Koronarokotukset

Koronarokotukset käynnistyivät Sipoossa tammikuun toisella viikolla, kun ensimmäinen rokote-erä saatiin Sipooseen.

Rokotusjärjestys perustuu kansalliseen linjaukseen. Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen saapuvien rokote-erien suurus. Alkuun rokotetaan rajattuja kohderyhmiä, joille tiedotetaan suoraan. Laajemmille ryhmille tiedotetaan muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella.

Rokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan aikanaan koko väestölle. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronaviruksen ehkäisyssä.

Rokotusvuorossa ovat nyt

  • Ne terveyskeskuksen työntekijät, joilla on riski altistua koronavirukselle työssään.
  • Ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden henkilökunta ja asukkaat.

Kun nyt vuorossa olevat ryhmät ovat saaneet rokotuksensa, siirtyy rokotusvuoro eräille muille keskeisille sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille (alustavan tiedon mukaan esim. kotihoidon sekä akuutti- ja kuntoutusosaston henkilökunta) sekä riskiryhmiin kuuluville kuntalaisille, alkaen iäkkäimmistä. Eri ryhmiä rokotetaan osaksi rinnakkain, mutta rokotukseen ei voi päästä ennen oman rokotusryhmän vuoroa.

Sipoon rokotuspiste

Sipoon virallinen rokotuspiste sijaitsee Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla 1. kerroksessa (Jussaksentie 14). Lisäksi rokotuspisteestä jalkaudutaan antamaan rokotuksia ympärivuorokautisen hoivan osastoille.

Sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Nikkilän keskustassa ja sen luona sekä lähiympäristössä on käytettävissä myös useita pysäköintialueita.

Huomaathan, että rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Rokotusvuorossa olevat saavat ohjeet ajanvarauksen tekemiseksi.

Mitä pitää olla mukana ja kauanko kestää?

Rokotukseen tulee ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Työtekijöillä tulee olla mukana myös kunnan henkilökortti tai muu todistus rokotusoikeudesta.

Itse rokotukseen varataan noin 5 minuutin aika, minkä lisäksi rokotteen saaneen tilaa seurataan 15 minuutin ajan pistoksen jälkeen terveysaseman tiloissa. Lisäksi aikaa tulee varata matkoihin.

Käytäthän rokotukseen saapuessasi kasvomaskia, ellei sinulla ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttöön.

Voit tutustua tästä linkistä ohjeeseen rokotteen saaneelle (pdf).

Pöydällä paperi, jossa lukee muun muassa THL: Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle.

Rokote

Ensimmäiset rokotettavat erät ovat Pfizer/Biontechin mRNA-rokotetta. Myöhemmin saadaan todennäköisesti käyttöön myös muiden rokotevalmistajien rokotteita.

Suojan Pfizer/Biontechin rokotteesta saa vasta kahden pistoksen jälkeen. Toinen pistos annetaan aikaisintaan 21 päivän päästä ensimmäisestä pistoksesta. Ensimmäinen pistos ei siis vielä anna sen saaneelle riittävää suojaa tartunnalta.

Toinen rokotusaika annetaan tällä hetkellä ensimmäisen pistoksen yhteydessä. Myöhemmin ajanvaraus ensimmäiseen rokotukseen tarjoaa myös ajan tehosteannosta varten.

Lisää tietoa koronarokotuksista ja -rokotteista