Ajankohtaiset tiedot koronaviruksesta saat osoitteesta www.sipoo.fi/koronavirus.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotukset ovat käynnissä Sipoossa. Lue lisää: www.sipoo.fi/koronarokotukset

Koronarokotukset

Koronarokotukset käynnistyivät Sipoossa tammikuun toisella viikolla, kun ensimmäinen rokote-erä saatiin Sipooseen.

Rokotusjärjestys perustuu kansalliseen linjaukseen. Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen saapuvien rokote-erien suurus. Alkuun rokotettiin rajattuja kohderyhmiä, joille on tiedotettu suoraan. Laajemmille ryhmille tiedotetaan muun muassa lehdistön kautta sekä kunnan verkkosivuilla. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella.

Rokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan aikanaan koko väestölle. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronaviruksen ehkäisyssä.

Alustava rokotusaikataulu ja rokotusvuorossa olevat ryhmät

Sipooseen saatavien rokoteannosten määrä ratkaisee rokotusten etenemistahdin. Tästä syystä alla oleva aikataulu on alustava ja rokottaminen saattaa edetä alustavaa aikataulua hitaammin tai nopeammin. Aikataulua tarkennetaan aina, kun rokotteiden saatavuus mahdollistaa tarkemman aikataulutiedon antamisen. Eri ryhmiä rokotetaan osaksi rinnakkain, mutta rokotukseen ei voi päästä ennen oman rokotusryhmän vuoroa. Jos ei jostain syystä pääse ottamaan rokotusta oman rokotusryhmän vuoron aikaan, saa rokotteen myös myöhemmin.

Aikataulussa merkintä ”rokottaminen valmis” tarkoittaa sitä, että kyseiselle rokotusryhmälle on annettu ensimmäinen pistos. Sen yhteydessä heille on varattu myös aika toiseen pistokseen.

Alustava rokotusaikataulu

Koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset:
Rokottaminen valmis (aloitettu 12.1.2021)

Iäkkäiden palveluasumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta (Sateenkaari, Suvirinne, Suvituuli, Suvikuja, Kotivalli, Attendo Kaskiniitty, Sipoon palvelutalosäätiön Elsie ja Linda):
Rokottaminen valmis (aloitettu 11.1.2021)

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat (vuonna 1941 syntyneet ja sitä vanhemmat) kotihoidon asiakkaat ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 65-vuotiaat:
Rokottaminen valmis (aloitettu 26.1.2021)

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat (vuonna 1941 syntyneet ja sitä vanhemmat) terveyskeskuksen akuutti ja kuntoutusosaston potilaat:
Rokottaminen käynnissä (aloitettu 28.1.2021)

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat sipoolaiset (vuonna 1941 syntyneet ja sitä vanhemmat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 65-vuotiaat:
Rokottaminen käynnissä ja ajanvaraus on auki (aloitettu 9.2.2021).

75−79-vuotiaat sipoolaiset (vuosina 1942-1946 syntyneet) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 65-vuotiaat:
Rokottaminen käynnissä ja ajanvaraus on auki (aloitettu 22.2.2021).

70-74-vuotiaat sipoolaiset (vuosina 1947-1951 syntyneet) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 65-vuotiaat:
Arvioitu aloitus maalis-huhtikuussa, (huom! ajan varaaminen ei ole vielä mahdollista).

65-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuosina 1952-1956 syntyneet):
Rokottaminen käynnissä ja ajanvaraus on auki (aloitettu 15.2.2021)

60−64-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuosina 1957-1961 syntyneet).
Rokottaminen käynnissä ja ajanvaraus on auki (aloitettu 22.2.2021)

Alle 60-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuonna 1962 syntyneet ja sitä nuoremmat):
Arvioitu aloitus helmi-maaliskuussa, portaittain vanhimmista ikäluokista alkaen (huom! ajan varaaminen ei ole vielä mahdollista)

Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2, vuonna 1952 syntyneet ja sitä nuoremmat):
Arvioitu aloitus maaliskuussa (huom! ajan varaaminen ei ole vielä mahdollista)

Kotihoidon ja terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosaston henkilökunta
Rokottaminen käynnissä (aloitettu 2.2.2021)

 

Sipoo toteuttaa rokotukset THL:n valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä. Rokotusvuorossa olevan ikääntyneen kanssa samassa taloudessa asuvien omaishoitajien ja yli 65-vuotiaiden rokottaminen perustuu myös THL:n ohjeeseen. Se myös sujuvoittaa rokottamista ja suojaa rokotettua ikäihmistä. Omaishoitajat rinnastetaan henkilöstöön, joilla on riski altistaa hoidettavaansa virustartunnalle, ja yli 65-vuotiaat kuuluvat tartunnan siirtämisriskin lisäksi itsekin riskiryhmään ikänsä takia. Kun esimerkiksi kotihoidon ikääntyneiden asiakkaiden kotiin jalkaudutaan antamaan rokotetta, on järkevää rokottaa myös samassa taloudessa asuva toinen riskiryhmäläinen, joka olisi joka tapauksessa pian rokotusvuorossa.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmien rokotukset alkavat Sipoossa ennakoitua aiemmin, viikolla 7, ja rinnakkain ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluvien kanssa. Tämä johtuu siitä, että kuntaan aletaan saada pieniä määriä AstraZenecan rokotetta viikoittain. AstraZenecan rokotetta suositellaan Suomessa annettavaksi vain alle 70-vuotiaille. Yli 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia rokotetaan ikänsä mukaisesti Pfizer-Biontechin rokotteella, sitä mukaan kun rokotetta saadaan ja vanhimpien ikäluokkien rokotukset saadaan valmiiksi.

THL on laatinut priorisointilistan, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille. Lisää tietoa riskiryhmien koronavirusrokotusten priorisointijärjestyksestä saat THL:n verkkosivuilta.

Koronarokotusten ajanvaraus

Huom! Koronarokotusten ajanvaraukseen riskiryhmä 1:lle (60-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus) on nyt avattu lisää aikoja varattavaksi Sipoossa. Aikoja on varattavissa rajallinen määrä. Avaamme aikoja ajanvaraukseen sen mukaan, kuinka paljon saamme rokotteita. Jos kaikki ajat on jo varattu täyteen, kannattaa ajanvarausta yrittää parin päivän päästä uudelleen. (25.2.2021)

Ajanvaraus netissä

Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa. Ajan voivat varata koronarokotusaika.fi-palvelussa vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa kussakin kunnassa.  Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat alustavasta rokotusaikataulusta (yllä).

Koronarokotusten nettiajanvaraus on Uudenmaan yhteinen palvelu, jonka on tuottanut HUS. Palveluun tunnistaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen täytetään seulonta- ja esitietolomake, jolla varmistetaan, että henkilö kuuluu kyseisellä hetkellä rokotettavien ryhmään. Tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen ajanvaraukseen. Ajan voi varata toisen aikuisen puolesta nettiajanvarauksessa ainoastaan, jos varaajalla on virallinen valtuutus kyseisen henkilön asioiden hoitamiseen. Suomi.fi-palvelussa voi antaa tai pyytää toiselle henkilölle valtuuden eli oikeuden asioida omasta puolesta.Ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotukset ovat käynnissä Uudellamaalla. Varaa aika helposti netissä: Koronarokotusaika.fi.

Ajanvaraus puhelimitse

Huom! Puhelinajanvaraus koronarokotuksiin on ruuhkautunut. On mahdollista, että takaisinsoitto ei tällä hetkellä ehdi saman päivän aikana. Pyydämme ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi

Jos ajanvaraus internetissä ei ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin klo 9-15. Samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja yli 65-vuotiaat voivat toistaiseksi varata ajan vain puhelimitse. Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto. Ajanvaraus on tarkoitettu rokotettavan kohderyhmän ajanvarauksia varten. Toivomme, ettei numeroon soitettaisi muissa koronarokotteisiin liittyvissä kyselyissä tai oman rokotusvuoron tiedusteluissa, jotta linja ei ruuhkaannu.

Sipoon rokotuspisteet

Huomaathan, että rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella rokotuspisteissä. Aika varataan ensisijaisesti koronarokotusaika.fi-palvelussa tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Ajan voivat varata vain ne, jotka ovat rokotusvuorossa Sipoossa. Näet Sipoossa rokotusvuorossa olevat alustavasta rokotusaikataulusta (ylempänä tällä sivulla). Aikaa varatessa pääset valitsemaan rokotuspisteen.

Nikkilän sosiaali- ja terveysasema

Sipoon virallinen rokotuspiste sijaitsee Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla pohjakerroksessa fysioterapian tiloissa (Jussaksentie 14). Lisäksi rokotuspisteestä jalkaudutaan antamaan rokotuksia ympärivuorokautisen hoivan osastoille ja iäkkäimpien kotihoidon asukkaiden kotiin.

Sosiaali- ja terveysasema sijaitsee Nikkilän keskustassa ja sen luona sekä lähiympäristössä on käytettävissä myös useita pysäköintialueita.

Nikkilän sosiaali- ja terveysaseman pääsisäänkäynti talvella.

Terveyspiste Söderpointti

Etelä-Sipooseen avataan rokotuspiste 1.3. alkaen. Etelä-Sipoon rokotuspiste sijaitsee Söderkullan apteekin yhteydessä Terveyspiste Söderpointissa (Terveystie 2).

Söderpointti sijaitsee Söderkullan keskustassa ja sen lähiympäristössä on käytettävissä pysäköintipaikkoja.

Söderpointin julkisivu. Sisäänkäynti ja ikkunat talvella. Edessä kulkee kävelytie.

Mitä pitää olla mukana ja kauanko kestää?

Rokotukseen tulee ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus. Työtekijöillä tulee olla mukana myös kunnan henkilökortti tai muu todistus rokotusoikeudesta.

Itse rokotukseen varataan noin 5 minuutin aika, minkä lisäksi rokotteen saaneen tilaa seurataan 15 minuutin ajan pistoksen jälkeen terveysaseman tiloissa. Lisäksi aikaa tulee varata matkoihin.

Käytäthän rokotukseen saapuessasi kasvomaskia, ellei sinulla ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttöön.

Voit tutustua tästä linkistä ohjeeseen rokotteen saaneelle (pdf).

Pöydällä paperi, jossa lukee muun muassa THL: Ohjeet koronavirusrokotteen saaneelle.

Rokotteet

Sipooseen on saatu toistaiseksi käyttöön Pfizer-Biontechin mRNA-rokotetta ja AstraZenecan adenovirusvektorirokotetta.

AstraZenecan rokotetta suositellaan kansallisesti annettavaksi toistaiseksi vain alle 70-vuotiaille, koska sen tehosta sitä iäkkäämmille ei katsota olevan vielä riittävän paljon tutkimustietoa. Saatavat erät AstraZenecan rokotetta annetaan tämän vuoksi Sipoossakin alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille portaittain ryhmän vanhimmasta ikäluokasta alkaen ja rokotusten kohderyhmään kuuluville terveydenhuollon henkilökunnalle.

Pfizer-Biontechin rokote-erät puolestaan kohdennetaan ikänsä vuoksi riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotialle ja tänä vuonna 70 vuotta täyttäville. Rokottaminen etenee portaittain vanhimmasta ikäluokasta alkaen.

Annettavaa rokotevalmistetta ei ole mahdollista valita itse. Kullekin ryhmälle tarjotaan vain sen valmistajan rokotetta, jota kyseiselle rokotusryhmälle suositellaan kansallisessa ohjeistuksessa.

Molemmat käytössä olevat rokotteet antavat kattavan suojatehon kahden pistoksen jälkeen. Toinen pistos annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä pistoksesta. Ensimmäinen pistos ei siis vielä anna sen saaneelle kattavaa suojaa koronavirustaudilta.

Toinen rokotusaika annetaan tällä hetkellä ensimmäisen pistoksen yhteydessä. Myöhemmin ajanvaraus ensimmäiseen rokotukseen tarjoaa myös ajan tehosteannosta varten.

Koronavirusrokotteen pistosta annetaan. Ihmiskädet näkyvät antamassa pistosta toisen ihmisen käsivarteen.

Lisää tietoa koronarokotuksista ja -rokotteista

THL: Rokotteet tehoavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan