkte vi alla hur mycket kören har utvecklats på kort tid. Jag kom tillbaka från min mammaledighet efter julen och på den tiden har det hänt saker! En sång som alla upplevde som svår så hade plötsigt bara satt sig, fallit på plats. Det var en liten stund av magi. Och våta ögonvrår. Tyvärr lyckades vi inte spela in just den versionen. Men det gör ingenting. Vi sjunger några folksånger från åboländska skärgården och en sång som heter Laulu perunoiden kiehuessa. Vi jobbar intensivt, motiverat och hårt. Och har roligt samtidigt! Vi har lunchpaus och Bitte bjuder på ljuvlig mat och bröd, Anne har gjort en god sallad. Vi fortsätter att sjunga. Sen blir det kaffepaus-också viktigt! Och då bjuder Bitte på kaffe och hennes syster May-Len och Mona på smaskiga kakor. Vilken härlig dag! Och så glad och uppåt man var när man åkte hem igen.

Nu har kören sommarpaus, men vi fortsätter igen på hösten och vi hoppas att just DU skulle vilja komma med och sjunga. Du behöver inte ”kunna sjunga”. Du får komma just precis som du är. Hjärtligt välkommen med och en glad sommar tills vi kanske möts på hösten i Choralla kören?! Och om du inte vill vara med så sjung ändå, fast bara för dig själv, sjung, sjung av hjärtans lust!

Senast uppdaterad 21.06.2022