Tiukennetut koronavirusrajoitukset jatkuvat pääosin Sipoossa helmikuun loppuun – Lasten ja nuorten harrastustoimintaa avataan rajatusti

-Epidemiatilanteessa ei näy käännettä parempaan, vaan tartuntamäärät ovat päinvastoin lähteneet nousuun Uudellamaalla ja myös Sipoon sisällä. Samaan aikaan virusmuunnokset aiheuttavat huolta ja valtioneuvoston viesti tiukkojen rajoitusten tarpeesta on selvä. Tästä syystä rajoituksia jatketaan kaikilta muilta osin paitsi alle 20-vuotiaiden harrastustoiminnan osalta, kunnanjohtaja Mikael Grannas sanoo.

Lapset ja nuoret ovat olleet erityisen haavoittuvassa asemassa ja rajoitukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tästä syystä kunta päätti avata mahdollisuuden järjestää rajatusti ja turvallisuusohjeita noudattaen alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa sisätiloissa maanantaista (1.2.2021) alkaen.

-Lasten ja nuorten liikkuminen ja harrastaminen on äärimmäisen tärkeää heidän hyvinvoinnilleen nyt ja myös tulevaisuuden kannalta. Harrastustilat ovat olleet nyt suljettuna jo kaksi kuukautta. Epidemiatilanteen lisäksi olemme arvioineet pandemian yhteisvaikutusta lasten pidemmän ajan hyvinvointiin. Lisäksi nyt kun pääkaupunkiseudun kaupungit päättivät avata lasten harrastusmahdollisuuksia, on luontevaa toimia samoin Sipoossa, Grannas sanoo.

Muilta osin kaikki aiemmat tiukennetut rajoitukset ja suositukset pysyvät voimassa Sipoossa. Käytännössä rajoitusten ja suositusten jatkaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kirjastoissa saa helmikuun loppuun asti ainoastaan käydä asioimassa ja noutamassa ennakkoon varattua aineistoa. Kunta peruu kaikki kunnan järjestämät yleisötilaisuudet 28.2.2021 asti. Aikuisten ryhmäharrastuksia suositellaan edelleen keskeytettäväksi niin ulkona kuin sisätiloissa.

Lukiot jatkavat pääosin etäopetusta. Ainoastaan ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville järjestetään lähiopetusta. Myös Sipoon opisto jatkaa etäopetusta siltä osin, kun opetusta on järkevää järjestää etänä. Poikkeuksena pitkäaikaistyöttömille sekä maahanmuuttajille suunnattuja koulutuksia jatketaan yhä lähiopetuksena, ja opiston lapsille ja nuorille suunnatut ryhmät käynnistyvät 1.2.2021 alkaen. Kunnan nuorisotilat Nuorkka ja Pleissi pidetään avoinna, mutta nuorisotiloissa asioivilta edellytetään kasvomaskin käyttöä iästä riippumatta.

Näet kaikki Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset kunnan verkkosivuilta.

Harrastustiloja avataan rajatusti alle 20-vuotiaille

Kunnan hallinnoimissa tiloissa voidaan toteuttaa 1.2.2021 alkaen alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen. Harrastustoiminnalla tarkoitetaan yksilöohjauksena tai ryhmässä toteutettua, toistuvaa ohjattua toimintaa. Ohjeiden rikkominen voi johtaa tilavarausten peruuttamiseen tai toiminnan keskeyttämiseen.

Otteluita, kilpailuja, turnauksia, esityksiä tai tapahtumia ei edelleenkään ole sallittua järjestää kunnan tiloissa. Kouluissa liikunnanopetus järjestetään edelleen lähtökohtaisesti ulkona, mutta tilanteen vaatiessa voidaan liikunnanopetusta järjestää sisällä huomioiden turvavälit, kasvomaskien käyttö ja käsihygienia.

Alle 20-vuotiaidenkin toiminnassa on noudatettava seuraavia periaatteita kunnan tiloissa:

  • Harrastusryhmän kokoonpanon tulee olla vakiintunut ja perustua ennakkoilmoittautumiseen. Tilat avataan vain varattuja vuoroja varten, ei avoimelle käytölle.
  • Toiminnassa tulee noudattaa terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.
  • Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, ellei heillä ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.
  • Toiminta tulee toteuttaa tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi.
  • Harrastusryhmän koko on mitoitettava suhteessa käytettävään tilaan siten, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Sisätiloissa tämä tarkoittaa ryhmäkoon rajaamista 10 osallistujaan, mutta suurissa tiloissa voi kuitenkin toimia useampi eri ryhmä yhtä aikaa siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa.
  • Ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.
  • Pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain välttämättömään käyttöön.
  • Lasten saattajat, kuten vanhemmat, eivät tule sisätiloihin. Alle kouluikäisten saattamisen osalta voidaan tehdä tarvittaessa erityisjärjestelyjä.

Kunta suosittelee voimakkaasti noudattamaan samoja rajauksia ja turvallisuusohjeita myös yksityisissä tiloissa järjestettävässä lasten ja nuorten harrastustoiminnassa.

Huippu-urheilun harjoittelumahdollisuudet turvataan siten, että lajien kansainväliselle tai kansalliselle huipulle tähtäävä harjoittelu on mahdollista pienryhmissä urheilijan iästä riippumatta.

Kunnan liikuntapalvelut käynnistää 1.2. alkaen lasten erityisliikuntaryhmät rajauksia ja turvallisuusohjeita noudattaen. Nuorten pelikerhojen ja aikuisten ohjattujen ryhmien osalta keskeytys jatkuu helmikuun loppuun asti. Jäähallin yleisöluisteluvuorot on peruttu helmikuun loppuun asti.

Hakeudu testiin

Pyydämme sipoolaisia edelleen hakeutumaan koronavirustestiin, jos heillä on vähäisiäkään koronavirukseen viittaavia oireita.

Ajan näytteenottoon voi varata itse Koronabotin kautta tai soittamalla arkisin klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen numeroon 09 2353 6001 ja muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun 116 117.

Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.

Linkit:
Sipoo.fi: Tietoa koronaviruksesta
Sipoo.fi: Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset
Sipoo.fi: Tietoa koronarokotuksista
HUS: Alueellinen epidemiatilanne ja suositukset
Valtioneuvosto: Valtakunnalliset suositukset ja rajoitukset
Aluehallintovirasto: Yleisötilaisuudet

 

 

 

Viimeksi muokattu 05.07.2022